24 март 1999 г. в 19,55 ч местно време в

...
24 март 1999 г. в 19,55 ч местно време в
Коментари Харесай

23 години от бомбардировките на НАТО в Югославия

24 март 1999 година в 19,55 ч локално време в казарми на югославската войска и полиция в Косово и в околните дотогава още сръбската провинция градове Прокупле и Куршумлия падат първите натовски крилати ракети " Томахоук ".

Първата военна интервенция от основаването на НАТО нямаше зелена светлина от Съвета за сигурност Организация на обединените нации. Тя последва малко повече от година военни дейности сред югославските сили за сигурност и Армията за избавление на Косово, както и отхвърли на югопрезидента Слободан Милошевич да подпише мирното съглашение от Рамбуйе, даващо автономност на косоварите.

Във въздушните и ракетните удари участваха 8 от тогавашните 19 страни членки на НАТО, отпред със Съединени американски щати. НАТО бомбардираше с изключение на военни и цивилен обекти в Сърбия - петролни хранилища и рафинерии, пътища, мостове. Беше бомбардирано китайското посолство в Белград, като там починаха 3-ма китайски дипломати. Жертва на бомбите стана и държавната телевизия РТС, чиято постройка беше улучена и постройката й беше полуразрушена.

Любопитна детайлност е, че за първи път точно в този спор беше свален от сръбската Противовъздушна отбрана " незабележим " аероплан F-117.
Останки от сваления " незабележим " бомбардировач F-117
По данни на министерството на защитата на Сърбия по време на въздушното нахлуване на НАТО са убити 2500 цивилни, измежду които 89 деца и 1031 членове на армията и полицията. Ранени са 6000 цивилни, от които 2700 деца и 5173 бойци и служители на реда, а 25 души и до през днешния ден се водят за изчезнали.

Бомбардировките продължиха до 10 юни 1999 година
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР