25% е намалял приемът в частните висши училища, докато спадът

...
25% е намалял приемът в частните висши училища, докато спадът
Коментари Харесай

ВУЗ-овете да накарат студентите да четат всеки ден

25% е намалял приемът в частните висши учебни заведения, до момента в който спадът в държавните висши учебни заведения е от 58 000 на 38 000 студенти. Това съобщи просветителният министър Красимир Вълчев на конференция, отдадена на представянето на рейтинговата система на висшите учебни заведения в България за 2020 година

Висшите учебни заведения схванаха, че финансирането им ще зависи от индикаторите в рейтинговата система. Разбраха, че би трябвало да се грижат за реализация на студентите и че свърши горивото на масовизацията. Нашите висши държавни учебни заведения са дребни на фона на разрастващия се свят, уточни Вълчев. Само пет университета са част от европейската мрежа на университетите.

Днешните студенти освен ще сменят работни места, само че и специалности, посочи просветителният министър. ВУЗ-овете схванаха, че дълготрайното им развиване зависи от тяхната известност и оценка за качествено обучение. Направиха нелепости, направиха дивотии, избираха безотговорни управления, а в този момент схванаха, че най-важното е репутацията , безапелационен бе Вълчев.
 Повече лекари и учители, в сравнение с икономисти и политолози излизат от ВУЗ-овете
Повече лекари и учители, в сравнение с икономисти и политолози излизат от ВУЗ-овете

Софийски университет остава с най-голям рейтинг в професионалните посоки

" Ако желаят да има знак за качествено висше обучение, би трябвало да карат студентите да учат през цялата година, да желаят всяка седмица да четат по няколко книги, да вършат по няколко плана , а не да вървят от изпит на изпит и от сесия на сесия ", настоя просветният министър.

Изминалото десетилетие било десетилетие на рейтинговата система. Приемът доближи максимума си през 2014 година, а през 2015 година взехме решение да преструктурираме приема за висше обучение, уточни Вълчев. Образователната система през 2014 година се сблъска и с демографското понижение.

Вълчев ще направи предложение от 1 януари следващата година асистентите във висшите учебни заведения да взимат 1 300 лв. заплата .
 Вълчев настоя вузовете да прекратят своята самодостатъчност
Вълчев настоя вузовете да прекратят своята самодостатъчност

Обмислят 3-годишни бакалавърски стратегии

Висшите учебни заведения би трябвало да усъвършенстват структурите си и няма по какъв начин да не го създадат, тъй като имат доста професионални посоки, в които няма да има студенти, уточни просветителният министър. ВУЗ-овете би трябвало да понижат слабите и губещите бакалавърски и магистърски стратегии. Има позитивни промени в системата на висшето обучение и следва това да продължи в идващите години, чака Вълчев.

Нашите висши учебни заведения би трябвало да знаят, че единствено свързани ще бъдат по-силни. При нас тактиките на конкуренция носят повече вреди, в сравнение с изгоди, а повече триумфи носи обединяването, акцентира Красимир Вълчев и регистрира, че към момента има просветителна миграция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР