24 часаКметът на Несебър 2 ч без белезници - закле

...
24 часаКметът на Несебър 2 ч без белезници - закле
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

Кметът на Несебър 2 ч без белезници - закле се и разплака стотици

Новият остарял кмет на Несебър Николай Димитров се закле за четвърти път на тържествена сесия на локалния парламент. За първи път обаче това стана под погледите на чиновници от Съдебна защита, които конвоираха Димитров от столичния арест дружно с новия общински консултант от Българска социалистическа партия Петър Хрусафов.

Кандидатът за кмет бе задържан на 23 октомври с обвиняване за пазаруване на гласове, само че 4 дни по-късно завоюва още на 1-и тур с 60%.

Труд

Тротинетките неразрешени по тротоара

Електрическите тротинетки нямат право да се движат по площите, предопределени единствено за пешеходци. Това плануват промени в Закона за автомобилните транспорти, качен за публично разискване, с които се регламентира потреблението на самостоятелни електрически транспортни средства.

Водачите на такива скутери наложително би трябвало да носят каска, а в тъмните часове на денонощието - светлоотразителна жилетка и да карат с включени светлини. Те би трябвало да се движат по велоалеите, а когато няма такива - най-близо до дясната граница на платното за придвижване.

Забранява се на водачите на тротинетки да се движат със скорост над 25 километра в час и да возят други хора. Те не могат да карат по улици I клас и пътища, на които оптимално позволената скорост е над 50 километра в час, както и по такива II клас без построени велоалеи.

Монитор

Арестуват над 400 коли дневно в София

Над 400 коли дневно се блокират със скоба в зоните за платено паркиране в София. За първите 9 месеца на годината наложително " закопчаните " коли са 128 317, а за цялата 2018 година са 152 011, сочи информация на Центъра за градска подвижност (ЦГМ), направена за " Монитор ".

За да се оправи с казуса с неправилното паркиране, през 2018 година от общината купиха 10 нови паяка. Специализираните коли за пренасяне на погрешно паркирани коли костват 2,5 млн. лева и са взети на лизинг за 5 години. Средства се отделиха и за колите на екипите, които поставят скоби. С новите паяци в града се движат общо 18 репатрака на ЦГМ.

Приходите от паркиране в зоните за 2018 година са 13,8 млн. лева, като малко над 2 млн. от тях са от продажбата на талони за почасово платено паркиране. Останалите средства са от известията през мобилните оператори.

Сега

Манолова да внася каквото си желае, сопна се министър председателят

" Да внася каквото си желае. И аз желая анулиране за президентските избори, само че мандатът му съвсем мина ".

Това бе коментарът на премиера Бойко Борисов на импортираното през днешния ден от Мая Манолова искане за анулиране на кметските избори в столицата.

" Това е напълно несериозно. Разбирам каква е задачата на въпросите ви, тъй като това, което виждате, няма по какъв начин да е вашата вест, цялата сила ни е да построим България такава, каквато я желаят - обърна се той сопнато към публицистите, които го попитаха за Манолова. - Ей, какъв брой им е мъчително, ау, какъв брой ви е погрешно, но доста тежко ви се отразяват тези неща ".

Капитал дейли

Защо президентът може да сезира Конституционен съд за избора на основен прокурор

Президентът Румен Радев има всички учредения да изиска пояснение от Конституционния съд (КС) за това по какъв начин би трябвало да реагира Висшият правосъден съвет (ВСС) след връщането на определения за нов основен прокурор Иван Гешев. Това е мнението на конституционалисти, до които " Капитал " се допита по въпроса, като някои от тях считат, че президентът към този момент дори е просрочен с питането.

Един от сериозните причини, че Конституционен съд би трябвало да бъде питан, преди да продължи процедурата, е фактът, че допреди три години законът предвиждаше, че когато президентът върне кандидатурата (на определения за основен прокурор или ръководител на висш съд), Висш съдебен съвет наложително стартира изначало нова процедура по желание. През август 2016 година законът бе изменен тъкмо в противоположния смисъл, въпреки и с много усукана и неразбираема дефиниция - върнатата номинация единствено се прегласува и единствено в случай че не събере нужната поддръжка, се стартира нова процедура.

Дума

Борисов:Да си заменяем по един пристан с Гърция, без войни

" Да създадем и бърза автомагистрала до Александруполис. Да си заменяем по един пристан - Гърция ще има Чиерно море, ние - Егейско! И това без войни ".

" Преди 2500 години някой си е правил попарката в това. Да хапне - и лега ".

" Ще обучим реставратори! Трябват археолози, няма единствено пиари и пиарки да произвеждаме ".

" На една сергия в случай че може да наредиш краставици от 4-5 места, сигурно ще избереш най-хубавите и най-евтините или най-малко ще имаш право на избор. Газовият хъб " Балкан " и това, което вършим като газова борса, ще даде опция не да подменяме един с различен източниците, а да има конкуренция ".

" Догодина най-късно по това време България ще може да доставя полутечен газ от Съединени американски щати, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан. "

" Догодина ще можем да кажем на българите - вие нямате никаква взаимозависимост и може да имате газ отвред ".

" За да се изградим интерконекторната връзка, би трябвало първо да пазим археология, да се извадят артефактите и след това строим. Това е населено място на 4000 години, има артефакти на 7000 години ".

Стандарт

ВТБ излиза от състава на акционерите на Виваком

Изцяло от състава на акционерите на българската телекомуникационна компания Виваком ще излезе съветската капиталова банка ВТБ Капитал, част от групата компании ВТБ, заяви РБК, базирайки се на пресслужбата на банката.

Решението е взето във връзка със договорката по продажбата на българския оператор на компанията Юнайтед груп (United Group).

ВТБ заяви, че капиталовото й поделение ВТБ Капитал е продало целия си дял във Виваком на Юнайтед груп, осведоми Ройтерс.

ВТБ капитал се причисли към консорциума Ве Те Ел (VTL) през 2015 година, с цел да влага във Виваком.

Земя

14 папки с доказателства за изборни операции в София

" Внасяме тъжба за анулиране на изборите в София. Внасяме и 14 класьора с доказателствен материал за тежки нарушавания на изборния развой ", съобщи самостоятелният претендент за кмет Мая Манолова, която дружно с представители на Инициативния й комитет подадоха жалбата до Общинската изборна комисия в София.

Още в нощта на вота екипът на Манолова разгласи, че разполага с доказателства за груби нарушавания на изборните правила. По думите й те могат да бъдат класирани в четири групи - нарушавания, свързани с изборните описи, нарушавания, свързани с изборните протоколи, нарушавания, свързани с бюлетините и броенето им, както и нарушавания на организацията на изборния развой.

Бившият омбудсман стартира и петиция, с която да оспори резултата от вота и да изиска законодателни промени. Целта - въвеждане на машинно гласоподаване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР