24 часаНови трудности пред българите в Англия за статутБългарите, на

...
24 часаНови трудности пред българите в Англия за статутБългарите, на
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

Нови компликации пред българите в Англия за статут

Българите, на които следва да аплайват за статут на уседналост във Англия поради Брекзит, може да се сблъскат с някои компликации и закъснение на процедурата. Заради епидемията от ковид английското вътрешно министерство стопира да приема документи по пощата, затваря центровете и телефонните линии за помощ.

Причината е, че би трябвало да се съобрази с рекомендациите на здравните управляващи множеството чиновници на министерството да работят вкъщи, с цел да избегнат заразяване. Хората могат да аплайват онлайн, само че се признава, че ще има закъснение при обработка на документите.

Въведените ограничавания ще обиден най-уязвимите европейски жители, които не владеят добре британски език, не са компютърно грамотни или пък нямат задоволително актуален мобилен телефон, с който да си сканират документите за идентичност - наложително изискване при кандидатстване.

До момента 166 200 българи са подали заявление за статут на уседналост, който им подсигурява безпроблемно оставане във Англия, откакто тя напусне дефинитивно Европейски Съюз следващата година.

Труд

Депутатите удължиха изключителното състояние до 13 май

Народното събрание утвърди на първо четене законопроекта за удължение на изключителното състояние до 13 май 2020 година, както предложи държавното управление.

" За " удължение на периода се оповестиха 122 депутати, " срещу " бяха - 47, а седем народни представители се въздържаха.

Отхвърлени бяха оферти на Българска социалистическа партия и на " Обединени патриоти " срокът да бъде до 30 април.

Гласуването се организира по признатия ексклузивен ред - първо гласоподава групата на депутатите от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Воля и самостоятелните, а след тях - от ГЕРБ и " Обединени патриоти ".

Монитор

Учителка: Дадоха ни гъба и маркер, а желаят да сме съвременни

Дистанционното образование стана допустимо с помощта на отговорността, ентусиазма и напъните на българския преподавател. Всички тези, които до неотдавна бяха посочени като застаряващи, ретроградни, спъващи системата, скарани с технологиите, демонстрираха с денонощния си труд истината. В тези тежки времена стана ясно, че българският преподавател е фундаментът на просветителната система. Видовден пристигна! Самооборудването и самообучението избавиха системата и я направиха работеща в тези условия. Синове, сестри, братя, съседи асистираха проработването на отдалеченото образование.

Чухме похвали, че въвеждането на отдалеченото образование в българското учебно заведение се случило за минимални разноски.

За страната може да са минимални, само че за някого може да са непостижими - приказвам за родители и учители..

Сега

Банките ще отсрочват заеми единствено на постоянни платци

До дни банките ще стартират да оферират отлагане на вноските по заемите за тези свои клиенти, които са изпаднали в усложнение поради коронакризата. От облекчението ще може да се възползват както компании, по този начин и жители, които досега са били изрядни платци.

Това заяви пред бТВ Петър Андронов, ръководител на Асоциацията на банките в България и изп. шеф на ОББ.

По-рано през днешния ден Българската национална банка (БНБ) даде период от 5 дни на комерсиалните банки да показват единни правила за кредитна почивка. " Ще представим разпоредбите още при започване на идната седмица ", увери Андронов. Те обаче би трябвало да бъдат утвърдени от Българска народна банка.

Андронов не пожела да уточни за какъв интервал от време ще бъде кредитната почивка, тъй като към момента нямат глобата от Българска народна банка.

Капитал дейли

ГЕРБ и Движение за права и свободи удължиха изключителното състояние

Една от партиите от ръководещата коалиция - Вътрешна македонска революционна организация, се разгласи срещу оферти от Министерски съвет за удължение на изключителното състояние до 13 май. Искането на държавното управление беше отправено към Народното събрание в сряда, а в петък депутатите го утвърдиха. Срещу удължаването на периода с още един месец бяха и депутатите от Българска социалистическа партия. В последна сметка решението беше взето с гласовете на 122-ма народни представители от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Воля " и " Атака ", които гласоподаваха " за ", 47 бяха " срещу ", а 7 се въздържаха. Сред подкрепилите решението бяха и депутатите от Вътрешна македонска революционна организация откакто предлагането им за по-кратък период на изключителното състояние не беше утвърдено. 7-те въздържали се пък бяха депутати от социалистическата партия.

Дума

Нинова: Бюджетът е кух, балонът се спука

Българска социалистическа партия няма да поддържа актуализацията на бюджета, разгласи водачът на партията Корнелия Нинова по време на дебатите през днешния ден в Народното събрание. Това е празен чек, считат социалистите. Според левицата настояването за актуализация е самопризнание за неуспех и празен чек за политическото оцеляване на Борисов и ръководещите.

Само преди седмица министър председателят споделяше, че няма да се тегли нов дълг, тъй като ще го заплащат децата и внуците ни. Сега се прави тъкмо противоположното, без обаче действително да се знае защо ще се изхарчат въпросните милиарди.

Актуализацията на бюджета би трябвало да реши зародилите проблеми в разнообразни браншове вследствие на рецесията. Преди да стартираме разискването за измененията, би трябвало да имаме цялостна картина на изходната точка, от която тръгваме, обърна се Нинова към болшинството.

Тя напомни, че на 29 февруари финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че е осъществен остатък от 1,5 милиарда лв.. Три седмици по-късно, на 18 март, Бойко Борисов сподели, че бюджетът към този момент е на недостиг от 3,5 милиарда.

Стандарт

Наши фермери се молят да запазим служащите си

Фермери изпратиха през днешния ден предложение до ръководителя на Националния действен спешен щаб ген. Венцислав Мутафчиски, до здравния министър Кирил Ананиев и до земеделския министър Десислава Танева, в което показват, че " Европейските " зелени коридори " за сезонни служащи в агросектора заплашват българското селско стопанство и покачват риска от взрив на инфектирани с ковид в страната ". Това е написано в мнението на Асоциацията на земеделските производители в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР