25-годишна родилка и бебето ѝ починаха в болницата във Велинград.

...
25-годишна родилка и бебето ѝ починаха в болницата във Велинград.
Коментари Харесай

Рядък синдром или лекарска небрежност: Каква е причината за смъртта на родилка и бебе

25-годишна родилка и бебето ѝ починаха в болничното заведение във Велинград. Вчера пред лечебното заведение на митинг се събраха хора от Ракитово – родното място на умрялата жена.

Според брачна половинка ѝ тя е била здрава, не е имала съпътстващи болести и постоянно е посещавала контролните си прегледи. Съмненията му са, че има лекарско закъснение. От болничното заведение отхвърлят, оповестява. 

Това е огромна загуба , която е и за целия лекарски екип, който даде всичко от себе си, с цел да оцелеят два живота. Родилката е пристигнала в болничното заведение в положително общо положение за обикновено раждане. Бременността е проследявана от един от лекарите в екипа. Доколкото ми е известно, тя няма съпътстващи болести ”, изясни шефът на МБАЛ-Велинград доктор Данчо Гурдев. 

25-годишна родилка и бебето ѝ починаха в болничното заведение във Велинград.  По време на раждането крайниците на дамата се отпускат, челюстта се стяга, погледът се втренчва и тя изпада в кома. Резултатът от аутопсията ще покаже на какво тъкмо се дължи това.

„ Нашите подозрения са, че подобен изострен развой може да настъпи при амниотична емболия . Тя може да докара до ДИК синдром, той е второстепенен. Емболията съставлява нахлуване на околоплодна течност в майчиното кръвообращение. Причинява се от доста фактори. Но това са наши догатки ”, добави доктор Гурдев.   

Когато майката изпада в кома, стартира сърдечен масаж, обдишване на дамата и подаване на О2. „ Беше интубирана, възвърне сърдечна активност и непринудено дишане, само че не възвърне схващане. Тогава предприехме секцио по неотложност. Бебето беше извадено без сърдечни действия и дишане. Три часа се опитвахме да спасим бебето и родилката ”, обясни още шефът на лечебното заведение. Д-р Гурдев акцентира, че медиците са създали всичко, което са могли.

Втори ден роднините на 25-годишната родилка, умряла след раждане в многопрофилната болница във Велинград, търсят отговор каква е повода за гибелта ѝ, оповестява. 

Тази заран те се събраха на безмълвно бдение в памет на майката и бебето , което също не оцеля.

" Категорично няма закъснение. Раждането стартира обикновено, само че при следващата контракция стопират сърцето и дихателната активност на родилката, изпада в кома ", съобщи в " Денят стартира " доктор Чавдар Калъчев.

По думите му са стартирани съответни реанимационни ограничения.

Роднините на умрялата родилка са завели 2 тъжби . Образувано е досъдебно произвеждане, назначена е съдебномедицинска експертиза.

Близките настояват, че са я закарали жива и здрава в болничното заведение , усмихвала се е през цялото времето и е разговаряла, когато се е разхождала по коридора.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР