25-годишният Йордан Марков е сред младите лица на българската естрада.

...
25-годишният Йордан Марков е сред младите лица на българската естрада.
Коментари Харесай

Младата поп звезда Йордан Марков: Любимата ми публика е...

25-годишният Йордан Марков е измежду младите лица на българската сцена. Завършил е Музикалната академия „ Проф. Панчо Владигеров “ в класа на проф. доктор Стефка Оникян поп и джаз пеене. Наскоро излезе третият му албум - " Силата на любовта ". Пее на български. Негова запазена марка са мелодичните песни,дори го назовават новия Веселин Маринов. Работил е с най-известните български композитори и поети, измежду които Тончо Русев, Евтим Евтимов, Стефан Димитров. Печелил е музикални състезания в Русия, Казахстан, Беларус.

На 25 юни в лятно кино " Орфей " Марков ще показа зрелищния театър " Да пеем дружно " с присъединяване на маестро Стефан Диомов и Драгомир Драганов.

- Отново сте на концерт в Пловдив. С какво ви завоюва публиката?

- Пловдив е един от градовете, където концертите са просто вълшебни. Миналата година на концерта ни тук в границите на турнето „ Любов и другарство ” заваля дъжд, само че той даже екзалтира публиката.

Тук хората са по-сърцати, по-топло е освен времето, топли са и душите на хората.

- Защо избрахте мотото „ Да пеем дружно ”?

- На 25 юни сме подготвили огромно шоу за пловдивчани. Залагаме, както постоянно, единствено и само на хубавата, мелодична, стойностна българска музика с чудесни текстове. Подготвили сме едни от обичаните златни български песни на най-големите ни създатели.

Предстои ни огромен празник. Тази година шоуто е по-красиво, по-мащабно от предходната - с големи Led екрани, видеостени. Публиката ще чуе и осъществявания на Драгомир Драганов, ще се наслаждения на прелестната хореография на балет „ Дежа вю ”. В програмата взе участие и огромният ни композитор Стефан Диомов с групата „ Петте сезона ” – млади надарени момчета и девойки.

Ще показва част от новите песни от последния ми албум с красивото име „ Силата на любовта ”. 12-те песни в албума са писани за мен от едни от най-хубавите ни експерти в обичания ми естрадно-шлагерния благозвучен жанр.

А и е извънредно вълнуващо да пееш на пловдивската сцена с името на именития артист „ Орфей ”, където в миналото е пяла великата Тина Търнър.

- Защо шлагерът е толкоз харесван, толкоз непреклонен във времето?

- Тази музика е жива в сърцата на хората, те я свързвт с най-щастливите си моменти. И не трябва тази музика да бъде ограничавана в ефира, в медиите. Хората са гладни за красиви, стойностни неща.

Слава богу, в последно време тази музика претърпява подем. За страдание загубихме години, в които се кланяхме на измислени кумири еднодневки.

Чудесно е, че на концертите ни идват от ден на ден младежи, които откриват магията на българската музика. Като че ли спадна градусът на западопоклонничеството ни - видяхме, че колкото и да им се кланяме, те нямат особена потребност от нас.

- Вие самият изкушавал ли сте се да опитате да пробиете със западен шлагер?

- Никога, за мен това не е прелъщение. Имал съм сходни осъществявания, приключих поп и джаз изкуство в Музикалната академия и осъществяването на непознати песни беше част от наложителната стратегия. Но не е това моята музика. От дребен съм откърмен с български песни, да ги пея е осъществената ми детска фантазия. При издаването на първия ми албум имах леки запаси - някак си не е съвременно млад реализатор да залага на български шлагери.

Но любовта на публиката ми сподели, че съм на правилен път и продължих самоуверено напред.

- Защо у нас толкоз млади гении блясват в риалити формати и изчезват? Не е ли закононарушение по отношение на тези младежи?

- Не е закононарушение, просо до момента в който има риба, ще има и риболовци. Аз съм срещу сходни формати, в никакъв случай не съм се явявал в тях. Никой не вкарва участниците принудително. Те би трябвало да са наясно, че това е машина за печелене на пари. Продуценти, мениджъри извършват уговорките си по контракт към изпълнителите в границите на съответния формат. След приключването му участниците би трябвало да употребяват получената популярност и инерция.

Често обаче такива реализатори се възгордяват. Изстреляни като фойерверк, внезапно внезапно падат надолу. А в музикалния бизнес всичко е 99 % труд и 1 % гений.

- Кой е ключът към сърцето на публиката?

- Да си откровен и почтен с публиката, която е най-важният барометър, най-голямото жури. Трябва да си предан на това, което правиш. От дете го върша – минал съм през национални, интернационалните състезания, всяко ходило съм изкачил почтено и съм един от дребното млади реализатори, който продължава традициите на българската известна ария. Имал съм достойнството и удоволствието да ми подадат ръка най-големите майстори в естрадно-шлагерния жанр – Тончо Русев, Евтим Евтимов, Иван Вълчев, които записаха имената си със златни букви и в българската история.

- С какво ви притегля Пловдив?

- Често в дребното ми свободни часове идваме с другари до Пловдив – с цел да се разходим из уличките на Стария град, да се заредим с романтика и хубост. От дете градът ми е обичан - идвахме постоянно с родителите ми на пролетния и есенния панаир. И до ден сегашен за мен е голям празник даже да мина през града, даже единствено за кафе с другари.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР