24 май да се преименува. От Ден на българската просвета и

...
24 май да се преименува. От Ден на българската просвета и
Коментари Харесай

ВМРО поиска да се смени името на празника на 24 май

24 май да се преименува. От Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност, да стане Ден на българската книжовност, култура и просвета.

Това предлага Вътрешна македонска революционна организация, оповестиха на брифинг в Народното събрание Красимир Богданов от " Обединени патриоти " и съпредседателят на парламентарната група Искрен Веселинов. Те плануват преименуването да стане чрез промяна в Кодекса на труда, обвързвана с празниците в България

" Законопроектът за изменение на Кодекса на труда планува смяна в член 154 алинея 1, където са оказани формалните празници в Република България. Това, което ние променяме, съответно е думите " 24 май на Българската култура и просвета и на славянската книжовност " да се заменят с " 24 май Ден на българската книжовност, култура и просвета ", сподели Богданов.

Той не изключи опцията за следващи искания на други страни и дипломатически проблеми. Но изтъкна, че това е единствено първата стъпка.  Според него с съответния документ нямало да се провокират разногласия, само че евентуално в бъдеще щяло да има. И твърди, че предлагането е подбудено от нуждата да се сложи точка на дебата каква писменост е кирилицата.

" След среща с неправителствени организации взехме решение за поправката, тъй като цялата историческа общественост, която обективно гледа на събитията, знае, че, в случай че глаголицата и да има своите характерности на общославянска писменост, то кирилицата еднопосочно е основана в българската земи, за потребностите на българската страна ", сподели Веселинов.

Той приказва и за оттегления през днешния ден от " Обединени патриоти "  законопроект за промени в закона за политическите партии, който трябваше да бъде гледан в пленарната зала. Веселинов изясни, че им е било припомнено за сделка да се сътвори работна група за смяна във финансирането на партиите. Все отново той акцентира, че те не се отхвърлят от предложенията си и ще слагат въпроса и на идващия председателски съвет.

Веселинов сподели също по този начин, че новият зам.-министър на екологията Славея Стоянова не е предложение на Вътрешна македонска революционна организация. " Доколкото разбирам, просто е препоръчан специалист за тази служба, квотата си е на ГЕРБ ", сподели той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР