24 май е най-светлият, най-българският празник. Днес България ликува. Където

...
24 май е най-светлият, най-българският празник. Днес България ликува. Където
Коментари Харесай

Нинова: 24 май е най-светлият празник, днес България ликува

" 24 май е най-светлият, най-българският празник. Днес България ликува. Където и да се намираме по света, през днешния ден всички българи честваме Деня на българската нематериалност, на българската култура и просвета, само че и деня на българското достолепие и горделивост, че и ний сме дали нещо на света и " на вси славяни книги да четат ". Поздравявам всички дейци на науката, културата, изкуствата, образованието и просветата. Нека да пребъде делото на Светите братя Кирил и Методий ". Това сподели вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова на представителите на десетки български читалища, които се събраха в спектакъл " Сълза и смях " да отбележат 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, оповестиха от пресцентъра на Министерството.

" Българските читалища са живите съкровища на България и вие, които ги носите в себе си, сте същинските носители на българщината ", обърна се към хората в залата Нинова.

Тя напомни, че през днешния ден в 24 страни над 250 милиона души употребяват кирилицата. " Това е приносът на България към международната цивилизация ", сподели вицепремиерът. Нинова подсети и че с изключение на писменост, сме дали на света и читалищата – първото е основано в Свищов през 1856 година от родолюбиви българи, които си сложили високите цели да основат библиотека, да издирят и запазят писмената ни, да поддържат  младите българчета да учат и да оказват помощ на българските създатели да издават творбите си.

" От оня първи ден 30.01.1856 година до ден сегашен, българските читалища са просветни и духовни средища, живите съкровища на България ", сподели вицепремиерът пред представителите на читалищата. Тя подчертава и че не инцидентно Комитетът за нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО вписа българските читалища в регистъра на положителните практики. " Вие получихте и международно самопризнание ", сподели Нинова.

" Днес, изправени пред доста компликации, ви отдаваме своето самопризнание и признателност за това, което вършиме, само че сме ви и длъжници да ви осигурим по-добри условия за труд и възнаграждение ", сподели  вицепремиерът и пожела на читалищните дейци: " Бъдете здрави, бъдете мощни и със  самочувствие, че сте същински носители на българщината ".

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР