24chasa.bgСлед акцията нямало нито едно обаждане от Румъния към БългарияБандата

...
24chasa.bgСлед акцията нямало нито едно обаждане от Румъния към БългарияБандата
Коментари Харесай

Борисов: Да продадем имотите на мошениците, за да върнем парите на хората

24chasa.bg
След акцията нямало нито едно позвъняване от Румъния към България

Бандата взела от двама души в София 1 млн. лева през 2018 година

“Надявам се да могат да се лишават парцели на тези хора, с цел да бъдат възмездени жертвите. ” С тези думи министър председателят Бойко Борисов разяснява арестите на бандата от 11 телефонни измамници, които бяха арестувани в четвъртък в България и Румъния. Изказването му пристигна, откакто в публицистичния си коментар от петък “24 часа ” прикани да се продадат къщите и колите на мошениците.

“Сърцераздирателно е да виждаме по какъв начин възрастни хора дават спестяванията си ”, добави министър председателят. Разплитането на фамилната тайфа (виж графиката долу) стартира след негова и на основния прокурор Сотир Цацаров задача да се работи не на парче, а по цялата организация на ало терористите. Двамата бяха на национално заседание на управлението на Министерство на вътрешните работи.

 

 

По време на акцията са

претърсени

12 адреса у нас

и 5 в Румъния,

изясни шефката на бранш “Измами ” в Главна дирекция “Национална полиция ” Златка Падинкова. 5-има от членовете на групата били хванати в България, а 6-има - в Букурещ. Когато румънската полиция нахлула в хостела, в който бандата отседнала, членовете ѝ пробвали да изхвърлят мобилните си телефони в тоалетната. Това е честа процедура, уточни Падинкова и добави, че мошениците мятат и апарати в камини. 9 от 11-те души в роднинската група били престъпно проявени, а 8 от тях - и осъждани. Лидер на групата е 27-годишният Борислав Димитров-Бобито (за него виж на 18-а стр.)

Бандата употребила схемата за подпомагане на полицията и дневно въртяла стотици позвънявания от Румъния към България, като употребили румънски симкарти. Номерата, които избирали, били случайни. От 2017 година до момента съумели да изкарат над 2 млн. лева Докато едни от мошениците въртели на жертвите, други се обаждали на мулетата. Идеята била да се прекъсне връзката и да се затрудни работата на службите.

Половината от сумата е от двете огромни телефонни измами в София от миналага година. При едната, станала при започване на юни, 64-годишната пенсионерка Жасмин Куртева остави до кофа за отпадък 420 хиляди лева Другата е за 520 хиляди лева Тя е на възрастно софийско семейство, което давало парите от февруари 2017 до март 2018 година Жертвите даже продали парцел, като вярвали, че оказват помощ на полицията. Разбрали, че са излъгани, едвам когато мъжът отишъл в полицията, с цел да желае част от сумата, която му трябвала за интервенция на брачната половинка му. Първоначално мъжът споделил, че му отмъкнали 600 хиляди евро, само че след инспекции се оказало, че е дал двойно по-малко пари.

Групата даже съумяла да купи жилището на друга стара софиянка. От 2017 година до акцията в четвъртък тя твърдо вярвала, че оказва помощ на Министерство на вътрешните работи. Жената

продала парцела си

на сина на един

от членовете на

групата и им

дала парите

За последните 2 месеца пък бандитите съумели да излъгват възрастни хора с над 150 хиляди лева

При акцията са конфискувани 132 мобилни апарата, 137 симкарти, към 200 ваучера, 33 картодържача, 11 таблета, бележки, документи, пари в български левове и валута. Конфискуваните коли са 7. Групата обичала да влага “изкараното ” в първокласни коли.

“Заради акция в четвъртък нямаше нито едно позвъняване от Румъния за машинация на българска територия ”, изясни зам. основният прокурор Иван Гешев. Той добави, че е извънредно удовлетворен от взаимодействиетп на прокуратурата с Министерство на вътрешните работи.

“Това е първата такава интервенция ”, сподели Гешев и добави, че се надява идната година обстановката с телефонните измами да стои много по-добре.

Очаква се в неделя спецпрокуратурата да изиска непрекъснат арест на 11-те арестувани.

 

 

Премиерът: Вече не се хвалим, а залавяме цялата верига

“Този път остарялата наша уязвимост да побързаме да се похвалим към този момент я преодоляха сътрудниците ”, разяснява Бойко Борисов. Премиерът даде образци по какъв начин е хваната цялата верига телефонни измамници, като е задържан и адресат на 288 кг хероин.

Дрогата пристигнала в България през Капитан Андреево, скрита в тир, на 14 април. По документи камионът носел единствено машина за боядисване на тъкани. Митничарите обаче се усъмнили и пратили машината на рентген.

На него видели, че има странни кухини на тавана и пода. В тях имало плочки, в чиято вътрешност били скрити по 4 пакета хероин. Получател била компания на 2-ма българи и турчин.

След като махнали дрогата от камиона, митничари и чиновници на Министерство на вътрешните работи го следили до паркинг в Пловдив, където тирът останал през нощта. На идващия ден водачът, който е иранец, получил указания да се срещне с турчин в пловдивско село.

Мъжът бил арестуван по време на срещата. Той влезнал в България на 12 април. Същия ден двамата българи, шефове във компанията, отпътували за Турция. В момента се работи с тамошните управляващи, с цел да бъдат хванати и върнати у нас.

“Рекордни са арестуваните количества хероин, марихуана, кокаин и синтетична дрога ”, сподели Борисов и добави, че контрабандата на цигари е свита до под 5%.

“Последните няколко месеца доста интензивно работят службите. Буквално акваторията на Черно море беше затворена от граничните ни служби. Затова и се изхвърли опиатът - нямаше късмет да избяга в посока България или в посока Черно море ”, сподели Борисов за откритите от униформени над 200 кг в морето.

Той отговори и на някогашния длъжностен министър председател Огнян Герджиков, който му оставил директория с имена за уволнения. “Няма по-достоен отговор от работата на службите. Те са налице и по този начин отговорихме на офанзивата ”, сподели министър-председателят.

Борисов похвали шефовете на полицията в Ловеч, Смолян и София за разкрити убийства на рецидивист, на изнасилена жена и за залавянето във влака на наркомана, погубил майка си в столицата и опитал да избяга във Варна.

 

Цацаров: Трябва и предварителна защита, пускаме безвъзмездни клипове

“Практиката демонстрира, че е нужен систематичен метод. Освен арести би трябвало да се поставят и старания за предварителна защита против телефонните измами ”, сподели основният прокурор Сотир Цацаров. Той заяви, че прокуратурата е изработила 4 клипа.

Те са режисирани от Андрей Слабаков, който ги е направил безплатно. Видеата са направени в подпомагане с Българска национална телевизия, Би Ти Ви и Нова тв. Всяко от тях има дълъг вид от 50 секунди и къс, който е с 20 секунди по-къс.

На клиповете се виждат фотоси от интервенции по залавянето на телефонни измамници. Кадрите са предоставени от прокуратурата.

Във видеата са включени и заглавия от вестници за огромни телефонни измами. Клиповете приключват с апел хората да се обадят на тел. 112 при положение, че някой опита да ги измами.

Видеата са качени на уеб страницата на прокуратурата и всяка медия може да ги изтегли оттова и да ги излъчва, когато сметне за добре, сподели още Цацаров. Клиповете са с висока резолюция. (24часа)

 

 

Акция! Общината в Горна Оряховица ревизира 9 къщи на ало измамници

По разпореждане на ДНСК община Горна Оряховица стартира инспекция за законността на 9 парцела в кварталите “Гарата ” и “Калтинец ”, които се населяват от ромски семейства, свързани с ало измами.

За 1 месец комисия на общината би трябвало да ревизира законно ли са издигнати първокласните къщи, прилежащите им солидни огради, навеси, гаражи. В тези парцели живеят семействата на част от задържаните при акцията против ало мафията на Специализираната прокуратура.

“Само на 3 от 9-те парцела излязоха притежателите и ни предоставиха документи, другите не се демонстрираха. На пръв взор има подозрения за противозаконни пристройки, навеси, барбекюта, гаражи. В главната си част жилищните здания бяха остаряло строителство, съвсем всички санирани и ремонтирани ”, изясни Мартин Борисов от дирекция ТСУ.

След привършване на обследването ще бъдат издадени заповеди за срутване на нелегално издигнатите екстри.

Извършва се инспекция и дали ромските кланове са си плащали налозите към общината, както и за произхода на парите, с които обществено слабите по документи роми са си обезпечили лукса.

Преди няколко години комисията за лишаване на имущество, добито от незаконна активност, конфискува в интерес на страната 6 къщи на телефонни измамници. Част от клановете обаче не престават да живеят в първокласните покои против алегоричен наем, тъй като искащи да ги купят няма.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР