25% по-евтини полици Гражданска отговорност за примерните шофьори и до

...
25% по-евтини полици Гражданска отговорност за примерните шофьори и до
Коментари Харесай

Пореден абсурд: По-скъпа Гражданска за изрядни шофьори заради бонус-малус

25% по-евтини полици " Гражданска отговорност " за примерните водачи и до 400% по-скъпи за перманентните извършители на пътя - това планува разпоредба за поправяне на базовите цени за " Гражданска отговорност ", която Комисията за финансов контрол (КФН) разгласи за публично разискване, написа в. " 24 часа ".

Този принцип, прочут като системата " бонус-малус " обаче ще проработи действително една година след приемането ѝ. Тя разделя всички водачи и коли в 20 класа - в това число водачи, които нямат записано в България МПС . Базовият клас е 8-и и за него ще важи цената на полицата, оповестена от съответния осигурител. Такъв клас получават автоматизирано всички водачи, всички притежатели на коли и всички коли.

Възниква обаче въпросът по какъв начин по този начин и автомобил ще бъде включван и какво се случва, в случай че някой купи " автомобил-джигит ". Освен това - какво става и в случаи със длъжностен автомобил, когато колата се кара от повече от един човек? Съгласно текстовете в наредбата, няма да има регистрация по " бонус-малус " на МПС, които са благосъстоятелност на страната и общините . Какво става и в случай че шофьор-джигит записва колата на името на родственик, който не кара - да вземем за пример на баба си или дядо си? Отговорът на последния въпрос - малус ще има и за притежатели на коли, без значение дали са водачи или не.

По думите на зам.-председателя на КФН Владимир Савов пред Нова телевизия, който дава отговор за бранш " Застраховане ", в случай че безупречен водач купи автомобил с неприятно досие, поема тежестта на автомобила . Според Савов трябвало водачите да внимават каква кола си купуват, както и че можело автомобилът да е с неприятно досие, тъй като е в неприятно положение, бил е нередовен и по тази причина е имало нарушаване с него. Или с образци - в случай че си купиш кола, която е 20-ти клас т.е. 400% по-скъпа от базовата " Гражданска отговорност " и караш една година изрядно, " бонусът " ще е, че застраховката ще ти е " единствено " 370% по-скъпа. За да станеш изцяло безупречен, с най-евтината " Гражданска застраховка ", ще би трябвало да минат 20 години в изрядно шофиране! Не би трябвало да се купуват такива коли , акцентира зам.-председателят на КФН, който разясни, че и продалият водач щял да си остане с " неприятния малус ". Справка какъв е автомобилът щяло да може да се прави на уеб страницата на Гаранционния фонд на застрахователите.

На пряк въпрос кой има интерес от такова нещо - да бъдат товарени съзнателни водачи, Савов не отговори.

Оказа се и, че по отношение на случаите на коли, карани от повече от един водач, се гледало първо неприятното, а не изрядното - да вземем за пример служебни коли .

Схемата

Бонус класовете, които ще носят поевтиняване, са от 1 до 7. Максималното понижение от цената на полицата за безрисково шофиране ще стига до 25% от базовата цена.

Малус класовете т.е. тези за правещите повече нарушавания на пътя, са общо 12 - от 9 до 20. По тях ще се дефинира цената на застраховката за водачи, които карат рисково и имат един или повече произшествия. Увеличението на цената за тях ще стигне до 400%, или 5 пъти по отношение на базовата цена.

Ако за 1 година от въвеждането на системата, т.е. от 2020 година, лидер или притежател няма нарушавания, минава в идващ клас и стартира да получава поощрения през цената. След постигане на оптималния клас
бонус точките не се натрупват.

Регистрирането на всеки обособен случай се прави оценка по специфична таблица и води до начисляване на подобаващ брой наказателни точки. Нарушенията, които носят малус точки, са класифицирани в 7 категории, според от тежестта им. Най-леките са в първа категория и носят 1 наказателна точка. Такова нарушаване е превишаването на скоростта с 10 км/ч в обитаемо място, както и да караш с от 10 до 30 км./ч по-бързо от позволеното отвън обитаемо място. Превишаване на скорост с 31-50 км отвън обитаемо място води до 2 наказателни точки. Който кара със скорост над позволената или аргументи имуществени вреди до 300 лева, получава 3 наказателни точки. Неразрешено изпреварване, както и превишаване на скорост с над 50 км в час натрупат 3 или 4 точки според от това дали са в обитаемо място или отвън него. Цели 7 стават наказателните точки при ръководство на автомобил след приложимост на алкохол, лишаване на преимущество, рискови маневри, неспазване на отдалеченост, както и хулиганско държание при шофиране. 10 наказателни точки ще носи съзнателно причиняване на обилни имуществени вреди, телесни повреди, както и съществуване на алкохол в кръвта от над 1,2 промила. Всички тези нарушавания би трябвало да са открити с влезнал в действие акт или наказателно разпореждане .

Информацията за нарушаванията застрахователят ще взема от системата на КАТ.

Поевтиняването или повишаването на полицата зависи от наказателните точки. При 1 коефициентът, с който се поевтинява полицата, е 75%, при 2 - 76%, при 3 - 77%, при 4 - 78%, при 5 - 79%, при 6 - 80%, при 7 - 90%. До 8 наказателни точки дават 100%, или естествения размер на цената на полицата. След тях обаче стартира оскъпяване, което е по-стръмно - от 9-и до 20-и клас, както следва: 110%, 120%, 130%, 140%, 150%,160%, 190%, 220%, 250%, 280%, 310%, 340%, 370% и 400%.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР