24 май е рожден ден на българския народ, ние сме

...
24 май е рожден ден на българския народ, ние сме
Коментари Харесай

Антон Дончев ни припомня това, което забравихме

24 май е рожден ден на българския народ, ние сме родени от словото, то ни прави народ. Това сподели в студиото на „ Тази сутрин” огромният български публицист акад. Антон Дончев.

„ Преди да се появят Кирил и Методий ние сме страна, много солидна страна, преди словото са Аспарух, Тервел, Крум, обаче върху нашата територия живеят първо траки, славяни, прабългари, всеки си има език. Едва когато идва словото на Кирил и Методий, 100 година по-късно, когато България влиза в смъртна битка с Византия, Византия се бори против българи – за 100 година тели племена се претопяват в един нов народ, който съумява да резервира своя език 1200 г.”, разяснява той.

И добави: „ Когато умира страната, тя намира сили да изпрати няколко хиляди души свещеници при своите братя на Изток, които да им предадат словото Божие и буквите – виждате: 250 млн. души пишат на тези букви”.

Според акад. Дончев през днешния ден цялото човечество играе „ партия блиц” с историята и би трябвало незабавно да дава отговор на поставените ѝ въпроси и е доста значимо да приказваме истината, тъй като всичко се ревизира. А словото през днешния ден е единственият мотив: „ Вече не могат да се оправят с тояги, не могат да се оправят с танкове, не могат да се оправят с ракети, тъй като това значи да зачеркнат цялото човечество. Остава да говорим”.

Какво е посланието му към българите? „ Най-напред би трябвало да кажем на хората, че са дъщери и синове на една в действителност велика нация, в действителност са създали нещо свръх човешките сили и са съумели да го реализиран. Един народ, който е потвърдил, че духът е всичко, тъй като ние сме нямали тяло – страна, през половината време, през което сме живели. Имали сме дух”.

Според него гордостта може да е смъртен грях, само че въпреки всичко имаме с какво да се гордеем като народ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР