24 май е празникът, на който по стара традиция всеки

...
24 май е празникът, на който по стара традиция всеки
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: 24 май е празникът на пазителите на родния език и на националната ни идентичност

24 май е празникът, на който по остаряла традиция всеки българин насочва признателност към нашите учители, към хората, разпространяващи знанието и съхраняващи културата и историческата ни памет, към създателите и хората на духа, пазители на родния език и на националната ни еднаквост.
Това споделя в приветствието си за 24 май ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков.

За първи път от спонтанното пораждане на празника на българската култура и просвета, съгласно някои сведения - преди повече от 200 години, няма да имаме опция с шествия, събрания и празненства да се преклоним пред делото на основателите и апостолите на славянската книжовност и просвета, на първоучителите Светите братя Кирил и Методий и на техните възпитаници, сподели още проф. Герджиков.

Той отбелязва, че последните месеци са ни посочили, че за устрема към познание няма непреодолими спънки, по този начин за празника на духовността няма карантина.

Дали на учебните тържества, които са били проведени в миналото на 11 май - църковния празник на двамата Свети братя Кирил и Методий, или по-късно на шествията на 24 май, с които всички сме израснали, или през днешния ден, изолирани от близки хора и обичани занимания, на този празник постоянно отдаваме самопризнание на поколенията български просветители, дали своя принос за развиването на българското обучение, нематериалност и просвета, показва проф. Герджиков.

Това е денят, на който с благоговейна благодарност си спомняме за всички " създатели на наший диалект благ ": светите седмочисленици - светите братя Кирил и Методий, нашия патрон св. Климент Охридски, св. Наум, св. Горазд, св. Сава и св. Ангеларий

За Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, за националните будители през Възраждането, за самоотвержените основатели на килийните и класните учебни заведения, на националните читалища, на публичните библиотеки, на първите български печатници, издателства, книжарници, благотворително-просветни сдружения, женски, училищен, училищен, музикално-театрални и духовнически сдружения, на Българското книжовно сдружение, на Софийския университет ", споделя ректорът на СУ.

" В тези дни на тествания дано пожелаем на всички български учители, читалищни и музейни дейци, актьори, режисьори, поети, писатели, художници, музиканти, на всички създатели на родната култура и просвета да реализират доста триумфи, да покорят нови върхове и да получат справедливо самопризнание и задоволство, с цел да ни радват и да утвърждават славата на една страна с обичаи, само че и с духовно бъдеще, пожелава ректорът на Софийския университет. ", сподели още проф. Герджиков.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР