24 часаРусия изгони първия секретар на посолството ни Красимир ДимитровРусия

...
24 часаРусия изгони първия секретар на посолството ни Красимир ДимитровРусия
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

Русия изгони първия секретар на посолството ни Красимир Димитров

Русия изгони български посланик от задачата ни в Москва в отговор на решението на българските управляващи да разгласят първия секретар на съветското посолство в София за личност нон грата поради шпионаж.

Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин в четвъртък е бил извикан в Министерството на външните работи в Москва, където му е връчена нота. С нея, базирайки се на правилото на реципрочността, българският посланик е разгласен за личност нон грата. Той е с сан, равносилен на изгонения съветски посланик.

До 24 часа Москва ще напусне първият секретар на българската задача Красимир Димитров, научи " 24 часа " от сигурни източници в съветската столица.

Шпионският скандал у нас стартира на 28 октомври, когато от прокуратурата в България оповестиха, че първият секретар на посолството на Русия е работил като разузнавач в България от съвсем 1 година Според украински медии става въпрос за Владимир Русяев, само че и до момента няма публично удостоверение, че е той. Но наскоро той бе отстранен от листата на дипломатите на страницата на съветското посолство.

Труд

50% ненужно висше обучение

" Безработни висшисти на процедура няма, само че половината от тях са на позиции, за които не би трябвало висше обучение. Пример са приключилите " Туризъм ", където 80% не работят на позиции, които изискват висше обучение. Под 36% от всички студенти се осъществят на позиции, където образованието им е основно ", изясни Георги Стойчев, ръководителят на консорциума, подготвил новото издание рейтинговата система.

Тя съпоставя и класира 51 университета в 52 професионални посоки съгласно десетки индикатори. Те мерят разнообразни аспекти на образователния развой, научната активност, образователната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и районната значителност на висшите учебни заведения, както и реализацията на приключилите на пазара на труда.

Монитор

Скандално решение на Народно събрание:ГЕРБ и Българска социалистическа партия се прегърнаха, подвигнаха дотациите на 8 лева

Цялата драма стартира още сутринта, когато Карадайъ разгласи обществено, че има подмолна сделка сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия да бъде признат текст, вкаран от алените сред първо и второ четене на Закона за бюджета на страната за идната година. С въпросния текст алените предлагаха вместо левче за глас, както бе препоръчано от кабинета и признато на първо четене, партиите да получават по 8 лв.. Разкритието на водача на Движение за права и свободи вкара и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия в пояснителен режим, като първите отказваха да разясняват публично. Заявиха единствено, че не знаели за такава сделка. Същото разгласи пред медиите и финансовият министър Владислав Горанов. Соцлидерът Корнелия Нинова пък направи публично изказване, в което отхвърли да има съглашателство.

Сега

Над 100 тона инфектирано пилешко месо е достигнало до българския пазар

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, заяви БНР, като цитира Агенцията по храните. Част от месото е конфискувано, към този момент няма данни за болни от салмонелоза консуматори. " По отношение полското месо със салмонела известията не са една или две. В България като наранена страна към този момент сме получили 16 такива известия ", споделя лекар Кремена Стоева от Агенцията по храните. Тя отхвърля да каже по кое време е отправено първото предизвестие от Европейската система за бързо реагиране. " Но към всяка влезнала нотификация Агенцията е подхванала съответните ограничения ".

Капитал дейли

Бюджет 2020 беше безславно признат на второ четене

По проект през идната година страната ще похарчи рекордните 46.8 милиарда лева, или 36.9% от Брутният вътрешен продукт. В Бюджет 2020 още веднъж е заложен растеж (със приблизително 10%) на заплатите в администрацията, както и на учителските хонорари. Ще се налеят спомагателни пари в опазването на здравето, ще има и за малко по-високи пенсии. В нито един от тези бранш обаче няма планувана промяна.За разлика от предходните няколко, тази година бюджетът е уравновесен - т.е. страната би трябвало да похарчи толкоз, колкото събере.

Дума

Радев: Не сушата е причина за водната рецесия

Водата е стратегически запас, а рецесията в Перник е сигнал, че би трябвало да преосмислим цялостния модел на ръководство и стопанисване на водния запас. За това прикани президентът Румен Радев преди срещата си с министъра на стопанската система Емил Караниколов, екоминистъра Нено Димов и районния министър Петя Аврамова. За диалога, иницииран от президента, дойде и зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова.

Поводът за срещата е водната рецесия в Перник, само че тематиката е ръководството на целия воден бранш у нас.

Радев напомни, че проблемите в Перник не са казус.

Проблемът е доста по-дълбок и визира хиляди български жители от цялата страна. Това е неприемливо в 21 век. Имаме рецесия във водния бранш. Причините, с цел да се стигне дотук, са наслоени през годините и са сложни, безапелационен бе Румен Радев. Той изброи част от аргументите - недофинансиране, забавено асимилиране на европейски средства, проблеми с поддържането на язовирите. Водата е стратегически народен запас, влияещ директно върху стопанската система и демографията на засегнатите области, както и на качеството на живот на хората, добави президентът.

Стандарт

Фалити поради веригите

Има огромна заплаха български производители да банкрутират поради рекет от страна на огромните вериги магазини у нас. За това сигнализираха родни бизнесмени по време на полемиката на вестник " Стандарт " " Да! на българската храна ".

Заради повишаването на суровините, като да вземем за пример свинското месо, ние, производителите, сме длъжни да вдигнем цените, с цел да може да продължим да предлагаме първокласен артикул. Когато обаче пратим писмо с такова искане на веригите, те ни карат да чакаме два месеца, с цел да отговорят. А в това време сами ни смъкват цените като вземат решението за това в границите на един ден. Когато два месеца работиш със скъпа суровина на ниски цени, то един от най-вероятните резултати е банкрутът, изясни Атанас Урджанов, ръководител на Асоциацията на месопреработвателите в България. Ние, производителите сме подготвени да сигнализираме за огромния проблем и заплахата от банкрути и премиера Бойко Борисов, сподели от своя страна ръководителят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Земя

Мечките във Витоша се усилват, туристите да са бдителни

Над 16 мечки има на територията на Държавно ловно стопанство " Витошко - Студена ", съгласно наблюдения на фотокапаните, заяви шефът на Югозападно държавно дружество /ЮЗДП/ Дамян Дамянов. Миналата година те са били 14. Сега има майки с две, майка с три дребни, също и отделени свободни мечоци. Заедно със експерти от Природен парк " Витоша " са сложени GPS-нашийници на няколко мечки и се следи миграцията им, написа Българска телеграфна агенция.

Според Дамянов мечките избират територията на ловното стопанство, тъй като е по-спокойно и има всекидневно поддържане. В частта на Витоша откъм София няма дейни ловно-стопански мероприятия, натоварването с туристи е доста по-голямо.

Засега не са регистрирани набези на хора. Срещите обаче ще стават все по-чести, тъй като числеността на мечките е огромна, предизвести Дамянов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР