240 млн лева са били източени от Виваком“ чрез серия

...
240 млн лева са били източени от Виваком“ чрез серия
Коментари Харесай

240 млн от „Виваком“ ги няма, идва нов грабеж, но държава и прокуратура мълчат

240 млн лв. са били източени от „ Виваком “ посредством серия екзотични, съмнителни и противоречащи на закона покупко-продажби. Това се случва след вдишване на контрола върху БТК при започване на 2017г. от Спас Русев, братя Велчеви и съветската държавна банка ВТБ. Схемата: С няколко покупко-продажби Виваком купува съвсем половината от капитала на личния си едноличен притежател „ Вива телеком България “ ЕООД. Т.е. „ Виваком “ заплаща 240 млн. лв. с цел да има половината от себе си.
В следствие „ Виваком “ връща назад закупените дялове от своето сдружение – майка, без обаче да получи назад платената за дяловете цена! Компанията не получава и равностойно поръчителство за вземането си. Купуваш нещо, което не ти би трябвало и няма връзка с активността ти, след това връщаш стоката, без да получиш парите си назад.

Източените средства съставляват неразрешена от закона финансова помощ с запаси на „ Виваком “, които са употребени за погасяване на заемите, отпуснати за придобиването на компанията.

В ход е източване на БТК, директно увреждащо Българската страна – с безмълвното единодушие на КПКОНПИ и синдиците на КТБ.

Има данни, че управлението на БТК приготвя нови схеми за източване на телекома, които ще ощетят директно страната и данъкоплатците. Това ще стане като се изпомпат нови колосални суми от компанията, този път посредством нарушение и заобикаляне на обезпечителните ограничения – запори - върху акциите на Виваком, наложени от КПКОНПИ и синдиците на КТБ – в неплатежоспособност за гарантиране на претенциите за връщане на средства в масата на несъстоятелността на КТБ и за " лишаване на нелегално добито имущество от някогашният притежател на КТБ – Цветан Василев ".

Голяма част от акциите и дяловете от капитала на Виваком и неговия едноличен притежател - 43%, са запорирани в интерес на КПКОНПИ, като поръчителство за претенцията на антикорупционния орган против Цветан Василев и членове на фамилията му за конфискуване на нелегално добито имущество на стойност към 963 милиона лв. (около 492 милиона евро). Почти цялата останала част от капитала на БТК е запорирана в интерес на синдиците на КТБ – в неплатежоспособност като поръчителство за тяхната рекламация за връщане в интерес на КТБ на сума в размер на към 245 млн. лв.. Т.е. капиталът на БТК обезпечава искания на тези органи, общо на стойност 1,2 милиарда лв..

Търговския закон планува, че в случай че сдружение, чиито акции или дялове са запорирани, изплаща дял, сумата от дивидента, който се поставя на запорираните дялове или акции може да бъде изплатена единствено в случай че кредиторът, в чиято изгода има запор, не се опълчи. Ако последният не е склонен, сумата от дивидента, който се поставя на запорираните акции следва да бъде вложена в банка за негово поръчителство.

Говори се, че през 2020 година „ Виваком “ възнамерява да изплати големи суми (82 млн) като " дял " по метод, който заобиколя и нарушава упоменатото условие на закона и който обезпечава цялата сума на дивидента да бъде усвоена непозволено и изтласкана нагоре по веригата, най-вероятно към съветската ВТБ, Спас Русев и братя Велчеви, а евентуално и към други зад тях.

По този метод при безучастие от страна на КПКОНПИ и синдиците на КТБ, страната ще бъде директно ощетена, тъй като дивидента, който се поставя на запорираните акции (т.е. съвсем цялата сума на дивидента) няма да бъде вложен в банка за поръчителство на претенциите на КПКОНПИ и синдиците на КТБ, а ще отиде по противозаконен метод в ръцете на братя Велчеви, Спас Русев и глобената съветска държавна банка ВТБ и други. Излиза, че тези органи бездействат и избират интереса на горната група пред интереса на България, държавния бюджет и българските жители. Това държание е в фрапантно несъгласие с тезата на държавното управление, че поставя всички старания за връщане на средства в масата на несъстоятелността на КТБ, и в последна сметка – в държавния бюджет.

Извършените и подготвяните за осъществяване „ покупко-продажби “ с изключение на всичко друго, показват и фактическият надзор върху „ Виваком “ и нейният изпълнителен шеф от страна на съветската държавна банка ВТБ, която е главен краен бенефициент на източеният от българската компания кеш. А наподобява „ Мистър стопанска система “ за 2019 година Атанас Добрев е подготвен за още „ подвизи “ в ущърб на компанията и на Българската страна. Поне по този начин наподобява и ще напълно в реда на нещата прокуратурата да се заинтересува от пълзящите процеси. Може да се окаже, че осъществените с неговия автограф дейности надвишават надалеч настоящите корупционни кавги.

Излиза, че до момента в който гони съветските шпиони, страната си затваря очите за голямо източване на стратегическа българска компания в интерес на съветска държавна банка, и то по метод, който директно ощетява държавния интерес.

.
..............................................................................................................

Потърсихме по телефона в Белград банкера Цветан Василев, който е собственик на сериозен дял акции от „ Виваком “.

Ф.н.: Г-н Василев, имате ли информация, какво се случва с компанията и БТК в този миг?

- За горните условия и опасности към този момент неколкократно са сезирани с надлежни обстоятелства, данни и информация основният прокурор, ДАНС и КПКОНПИ, само че необичайно за какво всички мълчат! Може би по този начин им е подредено?

Ф.н.: Говори се за идно ощетяване на Българската страна при осъществяване на оповестената продажба на Виваком. За какво става дума?

- Наскоро актуалните акционери в БТК оповестиха, че продават компанията на сръбската United Group за колосалната цена от 1.2 милиарда евро. От тази цена, действителното кешово заплащане от купувача към продавачите ще е в размер на към 950 млн. евро. Сделката ще бъде осъществена посредством продажба на едноличния притежател на БТК – „ Вива телеком България “ ЕООД на сдружение, следено от купувача.

43% от дяловете от капитала на сдружението предмет на продажба са запорирани в интерес на КПКОНПИ, като поръчителство за претенцията на КПКОНПИ против мен и членове на фамилията ми за конфискуване на нелегално добито имущество на стойност към 960 милиона лв.. Такъв запор за същата рекламация е натрапен и върху 43% от капитала на БТК.

Почти цялата останала част от капитала на БТК е запорирана в интерес на синдиците на КТБ – в неплатежоспособност като поръчителство за тяхната рекламация за връщане в интерес на КТБ на сума в размер на към 245 млн. лв. или почти 125 млн. евро. Т.е. капитала на БТК обезпечава искания на тези органи, общо на стойност 1,2 милиарда лв..

Ф.н.: Как тогава ще се случи тази договорка?

- На процедура договорката по продажбата на БТК не може да бъде осъществена без единодушието на КПКОНПИ и синдиците на КТБ.

Нещо повече, самата договорка планува, че нейното осъществяване е под изискване, че всички наложени запори бъдат вдигнати и претенциите на Българската страна, които тези запори обезпечават – в размер общо над 1.2 милиарда лв., предявени КПКОНПИ и синдиците на КТБ бъдат оттеглени или уредени.

Кешовото заплащане по договорката от купувача, в размер на към 950 млн. евро е доста по-високо от посочените искания на Българската страна (обезпечени с наложените запори), в размер на 617 млн. евро. Разликата сред двете суми, която би следвало да получат продавачите, след угаждане на претенциите на страната е 333 млн. евро – това е съвсем същата сума, за която през 2016 година Спас Русев закупи БТК. Което е забавно съвпадение…

Ф.н.: Какво би могла да стори българската страна в тази обстановка?

- Българската страна е в извънредно мощна позиция да събере претендираните от нея суми от 1.2 милиарда лв., тъй като договорката за БТК напълно зависи от единодушията и дейностите на КПКОНПИ и синдиците на КТБ, а в същото време оповестената цена по договорката надвишава размера на тези искания и на първичната инвестиция на сегашните акционери (те няма да са губещи). Да не приказваме и за към този момент източените и заграбени от тях над 240 млн. лв..

На база настоящето безучастие на КПКОНПИ, синдиците на КТБ, на прокуратурата и на ДАНС по отношение на осъществените и идни източвания на „ Виваком “, има голям риск тези органи още веднъж да предпочетат частният интерес и персоналната облага на братя Велчеви, Спас Русев и съветската държавна банка ВТБ пред интереса на България и българските данъкоплатци. Опасявам се, че съответните искания и запори ще бъдат вдигнати или против никакво заплащане, или против доста дребна част от претендираните 1.2 милиарда суми.

Ф.н.: Възможно ли е това да се случи?

- Допускам подобен вид. Интересно е да забележим при какви условия Българската страна би вдигнала запорите и би се отказала от претенциите си? Водени ли са към този момент такива диалози и има ли подписани съглашения? Каква е позицията на министъра на финансите и за какво мълчи? Да не се окаже, че страната е " подготвена " да вдигне личните си запори не против 617 млн. евро, а да вземем за пример против 61.7 млн евро или против 6.17 млн. евро?

При съществуване на действителна опция за събиране претендираните от България суми за какво България би се съгласила безшумно и без никой да разбере, съдейки по досегашното безмълвие, на никакво или на алегорично заплащане в ущърб на българските жители? Някой се готви да ги ужили грубо. Въпросът е за какво рекламираната битка с корупцията не се ползва в този случай? Заради чии ползи?

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР