25 Март - Благовещение (Благовец)На този ден имен ден празнуват:

...
25 Март - Благовещение (Благовец)На този ден имен ден празнуват:
Коментари Харесай

25 Март - Благовещение

25 Март - Благовещение (Благовец) На този ден имен ден честват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина Информация за Благовещение (Благовец)
Православната християнска черква чества този ден в чест на богатствата новина за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария.
Обреди и Традиции
Българите назовават празника още " Благовец " или " половин Великден ". Вярват, че на този ден долита кукувицата, с цел да извести, че зимата си е отишла и настава лятото, мечката се разсънва от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите - господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.

Сутринта рано дамите премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я възпламеняват. Вярвайки, че в случай че на този ден човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско захапване през лятото, те карат децата да прескачат над пламъка.

Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята мощ.

Независимо, че е по време на Великия пост, тържествената празнична софра включва наложителна консумация на риба. На обредната софра би трябвало да участват риба (печена или варена), шарена пита, лучник.
Поверия
Народното вярване гласи, че на Благовец дохвърчат кукувиците и лястовиците, с цел да донесат богатствата новина, че зимата си е отишла и лятото е пристигнало. Хубаво е да се носят пари в джоба. Вярва се, че в случай че те закука кукувица, с цел да имаш благодат, би трябвало да се хванеш за паричка.

Момите ще схванат дали ще се задомят, като слагат във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.

На този ден не е хубаво да се спи до късно, с цел да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.

Смята се, че всяка рана зараства на този ден доста бързо, по тази причина точно на Благовец се пробиват ушите на девойките за обеци.



ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР