„24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий,

...
„24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий,
Коментари Харесай

ВМРО: Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност

„ 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност “ да е името на един от най-българските празници е мнението на Вътрешна македонска революционна организация и на народните представители от комисиите в Народното събрание, които трябваше да решат през вчерашния ден и през днешния ден по какъв начин да се преименува националният празник.

„ Вчера социалистите в своя декларация се оповестиха против тази смяна. Няма по-добро място за такава декларация от постройката на Партийния дом, в която постройка тези хора не помнят, че към този момент 30 години не звучи „ Союз нерушимый “.

Ето за какво в този спор по тематиката се включиха всички тези, които не престават да живеят с коминтерновската теза. За смут на социалисти и десни либерали България от 30 години е демократична страна и води своя лична политика в името на националния интерес.

Гарант за този народен интерес сме точно ние от Вътрешна македонска революционна организация и нашето предложение за смяна, която издига българската книжовност и култура на заслуженото високо място, като фундамент и учредител на славянската книжнина, е образец за това “, посочи депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди, който е и член на Комисията по труда и обществената политика.

Преди няколко месеца депутатите от Вътрешна македонска революционна организация внесоха смяната в Кодекса на труда, че кирилицата е изрично българска, а не славянска писменост.

В член 154 алинея 1 от Кодекса на труда са оказани формалните празници в Република България. Това, което Вътрешна македонска революционна организация желае да се промени, са думите „ 24 май Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност “ да се заменят с „ 24 май Ден на българската книжовност, култура и просвета “.

Според партията това е изцяло естествена и разумна историческа смяна, която е и път към задвижването на развой по признаването на равнище Европейски съюз на кирилицата като българска писменост.

Промените бяха признати на първо четене с гласовете на Обединени патриоти и ГЕРБ. Това, обаче, отвори и огромен публичен и теоретичен спор.

„ Ето за какво, приемайки доводите на научната общественост, ние от Вътрешна македонска революционна организация направихме публицистични промени в текста, които действително уголемяват мащаба и отдават нужното историческо значение, почитайки Светите братя Кирил и Методий, които са дали живота на тази книжовност, творили са на нея и са я популяризирали измежду целия славянски свят “, се споделя в известие на Вътрешна македонска революционна организация.

От партията упорстват, че в смутните и неспокойни времена, в които живеем, би трябвало да се обърнем към уроците на историята, защото не всеки път силата на оръжието е мъдрата офанзива.

„ Историческата просвета от дълго време е установила, че гениалното изобретение на братята Кирил и Методий, създавайки писменост на славяните, е употребена във външната политика на император Михаил II за разрастване на културното и политическо въздействие на империята в Западните Балкани. Затова е и основана моравската задача на двамата братя, която приключва с неуспех “, припомнят войводите.

Те показват, че едвам по-късно учениците на двамата братя - Наум, Климент, Горазд, Ангеларий, Сава, доближават до българската земя, през 886 година, когато стартира и българският роман за писмеността на братята Кирил и Методий.

„ Исторически кирилицата, която през днешния ден е книжовност на доста нации по света, е основана в България и е основата на фундаменталното реформаторско придвижване, осъществено от Борис, Симеон Велики и цар Петър, останало в историята като „ Златен век “ на средновековна България “, акцентират от Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР