24-годишен българин спечели посмъртно поименна награда, с окято ще бъдат

...
24-годишен българин спечели посмъртно поименна награда, с окято ще бъдат
Коментари Харесай

Хюстън учреди награда на името на трагично загинал българин

24-годишен българин завоюва посмъртно поименна премия, с окято ще бъдат награждавани негови състуденти. Лъчезар Христов, именуван от приятелите си в Хюстън просто Лъч, си отиде край Панама сити във Флорида, откакто се удави в дълбоките води на океана.

Драмата се разигра през юли 2016 година, а в този момент, три години по-късно, на негово име бе основан фонд, който ще подкрепя студенти в университета "Райс ", написа уеб сайтът bg-voice.com.

Лъчезар е роден през 1992 година, три години преди сестра си Ася. На 7 години остава без татко, който също си отива от този свят при случай. След няколко сложни години майка му се омъжва повторно за български бежанец в Съединени американски щати и дружно с децата си отпътува за Луизиана.

"Тогава Лъчи бе на 13 години и въпреки че първоначално да не знаеше добре британски език, с доста труд и непримиримост съумя бързо да навакса и приключи с отличие гимназия”, описа преди дни пред българския вестник „ Ботевградски новини “ майка му Валентина Маринова. След това Лъчезар е признат с цялостна стипендия в влиятелния университет "Райс " в Хюстън, Тексас. Той е и първият член на фамилията, който приключва висше обучение.

По това време майка му работи като чистачка в щатския университет на Луизиана.



Лъчезар е необикновен, той с лекост завладява университети, изпити и награди и с доста гений и непримиримост изкачва стълбичката на триумфа, споделят негови познати

"Лъчи се реалокира в Тексас. За четири години в университета "Райс " той израсна като персона със строги правила, морал и човещина. Беше наша поддръжка, наслада и горделивост. По това време направи и първата си научна обява ", добавя почернената жена.

Като студент в Райс Лъчезар е асистент-преподавател, частен преподавател и научен помощник на Дънкан Колеж. Завършва бакалавърската си степен по химия в първите 5% на най-хубавите студенти.

"Лъчи беше признат в десетте най-престижни университета в Съединени американски щати за докторат по биохимия. Неговият избор беше Харвард ", споделя още майката.

Животът на фамилията се прекатурва през 2016 година, когато се случва страшният случай с Лъчезар. В един летен ден тялото на българина е извадено от мощното неспокойствие във вторник следобяд на плажа на Панама сити Флорида. Той е бил видян във водата западно от кея на Дан Ръсел.

Когато спасителите го извадили от прибоя, тялото на Лъчезар било към този момент безжизнено. Само мигове по-рано спасителите по плажната линия сменили флаговете на двойно червени – сигнал, че плуването е строго неразрешено.

Пристигналите на място парамедици оказват първа помощ на българина и правят сърдечен масаж. Така минути по-късно медицински екипи от локалната болница съумяват да засекат пулс, по тази причина и българинът е признат в сериозно положение. Два дни по-късно, в четвъртък вечерта, обаче Лъчезар издъхва.



Трагедията е голяма освен за опечаленото семейство, само че и за българската общественост в Съединените щати. Бдения в памет на Лъчезар се организират в Батон руж и в Хюстън.

В този сложен миг ги поддържат негови другари. Те вършат възпоменание и в университета Райс. Лъчезар е кремиран и заровен в България до татко си.

За първи път премия, която носи името на Лъчезар, ще бъде връчена през май 2020 година

Това отличие ще бъде присъдена на младежи, които се нуждаят от финансова помощ и споделят същите полезности
като Лъчи и приятелката му Клара, която умира година преди него още веднъж в случай.

Кандидатите е нужно да имат честност, гражданско водачество и проект по какъв начин да бъдат потребни на другите.

Носителят на премията би трябвало да е човек с извънреден темперамент, с добрина, персонално лъчение, надълбоко да зачита самостоятелните права и обществената правдивост.

„ Трагичната гибел на Лъчи и Крала остави нашите фамилии и другари неутешими. Тази премия е най-малкото, което можем да създадем, с цел да почетем живота и наследството им. Те биха трансформирали света посредством науката, проучвания, политическите промени и със личните си мощни гласове. Бихме желали да насърчаваме и овластяваме бъдещите ни водачи, по този начин както насърчавахме Лъчи и Клара”, споделят техните родители.

Лъчезар Владимиров Христов, именуван от своите другари и семейство Лъч, беше невероятна персона. Той правеше мощно усещане на всеки човек, който срещаше, и даже заразяваше непознати с любовта си. Беше извънредно образован, безоблачен и сияен, споделя д–р Джулиан Йост, професор по химия в "Райс ".

Благодарение на своите интелектуални качества Лъч беше приет от доста институции, имаше доста награди, само че изключителното у него беше неговата сърдечна непорочност. Вълнуваше се да отгърне идната страница в живота си и да сътвори още мемоари със своите другари, както и да помогне на родителите си. Лъч имаше доста фантазии и стремежи.

Изживяваше всеки ден пълноценно, с хладнокръвен оптимизъм. За начинанията му свидетелстват доста фотоси, както и прелестните мемоари на хората, които го познаваха. Лъч беше изключителна персона със своето откровено предпочитание да реализира фантазиите си, подобрявайки и просветлявайки всичко, което се изправяше на пътя му.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР