25-метров килим, спасен след пожара в парижката катедрала Нотр Дам,

...
25-метров килим, спасен след пожара в парижката катедрала Нотр Дам,
Коментари Харесай

Показват ценен килим, спасен от пожара в Нотр Дам

25-метров килим, избавен след пожара в парижката катедрала Нотр Дам, ще бъде показан още веднъж на необятната аудитория. Това ще се случи в границите на Европейските дни на наследството сред 21 и 23 септември. След това в продължение на няколко месеца килимът ще бъде деликатно реставриран.

Вижте повече във видеото.

Когато на 15 април избухва пожарът в Нотр Дам, никой не знае какви ще са вредите за емблематичната катедрала - освен за цялостната структура, само че и за предметите вътре.

Сред полезностите е хубав вълнен килим с размери 25 на 7 метра, направен сред 1825 и 1833 година. Той е дарен на катедрала от крал Луи-Филип през 1841 година. Използван е по време на значими исторически събития, като да вземем за пример визитата на папа Йоан Павел Втори през 1980 година.

Килимът е изнесен от Нотр Дам цели шест дни след потушаването на пожара напролет. Върху него са излети тонове вода по време на гасенето. Със свито сърце хората от държавната работа в Париж, отговаряща за движимите културни полезности, го прибира с вярата, че ще бъде избавен.

Ерве Льомоан, шеф на службата за реституция: Най-голямата щета за килима е, че безусловно е бил подгизнал по време на потушаването на пожара. А един вълнен килим, който е прегънат и измокрен, а по-късно изложен на високи температури - освен поради огъня, само че и поради горещото време в Париж по това време, доста бързо може да бъде погубен.

Затова незабавно откакто е изнесен от катедралата, килимът е разгънат и изсушен. Реставраторите били изправени обаче пред същинско предизвикателство - килимът тежал два тона или съвсем два пъти повече спрямо нормалното му тегло.

Бил е показван единствено два пъти през последните 30 години, а в края на идната седмица това ще се случи още веднъж преди да стартира цялостната му реституция, която ще върне същинската му хубост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР