25 новопристигнали от Украйна бежанци, сред които 10 деца и

...
25 новопристигнали от Украйна бежанци, сред които 10 деца и
Коментари Харесай

БХК алармира за настанени украински бежанци във фургонния център в Елхово

25 новопристигнали от Украйна бежанци, измежду които 10 деца и едно бебе. са настанени във фургони в двора на Регионалната дирекция " Гранична полиция " в Елхово. За това сигнализираха от Българският хелзински комитет (БХК), представен от БНР.

От БХК показват, че центърът е подготвян и оборудван да действа като специфичен дом за наложително настаняване (задържане) на нелегално пребиваващи чужденци към Дирекция " Миграция " на Министерство на вътрешните работи. Според тях, фургонният център в Елхово не би трябвало да се употребява за настаняването на бежанците от Украйна, тъй като тази процедура опонира освен на закона, само че и на човещината.

Центърът в Елхово е построен от железни фургони, част от които през лятото към момента не са били свързани с канализация, течаща вода и електричество. Според БХК, отоплените с конвекторни печки там не е безвредно за децата. От комитета акцентират още неналичието на базови битови условия и опция за обезпечаване на топла храна, както и неналичието на достъп до административни и обществени услуги.

БХК показва, че не е ясно кой е разпоредил настаняването на новопристигащите от Украйна бежанци в центъра за задържане на Министерство на вътрешните работи в Елхово. Комитетът упорства за незабавна среща на гражданските организации, подпомагащи бежанците, с управлението на избраната от служебното държавно управление нова Временна оперативна група, виновна за координацията на дейностите за украинците под краткотрайна протекция.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР