25-годишна жена загина при поредната голяма лавина в Пирин вчера.

...
25-годишна жена загина при поредната голяма лавина в Пирин вчера.
Коментари Харесай

Лавина в Пирин отне още един живот – какво се случи

25-годишна жена почина при следващата огромна лавина в Пирин през вчерашния ден. Този път снежната маса падна към хижа „ Синаница “. Въпреки извънредно бързата готовност и идване на спасителите до мястото на случая, те не можаха да спасят дамата, описа кореспондентът ни Ирина Жерева.

Веднага след подадения сигнал са образувани две групи от по две шейни, като втората група включва и кучето Норт, описа спасителят Атанас Уков. Имахме много компликации, тъй като мястото се намира в средата на планината, теренът е извънредно мъчнопроходим и рисков. Все отново кучето съумя да откри момичето, само че, за жалост, късно, сподели той.

Младата жена е правела преход със свои другари. Намирали са се на Момин връх. Поради някаква причина тя се озовава върху козирката, която се чупи, пада, повлича още тонове сняг и пада в дупката под върха. Жертвата се е оказала заклещена под снежните преспи, сподели Уков.

Много е мъчно да се избави човек, затиснат под преспите, защото факторът време доста бързо си споделя тежката дума, призна той.

Спасителят предизвести, че лавинната заплаха остава .

--> Такива обстановки се нормално се случват заради две съществени аргументи – подценяване на изискванията в планината и надценяване на личните благоприятни условия , разяснява в предаването „ Тази неделя “ шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев. „ Конкретният случай допускам, че не е тъкмо подобен – призна той. – Според мен има струпване на дребни неточности, момент нехайство и резултатът е подобен “.

Той регистрира, че с цел да се стигне до такова място без моторно транспортно средство, лишава два-два и половина часа. С двете моторни шейни през вчерашния ден спасителите са стигнали в границите на към час . Това „ си е достижение “. Използването на хеликоптер в такава обстановка е още по-бързо, само че, за жалост, у нас обстановката с хеликоптерното избавяне не е розова, регистрира той. „ Може би сме единствената страна в Европейски Съюз, която не разполага със система за избавяне с хеликоптери “, уточни Нешев.

Жертвата е имала задоволително опит с планината , освен у нас, само че и с Пиринеите и Алпите, сподели алпинистът Боян Петров, който я е познавал. „ Това ѝ беше първото за сезона вървене на Пирин, някак си все го избягваше тази година. Не мога да кажа дали е било съзнателно, само че, ето – орис “, сподели той.

Петров допусна, че повода за случая е „ крачка нехайство, при което е пропаднала в козирката и от там нататък – потрес в двамата младежи, с които е била “. Той повали ПСС за бързата реакция. По думите му това е по-бързо, в сравнение с хеликоптер може да стигне.

Хората, които излизат в планината, би трябвало да се срещнат с маршрута, към който са тръгнали, да ревизират какви са изискванията там – моментни и метеорологични, и да преценяват доста добре личната си кондиция – физическа и психическа, разяснява Нешев.

Проблемът в българските планини нормално е от така наречен лавини вид снежна дъска , които се получават при преноса на снежни маси от вятъра, добави шефът на ПСС. Тези дъски се натрупват в подветрените елементи на планината. Тогава може да се получи неустойчивост сред остарялата снежна завивка и новата. Когато човек застане върху сходна дъска, тежестта му е задоволителна, с цел да откъсне една такава лавина, изясни той.

Жертвата в действителност е била най-леката в групата и в действителност е имала малшанс . Не мисля, че става въпрос за подценяване или надценяване, те най-вероятно са си вървели по билото, сподели Петров.

Двамата се съгласиха, че страхът пази в планината .

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР