25-годишен французин, тръгнал на пътешествие из Европа с велосипеда си,

...
25-годишен французин, тръгнал на пътешествие из Европа с велосипеда си,
Коментари Харесай

Девня приюти авантюрист, попаднал в плен на снежната виелица

25-годишен французин, тръгнал на странствуване из Европа с велосипеда си, откри избавителен кей от кучия мраз в Девня. На 14 октомври м.г. младият режисьор Александър Хагенмюлер подхваща независим велопоход из Стария континент, с цел да снима документален филм. Минава през 10 страни, преди да стигне до България.
Във вторник, 27 февруари, той тръгнал от Варна за Сливен, само че по пътя осъзнал, че зимата в България не е като на други географски ширини. Премръзнал, французинът с немска фамилия се озовал с колелото си в Девня и потърсил леговище в локален автосервиз. Майсторите го приютили, нагостили го със суджук, ябълки и алено вино, след което се обадили на заместник-кмета Донка Йорданова, с цел да оповестят за странния посетител.

От Община Девня навреме осигуриха заслон и храна на бедстващия странник, а кметът Свилен Шитов се срещна персонално с госта и му предложи да остане в Девня до 3 март, с цел да се включи в общоградското честване във връзка 140 години Свободна България. Александър откликна на поканата и благодари на кмета и локалната общност за гостоприемството и топлото отношение. " Първоначално доста се тормозих от тази среща. Бях с мръсни облекла и в ужасяващ тип, само че кметът ме посрещна задушевно, здрависа се с мен и ме накара да се усещам специфичен ", показа Александър.

Александър е роден в Страсбург и преди година приключва " Културен и арт мениджмънт " в Университета в Ла Рошел. Казва, че като режисьор желае да покаже общуването на един велосипедист с хора от разнообразни култури и носители на друг нрав.

Снощи група девненци взеха решение да изненадат чужденеца и да го изкарат от приюта, в който е краткотрайно настанен. Те го разведоха до Вълшебния извор и му демонстрираха река Девненска, след което отседнаха в локално барче. На по бира Александър бе осведомен с античната история на града, прочете етюд на британски за неговото минало и настояще и получи подарък. Днес гостът прегледа експозициите в Музея на мозайките, които ще влязат в неговия филм. Едночасовата лента наесен ще гледат посетителите на разнообразни по тема фестивали, както и аудиториите на междинни и висши учебни заведения във Франция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР