24 часаОгън в БСП, но с уговорка: Сега не е

...
24 часаОгън в БСП, но с уговорка: Сега не е
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

Огън в Българска социалистическа партия, само че с спогодба: Сега не е време за оставки

Пореден приятелски огън прехвърча сред управлението на Българска социалистическа партия и вътрешната съпротива на съвещанието на Националния съвет през вчерашния ден. Той се събра, с цел да даде оценката си за представянето на локалните избори.

Червените излязоха с два отчета - формален и на опозицията. До оставки не се стигна.

За първи път от 1995 година се поставя завършек на наклонността Българска социалистическа партия да получава по-ниски резултати на локални избори спрямо предходните, записа в формалния отчет зам.-шефът на партията и ръководител на аления щаб Кирил Добрев. Ако Българска социалистическа партия при започване на прехода беше партия, която печелеше селата и дребните общини, входът ни в локалната власт през днешния ден е през огромните общини и регионални центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласоподават свободно, обяснил той. За кметовете на левицата дали своят вот над 650 хиляди души - близо 100 хиляди повече по отношение на 2015 година

Положителна наклонност за последните 3 година била и желанието на от ден на ден младежи да се разпознават с Българска социалистическа партия. Пример било и подмладяването на претендентите за кметове и съветници.

Труд

Половината учители излизат в пенсия

Почти половината от учителите у нас или 42% от преподавателите ще се пенсионират в идващите 10 години. Това се разбра от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който очерта провокациите, пред които е изправена просветителната система.

" Имаме тройно-четворно предизвикателство за идващите 10 години. Една страна би трябвало да има задоволително учители. При естествена възрастова конструкция би трябвало да се пенсионират 25%, а при нас ще са 42%. Трябва да обезпечим системата с положителни учители. Догодина предвиждаме трети стипендии за възпитаници с най-хубави резултати, които се включат в педагогическо обучение. Ранният достъп до обучение е функционалност на равния достъп до добър преподавател ", разяснява Вълчев пред БНР.

Остава систематичният дефицит на учители в избрани дисциплини - с изключение на по осведомителни технологии и британски език, през идващите години ще се търсят и преподаватели по математика, физика и химия. Забелязва се интерес от страна на експерти с инженерни специалности да станат учители, регистрира още министърът.

Монитор

Болничните от джипитата да се лимитират до 7 дни

Болничните да се издават до 7, а не до 14 дни, както е в този момент. Тази мярка против несъразмерния им брой изключително по празниците предложи общественият министър Бисер Петков по време на визитата си в град Елена и посочи, че става въпрос за тези, които се дават от персоналните лекари.

Министерството на труда и обществената политика предлага 15% нарастване на заплатите на служащите в обществения бранш за 2020 година, с цел да спрат митингите, сподели още министър Петков. Той призна, че в системата има текучества, повода за което били ниските хонорари и огромното натоварване. Той сподели, че следва в допълнение регламентиране на нормативната база и финансовите артикули, с цел да не се стига до обстановка държавната пенсия и тази, която ще изплащат частните пенсионни фондове, взети дружно, да бъдат по-малко от една пенсия.

Сега

Нинова атакува опозицията в Българска социалистическа партия

На върха на Българска социалистическа партия има разлики, само че никога партията не е разцепена. Това сподели пред публицисти водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по отношение на появила се информация в медиите за искане, подписано от 50 души за нейната оставка, съобщи Агенция " Фокус ". " Категорично не одобрявам аргумента за разединение и разцепление в партията. Обясних на другарите си за какво. Щях да го приема и ужасно да се разтревожа, в случай че зад тези 50 подписа, въпреки че се оказаха 21, в случай че зад тях стояха 21 или 50 партийни организации. Това щеше да е злополука на партията. Ако зад това писмо стоят 50 общински организации, това е тежко. В нито една от организициите не е одобрявано такова решение, не е обсъджан подобен отчет. Те не са упълномощавани да го показват. Казах им - приятели, това е персонално мнение на вас. Уважавам го, то е друго, само че това не е разединение в партията. Защото нито вие, нито аз съм партията. Партията са членовете, а те не са ви упълномощили да пишете това ", сподели Нинова.

Капитал дейли

Докторите упорстват за по-малко пациенти в лечебните заведения

За първи път Българският лекарски съюз упорства за понижаване на количеството лекувани в лечебните заведения пациенти за сметка на качеството. Съсловната организация на лекарите предлага на здравната каса в Националния рамков контракт за размера и цената на лекуването, което ще бъде заплатено през идната година, да се усилят приблизително с 10-15% цените на 220 от общо 300-те клинични пътеки, като в това време намалее приемът в отделенията.

Освен това БЛС поддържа персоналните лекари в настояването им да няма освободени от потребителска такса категории пациенти. В момента децата не заплащат никаква такса и докторите упорстват родителите им да заплащат по един лев за посещаване, а НЗОК да доплаща 1.90 лева за всеки от дребните пациенти.

Дума

Българска социалистическа партия е твърдо за напредничав налог върху приходите

Българска социалистическа партия твърдо ще упорства за въвеждането на напредничав налог върху приходите и намаляването на Данък добавена стойност за медикаментите и храните. Това е планувано в различния бюджет за следващата година, който левицата е подготвила. Тя предлага 3900 лева да бъде месечният приход, който да се полза с 10%, след което налогът прогресивно ще пораства. Намаляване на Данък добавена стойност за медикаментите от 20 на 9% и за млякото, месото, хляба, брашното и яйцата от 20 на 5% е другата концепция на Българска социалистическа партия. Преотстъпване на една пета от ДДФЛ и една десета от Данък добавена стойност върху продажбите на дребно в интерес на общините, освобождение от налог върху приходите от труд на младежите до 26 година, оферират още социалистите. Освен това те ще упорстват данъкът върху дивидента да бъде приравнен с налога върху приходите от труд.

Стандарт

Викат Национален осигурителен институт за съдия в разногласието за болничните

Явно е, че синдикати и работодатели сме на радикално разнообразни позиции, би трябвало включим и Национален осигурителен институт. Това съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев след половин часов пикантен спор с шефа на КНСБ Пламен Димитпров по Канал 3.

Велев извади данни, че една трета от болничните са подправени и това са му докладвали шефовете на предприятията. Изказването му взриви Димитров, който пък съобщи, че по данни на Национален осигурителен институт 900 000 са употребили болнични за тази година и предлагането за неплащане на първия ден е засегнатост към всеки един от тях.

Земя

Чака ни по-скъп ток

Токът за бита ще нарастне след цялостната либерализация на пазара, съобщи Антон Иванов от Българския енергиен и минен конгрес. Той не се ангажира с прогноза за % на повишаване на цената на тока, само че направи съпоставяне с Румъния. " Мога да дам за образец прилежаща Румъния, където, откакто либерализираха пазара за бита, цените са от порядъка на 30% по-високи от тези в България ", уточни Иванов пред БНР.

Според него не може да се чака в България цените да бъдат по-ниски от това, което се вижда в прилежащите европейски страни. За либерализацията в енергийния бранш се приказва от 2016 година, когато излиза отчетът на Световната банка. Процесът трябваше да завърши в петгодишен интервал, само че не е спазен този период. Прави се поръчка за постепенна либерализация, която да завърши евентуално към 2025 година, добави Иванов.

/news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР