24 часаПенсии за 620 000 лв. запорирани заради неплатен ток

...
24 часаПенсии за 620 000 лв. запорирани заради неплатен ток
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

Пенсии за 620 000 лева запорирани поради неплатен ток и парно

Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хиляди лева са били запорирани през предходната година поради неплатени сметки за ток, вода и парно, задължения към данъчните или банки, както и за прехрана. Това демонстрира статистиката на Националния застрахователен институт (НОИ) за 2018 година

Най-много са запорираните пенсии в София, където са блокирани 186 хиляди лева на 1373 пенсионери. На второ място по възрастни длъжници се подрежда Перник, където за запорза 42 хиляди със запор са 348 пенсионери. Следват длъжниците в Пловдив, където те са с 20 по-малко от миньорския град, само че сумата при тях е 43 хиляди лева Най-малко запори са наложени в Силистра, Търговище и Кърджали. В трите области има общо 116 длъжници, които имат борчове за 12 хиляди лева

Труд

Рекордни сметки за парно в София

Рекордно високи сметки за парно ще платят столичани тази година. 200 лв. от горната страна излиза отоплителният сезон (парно и топла вода) за двустаен апартамент. Ако предходната година за жилище от 50 до 70 кв. м. клиент е платил 522,22 лева, то тази сумата пораства до 721,26 лева

Това демонстрират изравнителните сметки, направени от най-големия топлинен счетоводител у нас, който обслужва близо половината от клиентите на " Топлофикация София ". За гарсониера общата сума за отоплителния сезон нараства със 100 лв. - от 367 лв. предходната зима на 467 лв. през тази. А за тристаен - с близо 230 лв. повече.

Драстичното нарастване на сметките се дължи на повишаването на парното с 16% през годината, изясни шефът на компанията Милена Стоянова. Другите аргументи са доста по-дългият и по-студен отоплителен сезон 2018/2019, добави тя.

Монитор

Всеки втори кърлеж по морето инфектиран

Всеки втори кърлеж по морето е инфектиран с рискова зараза, която се предава доста елементарно на хората след захапване. Това стана ясно от данни на Националния център за заразни и паразитни заболявания и на районните здравни инспекции.

" Въпреки че ухапванията при започване на лятото бяха към три пъти повече от предходната година, болесттите, които се предават от кърлежи и които се диагностицират в центъра, са с 30% по-малко ", сподели неговият шеф проф. Тодор Кантарджиев, народен съветник по микробиология. Той добави, че и случаите на лаймска болест също са намалели. " Всичко това се дължи на обстоятелството, че Националният център по заразни и паразитни заболявания необятно предлагаше взимането на еднократна доза антибиотик при свалянето на кърлеж ", разясни проф. Кантарджиев и съобщи, че кърлежите придвижват и други заболявания, съпроводени с неразположение и температура, като ерлихиоза и анаплазмоза. По думите му те се пипват най-често в градските градинки.

Сега

България желае сектор " Земеделие " в бъдещата Европейска комисия

България желае да получи сектор " Земеделие " в новата Европейска комисия, заяви " Политико ". За български еврокомисар държавното управление предишния месец още веднъж номинира Мария Габриел, която сега дава отговор за " Цифрова стопанска система и цифрово общество ".

" Заинтересовани сме от портфейла " земеделие ", декларирал пред изданието български посланик. " Все още не мога да потвърдя, че ще го получим, само че това e предмет на полемики сред българския министър председател и идващия ръководител на Европейската комисия ", допълнил дипломатът.

В актуалната Европейска комисия с сектор " Земеделие и развиване на селските региони " е ирландският еврокомисар Фил Хоган, който също е номиниран от Дъблин за бъдещата Комисия. По неофициална информация той желае да получи сектор " Търговия " или да резервира сегашния си пост.

Капитал дейли

Опасно ядро към АЕЦ " Белене "

Към досегашните минуси на строителството на втора атомна централа тази седмица можем да прибавим и още един - слаб инвеститорски интерес. Очаквано планът се харесва от руснаците, интерес има и от китайски държавен колос, а неприятната оригиналност е, че в построяването желае да се намеси и Христо Ковачки.

Така в случай че се случи най-голямата инвестиция за последните 30 години - за над 20 милиарда лева, ще донесе най-малко два пъти по-скъп от настоящия ток, необоснован пазар за създаваната сила и нов нуклеарен риск за България.

Дума

Българска социалистическа партия внася в прокуратурата сигнал за монопола на Ковачки

Прокуратурата да се захване с монопола на енергийния пазар, който реализират енергийните сдружения на Христо Ковачки. За това приканиха от Българска социалистическа партия. До края на седмицата социалистите ще внесат сигнал в Прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар.

Ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният. Частен монопол обезпечен от страната е в действителност еднакъв на обир. В България има един човек, който в продължение на две години, малко по малко съумя да монополизира целия пазар на електричество, разяснява зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев на конференция в централата на партията. Той напомни, че още преди два месеца всички работодателски организации сезираха Комисията за отбрана от конкуренция, че свързани с Ковачки сдружения, производителите на ел. сила и търговци, са съумели да реализират монополно състояние.

Земя

Жегата попари слънчогледа

Добивите от слънчогледа ще бъдат по-ниски, в сравнение с чакахме. Въпреки прогнозите, че доста щяло да вали, реколтата няма да е чак толкоз добра поради сушата, разяснява Петър Славков от Пловдивско.Земеделският производител се грижи за 1200 дка със слънчоглед. Готов е всеки миг да стартира да жъне. Някои негови сътрудници в региона към този момент са изкарали комбайните. Според изчисленията на Славков най-вече е валяло през месец юни, когато са паднали 138 л/кв.м. " За сметка на това от 14 юли до 21 август не е паднала и капка дъжд при нас, " отбелязва земеделецът.

В другия завършек на България, в Добруджа също се чака прибирането на слънчогледа да стартира по-рано. Фактор още веднъж е засушаването, твърди Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. През тази година общите площи с маслодайната просвета в региона са 717 хиляди дка.

Кметовете - с загар, само че и с едно мислено /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР