25 китайци учат усърдно български език в АМТИИ Проф. Асен

...
25 китайци учат усърдно български език в АМТИИ Проф. Асен
Коментари Харесай

25 китайци учат български, да станат студенти в АМТИИ

25 китайци учат старателно български език в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев ”, с цел да могат следващата година да станат първокурсници и да усвояват български фолклор. И предходни години сме имали, само че по 3-4 души, а в този момент са в действителност доста, сподели ректорът проф. Милчо Василев.

Той изяснява интереса на азиатците, от една страна, с обичайния фолклорен семинар, на който всяка година в края на юли идват чужденци от целия свят. В продължение на седмица те учат по какъв начин се свири на български национален инструмент и се тропат хора в неравноделен темп. Други всред мераклиите пък са имали допир с преподаватели от АМТИИ, които изнасят майсторски класове по дирижиране, пиано и пеене в Китай по две спогодби сред пловдивското висше учебно заведение и негови тамошни сътрудници.

В групата на 25-имата подготваци, които една година учат единствено български език и пиано, има такива, които желаят да следват национални танци, национални принадлежности, само че и изобразително изкуство. Някои от тях идват за магистратура.

Големият проблем е къде ще ги настаним, споделя проф. Василев. И договаря с Аграрния университет и УХТ да му правят отстъпка по някое място от квотите, които получиха при тазгодишното разпределение на легловата база в студентските общежития в града.

Това лято АМТИИ няма спомагателен банкет на студенти в останали незаети места, защото потенциалът е ангажиран още в юлската сесия на кандидатстудентската акция. Много беше огромен ползата за „ Педагогика на образованието по музика ”, където за 16 места се бориха 30​ души, а част от неприетите към този момент се записаха в платена форма на образование, сподели ректорът. Пълни са и другите посоки - музикален фолклор, хореография, графичен дизайн, снимка, арт мениджмънт.

От висшето учебно заведение обясниха, че нямат опция да одобряват всички искащи да следват платено поради лимитираната база. В момента АМТИИ употребява чартърен и някои пространства в прилежащия Биологически факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ”.

„ Въпреки конкуренцията младежите идват при нас поради традициите в 55-годишната ни история и положителното име на АМТИИ. Ефект в кандидатстудентската акция дава и политиката, на която се залага от години - преподавателите да вършат обиколки по междинни учебни заведения с сходен профил. Там изнасят и концерти ”, разяснява проф. Василев.

Вторият мандат на ректора изтича на 16 декември и при започване на идната година академията ще има нов началник.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР