25 300 души са изгубили живота си по европейските пътища

...
25 300 души са изгубили живота си по европейските пътища
Коментари Харесай

Емил Радев: През 2017 г. катастрофите в Европа са взели 25 300 жертви, щетите достигат 120 млрд. евро 


25 300 души са изгубили живота си по европейските пътища през 2017 година Това разгласи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в границите на полемиката по проблемите на пътната сигурност, която провежда взаимно със зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов. В срещата взеха присъединяване и зам.-министърът на превоза Ангел Попов, националният представител от Политическа партия ГЕРБ Нели Петрова. В полемиката се включиха също кметът на Варна Иван Портних и заместникът му Тодор Иванов, комисар Бойко Рановски – началник-отдел “Пътна полиция ” при Групово дело “Национална полиция ”, комисар Даниел Пашов – шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна, представители на съда, на прокуратурата, на неправителствения бранш, на браншови организации, както и родители на потърпевши при пътнотранспортни катастрофи.
„ Според предварителните статистически данни на Европейска комисия за пътната сигурност през 2017 година жертвите са единствено с 300 души по-малко по отношение на данните за 2016 година Въпреки че спрямо 2010 година са регистрирани с 6200 смъртни случая по-малко (-20%), към момента сме надалеч от задачата на Европейски Съюз сред 2010 и 2020 година броят на жертвите да бъде понижен на половина ”, посочи Емил Радев. По думите му 135 000 души са били съществено ранени на пътя през миналата година, а социално-икономическите разноски по отношение на пътнотранспортните катастрофи възлизат на към 120 милиарда евро годишно.
„ Статистиката е безапелационна, че европейските пътища са най-безопасни в света със приблизително 49 смъртни случая на един милион поданици през 2017 година, само че за жалост, България и Румъния са на дъното на класацията, надлежно с 96 и 98 смъртни случая на всеки милион поданици. Най-нисък е броят на жертвите в Швеция, Англия, Холандия и Дания ”, регистрира Радев.
„ Само преди месец Еврокомисията показа пакет от ограничения „ Европа в придвижване ”, като предлага обща рамка за пътна сигурност за интервала 2021-2030 година Детайлите по проекта за деяние и съответните ограничения ще бъдат конкретизирани благодарение на държавите-членки доникъде на идната година ”, обясни Радев. Сред основните фактори за понижаване на случаите с транспортни средства той открои по-доброто автомобилостроене, обновяването на инфраструктурата, ефикасния надзор върху скоростта на пътя.
„ През март тази година в Европа влезе в действие законодателството за електронното повикване в колите (eCall), което автоматизирано осведоми незабавните центрове при положение на сериозен случай на пътя и подава точната локация на транспортното средство. Тази система към този момент е наложителна за леките коли и лекотоварните камиони, а първите коли, снабдени с нея, ще са на пътя още тази година ”, увери българският евродепутат и посочи, че в следствие от тези ограничения времето за реакция при незабавни случаи ще бъде понижено с до 40% в градски региони и с до 50% в извънградски. Обмисля се включването и на други категории транспортни средства в системата.
Според Радев подхванатите законови промени у нас, които плануват пакет от три законопроекта – Закон за придвижването по пътищата, Закон за пътните транспортни средства и Закон за водачите на моторни транспортни средства, разрешават ясно да се разграничат отговорностите на Министерство на вътрешните работи и Министерството на превоза. Българският евродепутат изрази позицията, че залагането на до момента съществуващи подзаконови нормативни актове в новото законодателство ще даде по-голяма непоклатимост на закона, тъй че той да не бъде непрекъснато променян.
„ Целта на измененията е процедурите да станат по-ефективни, контролът да се завиши и да се лимитират корупционните практики ”, изясни Емил Радев. По думите му пакетът от законодателни промени обгръща и нови трендове като да вземем за пример продажбата на части втора ръка, защото откраднатите коли все по-рядко се изнасят зад граница, а вместо това, се разкомплектоват и изнасят на части.
В качеството си на ръководител на работната група, която приготви законодателни промени, свързани с придвижването по пътищата, Красимир Ципов показа в резюме оферти пакет от законопроекти. Той осведоми, че досега са събрани над 400 страници с оферти. „ Проведени до момента са 4 публични разисквания – в София, Стара Загора, Благоевград и Бургас. Идеята е докрая на юни разискванията да продължат, а наесен законопроектите да влязат в Народното събрание. Законът за придвижване по пътищата към този момент е на 20 години. Променян е голям брой пъти. Основните цели, които в този момент сме заложили, са да има ясно разграничение на компетенциите на другите министерства и ведомства. Задачата ни е да се реализира понижаване на пътнотранспортния травматизъм ”, регистрира зам.-министърът. Той сложи акцент върху видеонаблюдението в колите на пътна полиция като доста добра антикорупционна мярка.
Кметът Иван Портних приветства участниците в полемиката, като акцентира, че тематиката за пътната сигурност е извънредно значима и би трябвало да бъде непрестанно във фокуса на публичния разговор. „ Община Варна работи по редица планове, свързани с облекчение на трафика – осъществят се огромни инфраструктурни обекти, които имат за цел да изведат придвижването от центъра, да основават благоприятни условия за по-бърз и елементарен достъп до курортите и кварталите в града. Работи се и по въвеждането на синята зона, която би трябвало да реши казуса с паркирането в центъра и да освободи тротоарите от коли ”, уточни кметът. Той подчертава и върху напъните в региона на предварителната защита и обучаването на младежите по тематики, свързани с сигурността на пътя. „ Там наши сътрудници са детските градини, учебните заведения, университетите, „ Пътна полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи, неправителствения бранш и бизнеса “, добави Иван Портних.
Народният представител Нели Петрова на собствен ред означи, че намаляването на злополуките зависи от самосъзнанието на всеки един от участниците в придвижването. „ Голяма част от водачите са прекомерно самонадеяни, по тази причина законът би трябвало да бъде извънредно непоколебим и да подсигурява ефикасен надзор. За страдание, все по-често зад кормилото сядат водачи след приложимост на алкохол и опиати, деца, откраднали ключовете за автомобила на родителите си ”, напомни с мъка варненският народен представител, чиято щерка стана жертва на жестока злополука.
Зам-министърът на превоза Ангел Попов осведоми, че се планува при случай на пътя да има опция да се наблюдава в кой сервиз преди този момент е било отремонтирано моторното транспортно средство.
Комисар Бойко Рановски посочи, че законовите промени плануват ограничения против чужденците – извършители на пътя. „ На място ще можем да връчваме наказателните постановления ”, добави още той. „ Предлагам задграничните жители да бъдат третирани, както българските, и да не се изисква непрекъснат адрес на нарушителя ”, разяснява зам.-кметът Тодор Иванов, като засяга зачестилите случаи на нарушавания от страна на румънски водачи във Варна. Той настоя в новия закон да бъде заложена по-широка база за работа и образование в ранна детска възраст и предложи патрулните служители на реда да работят с КАТ.
Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка поддържа напълно трите законопроекта, като повдигна тематиката за опцията на страната ни да бъдат отпуснати евросредства за тренажори и рискови полигони. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев се ангажира да насочи въпрос към сегашния комисар по превоз. Иванов предложи в България да се приложи метода на Испания за понижаване на ПТП посредством монтиране на репери в рискови сектори и моли да се преразгледат условията към образованието на водачите.
Своите оферти сложиха и велосипедисти, а Анелия Терзиева, майка на починалия при злополука Никола Терзиев, настоя да бъдат поставени видеорегистратори във всяка българска кола. Тя прикани в учебните заведения у нас да залегне образование по предварителна защита на ПТП от първи до десети клас, както и да бъде въведен термин „ пътно ликвидиране ”.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР