24chasa.bgУпорита и добра учителка успя да класира селско училище в

...
24chasa.bgУпорита и добра учителка успя да класира селско училище в
Коментари Харесай

Учителка по биология вкара селско училище в топ 3 по успех на матурите

24chasa.bg

Упорита и добра учителка съумя да класира селско учебно заведение в първата тройка по триумф на втората матура

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и учебното обучение ” Евгения Костадинова показват разбора с резултатите от матурите.

 

- 6% от зрелостниците са преписали

текста от “Косачи ” на Елин Пелин

- 17 имат 2 цялостни шестици

 

Упорита и добра учителка съумя да класира селско учебно заведение в първата тройка по триумф на втората матура, която е по предмет по желание.

Средно учебно заведение “Христо Ботев ” от смолянското село Чепинци е съумяло да се подреди пред доста от елитните учебни заведения в страната на матурата по желание с резултатите на своите 26 явили се 12-класници, оповестиха от Министерството на образованието и науката при представянето на разбора с резултатите от тазгодишните матури.

“Постижението на село Чепинци е доказателство, че водещи са подготовката и работата на учителя. От 2008 година учебното заведение има постоянни резултати в образованието по биология и здравно обучение. През образователната 2017/2018 година на общински кръг на олимпиадата по биология са се явили 27 възпитаници, а за регионалния са се класирали 9. Това значи, че имаме целенасочена упорита работа. Успехът идва точно от биология ”, разяснява Таня Михайлова, заместник-министър на образованието.

Успеха

постигнала

учителката

Даниела Куцева,

която провела с учениците си две пробни матури. Преподавателката има 23 години педагогичен стаж единствено в това учебно заведение. Резултатът по български език и литература на чепинските възпитаници е добър 4,28.

На първо място по триумф на наложителната матура по български както и през 2018 година е 91. Немска гимназия в София.

Средната оценка по български език и литература през 2019 година е добър 4,06 по отношение на 4,24 м.г., регистрираха от МОН. При втория зрелостен междинната оценка е доста добър 4,67 при 4,50 през 2018 година

49 341 възпитаници са държали матурата по български, 39 338 тази по предмет по желание, като от тях 14 412 са били на изпит по британски.

Най-ниските резултати са на матурата по история и цивилизация.

226 възпитаници са изкарали 100 точки, предходната година са били 215. С 0 точки са 29 по отношение на 4 предходната година. Две цялостни шестици имат 17 (59 м.г.), а с по 2 отлични оценки са 3065 (5178 м.г.).

В съпоставяне с предходната година

намалели са

на половина

зрелостниците с

по 2 двойки

- от 1778 на 973.

Вместо да напишат тематика или есе върху “Косачи ” на Елин Пелин, 6% от учениците просто са преписали творбата.

“Тази година доста блестящо се обрисува казусът, че зрелостниците срещат

усложнение

както при

четенето и

разбирането

на текст,

по този начин и при резюмирането и основаването. Това се вижда и по български, и по непознат език. Говорим за умения, които са основни и са тези, които се търсят. Затова цялата ни система ще се насочи към работа върху тях ”, разяснява шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и учебното обучение ” в МОН Евгения Костадинова.

 

 

 

 

 

 

 

Учениците  всеобщо бъркат  запетайките

За първи път откогато се организират матурите, тази година дилемите, които ревизират преодоляването на пунктуационната норма, са с най-нисък % на осъществимост. Не може да изведем задача, която ревизира пунктуационната норма, която да е с висок % на осъществимост. Това разгласи специалистът по български език и литература в МОН Александър Трингов.

Учениците са се справили с определянето на значение на фразеологично фразеология. Най-нисък % на осъществимост имат обаче при уместна и неуместна приложимост на думи в изречение. Трудно са се справили с разпознаването на откъс от живописен текст, с определянето на особености, свързани с творчеството на съответен създател, както и със свързването на воин от съответната творба.

От затворените въпроси с най-нисък % на осъществимост е разпознаването на непознати думи в текст. Немалък % от зрелостниците не разпознават, че думата “хронометър ” е непозната, сподели още Александър Трингов. Успешно обаче разпознават термини в текст. Възприемат също смисли от текст.  (24часа)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР