25 държави от Европейския съюз, сред които и България, се

...
25 държави от Европейския съюз, сред които и България, се
Коментари Харесай

България сред 25-те, които ще правят суперкомпютрите на ЕС


25 страни от Европейския съюз, измежду които и България, се договориха в Брюксел за основаването на взаимно дружество, което ще създава европейски суперкомпютри. Очаква се предприятието да стартира работа най-късно до началото на 2019 година, а седалището му ще бъде в Люксембург, съобщи Българска национална телевизия.

Суперкомпютрите са нужни за обработката на все по-големите размери от данни. Те са значими за редица области - от опазването на здравето и производството на сила от възобновими източници до сигурността на колите и киберсигурността. Новото европейско дружество ще се споделя EuroHPC и ще разполага с бюджет от един милиард евро.

За това се договориха министри от 25 държави-членки, а предлагането е на Европейската комисия. Половината пари са обезпечени от бюджета на Европейски Съюз, а другата половина - от участващите страни. Още 400 млн. евро ще дойдат от частни сътрудници.

Новото европредприятие ще закупи и внедри в Евросъюза два суперкомпютъра от челната петица в международен мащаб и още два, които са измежду най-хубавите 25 в света. То ще поддържа и построяването на европейска екосистема от суперкомпютри, до които достъп да имат обществени и частни консуматори.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР