24 са новите заразени с коронавирус у нас за последното

...
24 са новите заразени с коронавирус у нас за последното
Коментари Харесай

2235 стигна броят на заразените с К-19, Кантарджиев с голямо разкритие за тежкото протичане на болестта

24 са новите инфектирани с ковид у нас за последното денонощие. Активните области са 5. 2235 общо са случаите на COVID-19 до момента у нас. Новите инфектирани са разпределени по области, както следва: София 14, Благоевград 5, Пазарджик 2, Ямбол 2 и Пловдив 1. Заразеният в града под тепетата е доктор.

Нови 14 души са излекувани за последните 24 часа, общо 612. Починалите за последното денонощие са двама, общо 110 досега. Това са двама мъже на 77 и 69 години.

Причината за дребния брой не е краят на епидемията, сподели професор Тодор Кантарджиев от Националния щаб, който е и шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Причина за открития дребен брой болни е по-малкият брой изследвани лица - 4,5 пъти по-малко, общо 362 проби в неделния ден.

Проф. Тодор Кантарджиев разкри по време на обичайния утринен брифинг на Националния действен щаб, че има доста огромно значение по какъв метод човек се е заразил с ковид. " Заболяването минава по-леко, в случай че си се заразил с по-малко вируси. Тежкото положение идва, когато сте били при доста хора и е имало повече инфектирани измежду тях. Тогава заболяването протича по-тежко ", съобщи той.

„ Световни организации предизвестяват за нови гърмежи и пикове в доста европейски страни. Анализираме обстановката у нас и на Балканите. Засега ограниченията у нас работят ”, счита специалистът.

„ Много се заприказва за ръкавиците – те се употребяват от чиновници, които са непрекъснато с контакт с предмети, евентуално инфектирани с ковид или работещите с пари. Ръкавици се употребяват когато би трябвало доста постоянно да дезинфекцираш ръцете си. Те най-добре се дезинфекцират със алкохол ”, предложи проф. Кантарджиев.

„ Културният човек си мие ръцете 20-на пъти на ден. Не бива да се пипат лицето, носа, устата и очите, в случай че ръцете не са ви чисти ”, разясни той.

По думите му хората не внимават, когато става дума за грипа и другите респираторни инфекции: „ На ръцете, вирусът умира за 10-15 минути, в случай че ръката ви е задоволително мокра, потна и топла. Не би трябвало да се разчита на това, а е хубаво да се употребяват дезинфектанти ”, съобщи той.

" Европейското бюро предизвестява Източноевропейските страни. Все още има опасност от второ епидемиологично разпространяване и пик на болестта ", съобщи специалистът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР