25% такса върху чуждестранното финансиране и предаврително одобрение на дейността

25% такса върху чуждестранното финансиране и предаврително одобрение на дейността ...

Унгария планира тежки ограничения за неправителствените организации.25% такса върху чуждестранното финансиране и предаврително одобрение на дейността им от вътрешното министерство - това предвижда новият унгарски закон, насочен срещу организации, за които правителството смята, че подкрепят миграцията.

Унгарското правителство обяви, че е внесло в парламента проектозакона си срещу финансираните от американския милиардер Джордж Сорос неправителствени организации, предаде агенция "Франс прес".

В текста се предвижда такса от 25% върху чуждестранното финансиране на НПО-та, които "спонсорират, организират или подкрепят" миграцията. Кампаниите, защитата, набирането на доброволци и разпространяването на информационни брошури ще трябва да бъдат одобрени от министъра на вътрешните работи, които може да ги забрани, ако ги сметне за "заплаха за националната сигурност".

Предвижда се и забрана за влизане в Унгария на чужденци, заподозрени в улесняване на влизането в страната на кандидати за убежище, както и възможността да се забрани на унгарци да отиват в близост до граничните зони.

В проектозакона се въвежда задължителна проверка на НПО-тата от службите за сигурност преди да им се разреши да работят в страната. Тази част от текста се нуждае от две трети мнозинство за одобряване в парламента. Според анализатори по тази причина текстът едва ли ще се разгледа преди парламентарните избори на 8 април, на които премиерът Виктор Орбан ще се яви за трети мандат.

Проектозаконът е поименно насочен срещу милиардера от унгарски произход Джордж Сорос, когото Орбан обвинява, че организира "масова имиграция" в ЕС. Миналата година Европейската комисия обяви, че ще изправи Будапеща пред европейския съд заради законите за неправителствените организации и заради натиска върху Централноевроепесйкия университет, основан от Сорос.

Източник: dnevnik.bg