2475 искания за разкриване на банкова тайна е разгледал Софийският

...
2475 искания за разкриване на банкова тайна е разгледал Софийският
Коментари Харесай

Хиляди искания за сваляне на банкова тайна гледат софийските съдии

2475 претенции за откриване на банкова загадка е разгледал Софийският областен съд през 2020 година Това излиза наяве от за годината, огласен на уеб страницата му. В документа няма данни за това какъв брой от тези претенции са почетени, само че съгласно магистрати рядко се отхвърля.

Право да желаят откриване на банковата информация при избрани условия имат освен от прокуратурата, престъпната полиция и ДАНС, само че и от данъчните, митниците, комисията за нелегално имущество и Агенцията за държавна финансова ревизия. Законът за кредитните институции споделя, че банкова загадка са " обстоятелствата и събитията, засягащи наличностите и интервенциите по сметките и влоговете на клиентите на банката ".

По предписание се желае да падне банковата загадка освен за обещано лице, само че и за компаниите му и за всички свързани с него лица. Това значи, че зад 2475 искания може да се крият и над 20 000 сметки.

През 2020 година в най-големия областен съд в страната са постъпили и 235 тъжби против 24-часови арестувания, разпоредени от Министерство на вътрешните работи. В отчета няма данни какъв брой от разпорежданията на Министерство на вътрешните работи са били анулирани. " В съпоставяне с предходната година се следи покачване ", написа в отчета, без да конкретизира какво е покачването. Справка в отчета за 2019 година обаче демонстрира, че тогава тези каузи са били 115, т.е. покачването е двойно.

Сред прегледаните м.г. такива каузи са и тези за арестите на предприемача Пламен Бобоков, както и на президентския консултант Илия Милушев, който съдиите одобриха за противозаконни и анулираха.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР