24 май 1914 година – на тази дата е официалната

...
24 май 1914 година – на тази дата е официалната
Коментари Харесай

5 минути София

24 май 1914 година – на тази дата е формалната регистрация на един от най-обичаните български футболни тимове . Или най-малко по този начин мислят всички. Вижте в канала във vbox7:

Близо 100 години по-късно фотография на тима и купа, гравирана с българския червен кръст, ще отведат група запалени сини сърца до документ, прикрито защитаван години наред. Документ, който ще потвърди, че същият този тим е основан на 10 май 1911 година . С този организационен протокол ще стартира и историята на ФК „ Левски “. Протоколът се намира в Музея на Левски, открит на 2 октомври 2019 година.

Всичко почнало по този начин, както повелява историята на един британски футболен клуб. В двора на VII-ма Софийска мъжка прогимназия, която по това време се намира на улиците „ Цар Асен “ и „ Узунджовска “, група близо 14-годишни момчета трансформират ежедневните квартални футболни мачове в игра за огромни. Така, на 10 май 1911 година, момчетата подписват учредителния протокол на днешния столичен футболен клуб „ Левски “.
 футбол БГНЕС
" Това е един документ, който е част от историята на Левски, който демонстрира основаването на Левски. Документ, с който ние не претендираме, че Левски е най-старият тим, тъй като има документ, който ясно демонстрира, че Левски публично е регистриран 1914 година.-->

" За създател и първи ръководител на тима те избират Владимир Григориев. Владиса, както го назовават всички, е дясното кирило на „ Левски “ в първите мачове. Учредителното заседание на единния към този момент състезателен клуб избира за секретар Зафир Абрашев. Това е и индивидът, който безплатно изготвя плана за първото игрище на Левски. Вече като проектант.

" Има доста забавни документи. Документи свързани с историята, с исторически персони като Тодор Александров – ръководител, именит ръководител на Вътрешна македонска революционна организация, поканата, която е изпратена през 1921г до поета Иван Вазов, химна … той не е изпълняван, само че химн, който е написан от Димчо Дебелянов ".

Знамето на клуба , на което е изобразен Св. оракул Илия. Траурната забрадка. На нея със злато е изобразен персоналният вензел на Борис III и емблемите на двата тима, изправили се един против различен – тези на „ Славия “ и „ Левски “. Вещите на най-емблематичния футболист на сините – Георги Аспарухов – Гунди. С тези и доста други експонати новият Музей на Левски цели да възпита обич и почитание към спорта и неговата история.

Духът на Левски значи честност и обич. Вярност и обич към клуба и постоянно честа и името на Левски да стои над всичко, даже и над успеха!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР