24 незаконни постройки бяха съборени в съществуващо от две десетилетия

...
24 незаконни постройки бяха съборени в съществуващо от две десетилетия
Коментари Харесай

Тежко въоръжени полицаи завардиха ромско гето в Стара Загора

24 противозаконни постройки бяха съборени в съществуващо от две десетилетия ромско гето в крайния старозагорски квартал „ Кольо Ганчево “. Багер навлезе измежду бараките, населявани от над 50 мъже, дами и деца откакто още в 7,00 часа на 14 ноември махалата беше блокирана от тежко въоръжени и снабдени с щитове и каски служители на реда, съобщи в. Монитор.

От съображения за сигурност и с цел да не се нагнетявало напрежение, публицистите не бяха позволени до обекта. Официална информация беше дадена едвам три часа по-късно. Живеещите в региона трябваше да удостоверяват адресната си регистрация с персоналните карти, с цел да бъдат позволени до домовете си.

До насилственото унищожаване се стигна след траяла близо 2 години административна процедура за общо 58 постройки, половината от които били съборени непринудено от жителите им през м.г., разяснява инж. Ангел Стоманярски, шеф – отдел „ Контрол по строителството “ при община Стара Загора.

Около 40 000 лева от бюджета на общината ще коства събарянето и разчистването на терена от близо 4 дка, те ще бъдат платени на кооперация „ Синвекс “,която е спечелила публичната поръчка за тази активност. Тепърва съществуващото УПИ 1/838 в квартала ще бъде разделяно на имоти, които ще се продават на търг. Част от противозаконните жители са поискали да им бъдат предоставени парцели на същото място, само че откакто разбрали, че ще би трябвало да играят на търг, се отказали. 

Бараките, някои от които с солидни основи, са били вдигани по друго време. Няма улици, канализация, течаща вода и надлежно адреси. По незнаен метод обаче е прокарано осветяване, по този начин и не станало ясно на чие име и по какъв път е открита партида за възнаграждение на тока.

Акцията по събарянето съответства с авансово оповестения ден за доклад на кмета Живко Тодоров за свършеното от него и администрацията му в предпоследната година от втория му мандат. Като чиста случайност дефинираха служителите това съвпадане. Сметките демонстрират, че за 7 години в тези два мандата са били съборени с изключение на тези 48 бараки още 60 в напълно ромския квартал „ Лозенец “. Там вървяла процедура за още 56 противозаконни къщи, тяхното срутване обаче нямало да се случи до края на годината.

Обитателите на гетото безмълвно товареха мебелите и покъщнината си на каруци, с цел да се изнесат при другари и родственици в града и близките села. Никой от тях не пожела да разяснява протичащото се под погледите на служителите на реда от кордона. Служители на Министерство на вътрешните работи, поискали да останат анонимни, оповестиха, че в акцията са били привлечени свободните от наряд униформени, с цел да не бъде „ оголван “ града от защита.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР