24-годишният преподавател по информатика и информационни технологии Борис Георгиев от

...
24-годишният преподавател по информатика и информационни технологии Борис Георгиев от
Коментари Харесай

Млад варненски учител с номинация за будител

24-годишният учител по информатика и осведомителни технологии Борис Георгиев от варненското СУ " Любен Каравелов “ в " Аспарухово “ е номиниран от свои сътрудници за будител в кампанията на просветителната платформа  " Училища.бг “, научи Varna24.bg .

Националната акция " Будителите “ има цел да покаже положителните практики и дейни хора в българското обучение.

" Искаме да срещнем колкото се може повече хора с будителите на нашия век. Това е и нашата задача. Целта ни е да покажем, че да бъдеш преподавател е горделивост, привилегия и предопределение ", се показва в информация за акцията.

Ето какво споделя младият преподавател:

Какво Ви стимулира да сте преподавател?

- Всъщност в никакъв случай съм нямал мотивация  да стана преподавател. Интересите ми бяха свързани с ИТ и тяхното приложение в бизнеса и изгодата им за индивида. През последната година на своето следване се явях на изявление за работа като преподавател, като претекстовете ми бяха да ревизира до каква степен знанията, които съм придобил, мога да ползвам и да видя равнището, до което съм стигнал. След първите няколко месеца в учебно заведение, осъзнах, че да си преподавател не е единствено да преподаваш избрана материя, само че и да имаш метод към децата и вярно да достигаш до тях. Видях изгодите и минусите от двете страни на процеса образование. Съзнавайки и виждайки, че днешните деца имат всекидневие, което е всеобщо цифровизирано, взех решение да употребявам тази опция за преподаване, посредством потребление на доста цифрови принадлежности, характерни компетентности и нови способи. Днес – след доста извоювани надпревари с моите възпитаници и присъединяване ми като наставник в разнообразни планове съм стимулиран  да остана в системата, да се развъртвам и да изкачвам стълбата на триумфа – ходило по ходило.

- Разкажете ни една обичана преживелица в учебно заведение.

- Аз съм преподавател неотдавна. Не са се случвали невероятни случки в моята процедура. Винаги обаче съм се чувствал задоволен, когато след съревнование или показване, моите възпитаници ми благодарят за положеното усърдие, дадените познания и завоюваното призово място.

Кой беше вашият обичан предмет в учебно заведение?

Моят обичан предмет беше индустриалната процедура. Там учителката ни обясняваше какъв брой дребни са градивните детайли, които ще използваме за запояване, а в действителност какъв брой огромна мощ имат, когато се обединят в една платка. Тогава направих съпоставяне с легендата за хан Кубрат и снопа от стрели.

- Къде са будителите?

- Те са на всички места. Най-често са вътре в нас, само че не всеки е подготвен да се отдаде и да покаже това, което се крие вътре в него. Будител може да бъде 6 годишният Сашко от подготвителната група в моето учебно заведение, будител също може да бъде и Богдан от 12-ти клас. Всичко е въпрос на предпочитание и на умеене да покажеш скритото вътре в теб. 

С какво се гордеете като преподавател?

- Че всеки ден мога да се докосна до съзнанието на децата. Мога да им предам това, което аз знам, с цел да могат  те да го употребяват на следващия ден по по-добър метод.

- Как виждате класната си стая след 5 години?

- Без чинове и настолни компютри, а с доста цифрови запаси за неофициално образование. Среда – богата на зони, съответстващи на всеки от изучаваните модули и възпитаници, които ще избират сами своето място.

- Какво желаете да се промени в българската просветителна система?

- Включване на повече предмети, даващи професионални умения и подготовка. По-голям брой избираеми часове, които учениците  да избират съгласно желанията и опциите си.

- Кое е най-важното, на което желаете да научите своите учениците?

Да са почтени, открити, лоялни и конкурентноспособни. Да имат действителна визия  за опциите и знанията си, само че и в това време в никакъв случай да не се подценяват.

- Опишете ни класната си стая.

Обикновена класна стая, само че цялостна с необикновени деца.

Кой беше вашият обичан преподавател и за какво?

- Г-жа Найденова и господин Найденов – учителите ми по специфични предмети от ПТГ – Варна. Благодарение на техният метод на преподаване, на персоналното им отношение към всеки възпитаник и на високият им професионализъм, аз мога през днешния ден да се нарека УЧИТЕЛ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР