24 май да се преименува. От Ден на българската просвета и

24 май да се преименува. От Ден на българската просвета и ...

ВМРО поиска да се смени името на празника на 24 май.


24 май да се преименува. От Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, да стане Ден на българската писменост, просвета и култура.

Това предлага ВМРО, съобщиха на брифинг в Народното събрание Красимир Богданов от "Обединени патриоти" и съпредседателят на парламентарната група Искрен Веселинов. Те предвиждат преименуването да стане чрез промяна в Кодекса на труда, свързана с празниците в България

"Законопроектът за изменение на Кодекса на труда предвижда промяна в чл. 154 ал. 1, където са оказани официалните празници в Република България. Това, което ние променяме, конкретно е думите "24 май на Българската просвета и култура и на славянската писменост" да се заменят с "24 май Ден на българската писменост, просвета и култура", каза Богданов.

Той не изключи възможността за последващи претенции на други държави и дипломатически проблеми. Но изтъкна, че това е само първата стъпка.  Според него с конкретния документ нямало да се предизвикат спорове, но вероятно в бъдеще щяло да има. И твърди, че предложението е продиктувано от необходимостта да се постави точка на дебата каква азбука е кирилицата.

"След среща с неправителствени организации взехме решение за поправката, защото цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, знае, че, ако глаголицата и да има своите характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българската земи, за нуждите на българската държава", каза Веселинов.

Той говори и за оттегления днес от "Обединени патриоти" законопроект за промени в закона за политическите партии, който трябваше да бъде гледан в пленарната зала. Веселинов обясни, че им е било припомнено за договорка да се създаде работна група за промяна във финансирането на партиите. Все пак той подчерта, че те не се отказват от предложенията си и ще поставят въпроса и на следващия председателски съвет.

Веселинов каза също така, че новият зам.-министър на екологията Славея Стоянова не е предложение на ВМРО. "Доколкото разбирам, просто е предложен експерт за тази длъжност, квотата си е на ГЕРБ", каза той.

Източник: segabg.com