25 август 2022 г., 4.30 ч. призори. Бургас е потънал

...
25 август 2022 г., 4.30 ч. призори. Бургас е потънал
Коментари Харесай

Почти година по-късно: Още няма присъди за убитите от бежанци бургаски полицаи

25 август 2022 година, 4.30 ч. на разсъмване. Бургас е потопен в среднощна тишина и основното кръстовище „ Трапезица “ е пусто.  Нищо не предвещава, че минути по-късно на това място ще се разиграе кървава кланица, в която ще загинат двама доблестни служители на реда. Още няколко минути - тишината е разцепена от плач на авто мотор.

Полицейска патрулна кола заема позиция от засада. В нея на дежурство са 30-годишният Йордан Ииев и 43-годишният Атанас Градев.  Двамата към този момент са получили информациця, че рейс, цялостен с мигранти, лети с гневна скорост през Бургас. Униформените виждат приближаващия рейс и препречват пътя му. Синята лампа върху патрулката обаче не стопира трафикантите. Те натискат газта и опустошават автомобила с гневна скорост, напомнят от " Телеграф ".

В ранните часове на деня Бургас настръхва от страшната новина - двама служители на реда са убити при осъществяване на служебния им дълг.  България е в печал. Загиналите чиновници на Министерство на вътрешните работи са старши служител на реда Йордан Радостинов Илиев, на 30 година, от бранш " Охранителна полиция " и 43-годишният Атанас Панайотов Градев, пълководец на поделение в бранш " Охранителна полиция ". Илиев работи в системата на Министерство на вътрешните работи от 7 години, а сътрудника му Градев  е със 18-годишен стаж. Двамата са убити на място, след  като рейсът с бегълците е помел челно патрулния им автомобил.

Колата на служителите на реда е била премазана като в преса. След първичния конфликт рейсът е напуснал пътното платно и влачейки с предната си част патрулката, е съборил крайпътните заграждения, помел две будки и се е забил в спирката, притискайки в нея полицейската кола.  

В злощастната нощ, Йордан  Илиев и Атанас Градев били екип и дежурен патрул в центъра на морския град. След като получили информация, че рейс с каналджиите влиза в Бургас от местността Пода, те са решили да го пресрещнат от засада в региона на кръстовище Трапезица и да го спрат. " Колегите са взели решение да работят доста уверено и самоуверено. Избрали са доста комфортно място, тъй като на това кръстовище има кръгово придвижване, само че то е доста малко, лентата е тясна и в него не може да се кара с висока скорост. Били са сигурни, че са ги хванали, само че никой не е можел да планува, че рейсът няма да спре ", разясниха сътрудници на починалите служители на реда. Те признават, че Илиев и Градев са били измежду най-смелите и най-добре готови служители на реда. За последните три месеца преди гибелта си Йордан Илиев  е награждаван три пъти за проявен подвиг и е очаквал да получи покачване и да премине на по-висока служба в отдел " Криминална полиция ". Във съдбовната нощ той не е бил на промяна и по график му се падало да почива, само че поел изключително дежурство в звено, където не достигали чиновници. 30-годишният служител на реда бе благоприятен и готвеше женитба с обичаната си жена.

Точно на мястото, където починаха двамата служители на реда, през днешния ден към този момент се издига паметна комбинация, която ще припомня за смелостта на униформените. Монументът е висок към 2 метра и съставлява стилизирана комбинация, направена от варовик. Тя е дело на скулптора Атанас Стоянов, а средствата за изграждането  бяха събрани от чиновници на ОДМВР-Бургас, жители и неправителствени организации в цялата страна. Паметната плоча ще бъде открита публично в деня на годишнината от гибелта на служителите на реда.  

На плочата е гравиран надпис, който гласи: „ В памет на Атанас Градев и Йордан Илиев. Загинали при осъществяване на служебния си дълг на 25.08.2022 година Завинаги едни от нас! ”

След кървавата кланица на „ Трапезица “ трафикантите и водачът на буса избягаха, само че часове по-късно бяха разкрити и арестувани. Срещу тях се водят каузи по няколко обвинявания. Първият развой завърши през април тази година. Бургаският областен съд призна за отговорни тримата сирийци - Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулуахед, по обвинявания в каналджийство и ги осъди на затвор. Второто дело против тях за убийството на двамата служители на реда Йордан Илиев и Атанас Градев занапред следва. Омар Аднан бе наказан на  4 години и 10 месеца затвор и санкция от 11 000 лева 50-годишният  му съизвършител Абдулах Абдулуахед получи наказване от 4 години и 4 месеца и санкция от 18 000 лева, а малолетният Ахмад Муфид ще лежи  1 година и 10 месеца. Процесът против тримата сирийци мина по съкратеното произвеждане без разпит на очевидци, откакто подсъдимите признаха виновността си.  Те бяха съгласни и на  споразумение с прокуратурата, като юристите им категорично настояха за такова. Държавното обвиняване обаче отхвърли делото да премине по този ред, като се стимулира с високата степен на заплаха на действието.

В правосъдния развой бе потвърдено, че Омар Аднан е шофирал  автобуса палач. Самият Омар призна, че е бил пълновръстен по време на случая, откакто дълго време  твърдеше, че нямал навършени 18 години с вярата да получи по-лека присъда.

Разследващите са  открили цялата преписка сред обвинените, които са държали телефонна връзка и са давали и получавали указания с sms-и. Един от тях е с текст: „ Минавай през блокадата! ”. Освен за трафик на мигранти Аднан бе наказан и по други обвинявания -  че е карал рейс със свалена регистрация, управлявал го е без брошура, движел се е с висока скорост, застрашавайки живота на пасажерите в него, както и за непокорство на полицейските разпоредби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР