25 лекарства за диабет липсват тотално - сред тях инсулини

...
25 лекарства за диабет липсват тотално - сред тях инсулини
Коментари Харесай

25 лекарства за диабет липсват напълно в страната, а 21 от тях се изнасят ежегодно

25 медикаменти за диабет липсват тотално - измежду тях инсулини и доста други. От тях седем инсулина, а 21 от тези изчезнали лекарства се изнасят. Вчера излезе информация от министерството за единия вид от инсулините, който няма да се внася през цялата година. От този вид инсулини обаче са изнесени над 22 799 опаковки за последните шест месеца. Според асоциацията това количество е задоволително аз покриване на потребностите на болните в страната. Това стана ясно по време на съвещанието на Комисията по опазване на здравето в 49-ото Народно заседание по отношение на недостига на медикаменти за захарен диабет. 

" Количества има, само че някак си те изчезват или не стигат до всички аптеки. Според нас има аптеки в привилегировано положение. Имаше работни групи в предходното министерство, където се търсеше решение. Български фармацевтичен съюз е направило редица оферти още през ноември предходната година. Имаме и законопроект, само че нямаше дейности нито чуваемост ", съобщи ръководителят на БФС Димитър Маринов.

" Проблемът е да не се накърнят избрани ползи. Не се прави нищо кой знае какво ", сподели още той.

Председателят на БДС съобщи още, че при потреблението на хартиени предписания има опция за злоупотреби, защото може да се преписват всевъзможни неща. 

" Тръгва се към едно клатушкане на смяна на проценти за съответни месеци, само че би трябвало в детайли и тъкмо да се обмисли методът на дефиниране на дефицита. Не желая да разтварям тематиката за електронните предписания. Губи се голям размер от информацията. Няма по какъв начин да се прави надзор при медикаментите. При хартиени предписания всеки може да си препише каквото реши ", изясни Маринов.

От Асоциацията на притежателите на аптеки обявиха, че все още липсват 392 медикаменти по лекарско наставление. Тези медикаменти не могат да бъдат доставени и надлежно отпуснати към пациентите. 166 от тях се изнасят отвън страната. Според данните им описът на медикаментите, които се изнасят, е над 500.

Според асоциацията казусът е не в износа, а в броя на тези, които са на квотен принцип. Те обясниха, че в листата на изнесените медикаменти се включват единствено тези, които са част от позитивния лист, само че за доста други не се води статистика, макар че измежду тях има антибиотици, които са значими за хората.

Министър Хинков сподели, че още казусът е доста комплициран. Той изрази своята угриженост за обстановката и изясни, че мъчно схваща това, което се случва. Той даде образец с Гърция, в която всички медикаменти са налични.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР