25% такса върху чуждестранното финансиране и предаврително одобрение на дейността

...
25% такса върху чуждестранното финансиране и предаврително одобрение на дейността
Коментари Харесай

Унгария планира тежки ограничения за неправителствените организации

25% такса върху задграничното финансиране и предаврително утвърждение на активността им от вътрешното министерство - това планува новият маджарски закон, ориентиран против организации, за които държавното управление счита, че поддържат миграцията.

Унгарското държавно управление разгласи, че е внесло в Народното събрание проектозакона си против финансираните от американския милиардер Джордж Сорос неправителствени организации, съобщи организация " Франс прес ".

В текста се планува такса от 25% върху задграничното финансиране на НПО-та, които " спонсорират, провеждат или поддържат " миграцията. Кампаниите, отбраната, набирането на доброволци и разпространението на осведомителни брошури ще би трябвало да бъдат утвърдени от министъра на вътрешните работи, които може да ги забрани, в случай че ги сметне за " опасност за националната сигурност ".

Предвижда се и възбрана за влизане в Унгария на чужденци, обвинени в улеснение на влизането в страната на претенденти за леговище, както и опцията да се забрани на унгарци да отиват наоколо до граничните зони.

В проектозакона се вкарва наложителна инспекция на НПО-тата от службите за сигурност преди да им се позволи да работят в страната. Тази част от текста се нуждае от две трети болшинство за одобрение в Народното събрание. Според анализатори затова текстът надали ще се прегледа преди парламентарните избори на 8 април, на които министър председателят Виктор Орбан ще се яви за трети мандат.

Проектозаконът е поименно ориентиран против милиардера от маджарски генезис Джордж Сорос, който Орбан упреква, че провежда " всеобща имиграция " в Европейски Съюз. Миналата година Европейската комисия разгласи, че ще изправи Будапеща пред европейския съд поради законите за неправителствените организации и поради натиска върху Централноевроепесйкия университет, учреден от Сорос.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР