24 часаКак президентът се наговаря с шефа на ВВС да

...
24 часаКак президентът се наговаря с шефа на ВВС да
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

Как президентът се наговаря с шефа на Военновъздушни сили да прикрият Радева

Разследване, при което са употребявани специфични разследващи средства (СРС) и е записан диалог сред командира на Военно-въздушните сили (ВВС) ген.-майор Цанко Стойков и президента Румен Радев, е станало причина основният прокурор Иван Гешев да се обърне към Конституционния съд (КС). Във вторник той изиска пояснение на текст от конституцията, който визира имунитета на президента против наказателно гонене.

Записът е изработен от сътрудници на ДАНС, а следственото дело е на спецпрокуратурата и е за незаконен сговор. Според едни източници то е заведено против незнаен причинител, опитал да осуети инспекция на Комисията за противопоставяне на корупцията и нелегално добито имущество (КПКОНПИ) за спор на ползи. Според други е водено за други закононарушения.

Труд

Сметка за вода и без да се къпем

Сметки за вода ще плащаме даже никой да не живее в обещано жилище. Това планува закон за водата, който приготвят от Министерството на районното развиване и се чака да бъде пуснат за публично разискване през април. Идеята е в цената на водата да се включи съставния елемент за достъп до ВиК мрежата, обясниха публично от министерството. Това действително съставлява такса " водомер " - плащаш, в случай че имаш водомер, без значение какво количество вода изразходваш.

Монитор

Законът " Пеевски " върна над 1 милиарда лева от КТБ

Събраните 1 милиарда лв. след банкрута на КТБ са резултат от напъните на синдиците за попълване на масата на несъстоятелността посредством събиране на предоставените от банката заеми, осребряването на активи и оповестяване недействителността на осъществени прихващания, се споделя в известие до медиите.

В негово се акцентира, че значителен принос имат признатите през 2018 година от Народното събрание промени в Закона за банковата неплатежоспособност, които бяха обнародвани на 13 март 2018 година Промените бяха импортирани от депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

Сега

Борисов упрекна Европейски Съюз в двуличие за Зелената договорка

20 милиарда ще ни коства закриването на въглищните ТЕЦ-ове и прекосяването към екологични енергийни мощности. Сумата заяви министър председателят Бойко Борисов по време на 14-та годишна среща на бизнеса с държавното управление.

Той не посочи дали става дума за левове или евро, само че и в двата случая сумата е задоволително впечатляваща и притеснителна.

" Зелената договорка " е реалност и даже към този момент не се разяснява, тя ще влезе, макар напъните на Полша, Чехия ", сподели Борисов. Според него Брюксел надали ще обезпечи в допълнение финансиране за стопанските системи, които би трябвало да трансформират енергетиката си.

" Редукцията би трябвало да мине през същите европейски стратегии или парите, които имаме за други действия. Надали ще се провиснал в допълнение пари. Това ми е чувството. Ще кажат: имате си фондове, вместо за път, ги дайте за това. Защото не би трябвало да забравяме, че след Брекзит, бюджетът на Европейски Съюз е много по-празен, с цел да си разреши по-големи разходи ", съобщи Борисов.

Капитал дейли

Финансовото министерство отсрочва с половин година противоречивата разпоредба Н-18

Частта от Наредба Н-18, която вкарва нови правила към софтуерите за ръководство на продажбите (СУПТО), ще влезе в действие не в края на януари, а шест месеца по-късно. Това стана ясно след срещата на финансовия министър с хотелиери и ресторантьори, на която организациите са поискали отсрочване. Промяната визира стотици хиляди компании.

" Аргументите на бизнеса за удължаването на периода за влизане в действие на промените в Наредба Н-18 във връзка с профилираните софтуери за ръководство на продажбите са чути, справям се и с днешното предписание на министър-председателя, по тази причина решението от работната среща е да отложим периода с 6 месеца, считано след 31 януари ", съобщи Горанов, представен от пресцентъра на ведомството.

Дума

Президентът изиска промяна на целите и действителна народна власт

В доклада си от предходната година ясно заявих, че каквито и стопански и обществени модели да прилагаме, напъните за повишваане на качеството на живот ще бъдат обречени, в случай че не се извърши най-важното. Промяна на политическата среда и на метода на ръководство. Посочих и главните проблеми пред българската държавност - неналичието на господство на закона и действително разделяне на управляващите, безнаказани корупция и престъпност, задушена независимост на словото, лобистко законодателство и елиминиране на жителите от този развой, който в последните дни продължава. Липса на бистрота, отчетност и отговорност в ръководството, еднолично предписание с бюждета и обезличаване на институциите. Отслабен суверенитет. За страдание допуснахме през годината тези проблеми да се задълбочават и сега консумираме забележимите резултати, продължи Радев.

Стандарт

Радев-гейт: Прокуратурата даде записи с президента

Разследване против командира на Военновъздушните сили е причина за настояването на Иван Гешев до Конституционния съд да се произнесе за имунитета на президента и да даде тълкувателно мнение какво значи " държавна измяна ". В хода на формирано наказателно произвеждане има събрани доказателства, които сочат за съпричастност на президента към закононарушение.

Земя

Още арести поради водната рецесия в Перник

Бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и някогашният и.д. кмет на Перник Севделина Ковачева са с повдигнати обвинявания поради водната рецесия в града, заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата. Двамата са арестувани за 72 часа, следва да бъде преценено дали прокуратурата ще желае съдът да ги остави за непрекъснато в ареста. Витанов е упрекнат за умишлена занемареност и подписване на неизгодна договорка, а Ковачева, която е била зам.-кмет и и.д. кмет през 2019 година, за длъжностно закононарушение, заяви Българска телеграфна агенция.

Също през вчерашния ден полицията употребява пикантен спрей против протестиращи поради водната рецесия в Перник, които се събраха пред Министерството на районното министерство и желаеха оставката на държавното управление, съобщи БНР. Беше изработен опит за взлом на постройката. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР