24 часаЧетирима объркват десния софиянец, при балотажа за кмет Фандъкова

...
24 часаЧетирима объркват десния софиянец, при балотажа за кмет Фандъкова
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

Четирима объркват десния софиянец, при балотажа за кмет Фандъкова е по-приемлива

Четиримата претенденти за кмет на София, които дотук излъчиха десните, объркват съществено столичаните от централните квартали.

Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, която най-вероятно ще изиска трети мандат, подкрепена и от Съюз на демократичните сили, " Демократична България " с претендент арх. Борислав Игнатов, " Спаси София " с Борис Бонев и кметицата задържан от " Младост " Десислава Иванчева ще търсят поддръжка от гласоподавателите с адрес в центъра.

Според анализаторите кметският избор в столицата ще бъде решен на балотажа сред Йорданка Фандъкова и Мая Манолова тъкмо от тези гласоподаватели.

В голямата си част те не са твърди последователи на нито една от десните партии, само че в никакъв случай не гласоподават за Българска социалистическа партия.

Затова все по-вероятно наподобява актуалният кмет от ГЕРБ да получи нов мандат.

Труд

Морето по-евтино и топло през септември

Топло море и хубаво време дават обещание синоптиците през септември, а офертите стават по-изгодни. Още от 20-и август по хотелите започнаха понижения. В Слънчев бряг цените падат с 20-25%. На първа линия до плажа може да се нощува против 140-180 лева От 15-и септември цените слизат с още 20 на 100. В комплекса сега нощувка с ол инклузив и басейн е 36 лева Нощувка с 10 лв. от горната страна може да се откри в различен хотел - с басейн и ол инклузив. 26 евро, само че без закуска предлага друга оферта.

В Несебър има нощувки по 84 лева, само че със закуска, обяд, вечеря и еднократно гратис посещаване на аквапарк. Хотел в Ахелой предлага преспиване против 48 лева и афишира, че е със " спа термална зона ".

Монитор

6200 болнични спрени за инспекция за половин година

Ръстът на обжалваните болнични за общо заболяване е два пъти по-голям по отношение на тези за 2018 година. За същия интервал на предходната година са обжалвани 3311 и анулирани 1304 болнични, а за цялата 2018 година общият брой на обжалваните е 6710, на анулираните - 2419.

За първите три месеца на тази година Национален осигурителен институт е изплатил 130 159 820 лева, за същия интервал през предходната година сумата е с 10 милиона по-малко, тогава са платени 119 227 271 лева, обявиха от института.

Почти половин милиард са изплатените болнични за 2018 година, като точната сума е 456 278 489 лева

Увеличение на издаване на болнични листи се вижда и през летния сезон, и към празнични дни, което единствено по себе си приказва за много съмнителна процедура на издаване.

Сега

Поправката " Артекс " ще помогне на втори небостъргач

Втори небостъргач в столицата ще се окаже миропомазан от измененията в закона за устройство на територията, с които бе удължена валидността на разрешенията за градеж за здания второкласен. След небостъргача " Златен век " в " Лозенец ", който на първа правосъдна инстанция се оказва с изрядни бумаги с помощта на законовата корекция, прочула се като " Артекс ", с ново удължено позволение за градеж би следвало да е и небостъргачът " Гранд Каньон " на турската компания " Гаранти Коза ", който се построява в " Младост 3 ". Дълго време по построяването му нямаше прогрес, което не попречи на компанията да получи зелена светлина от СОС за втори стадий на плана.

Капитал дейли

Чума оттатък прасетата

В момента най-сериозни наподобяват проблеми в бранша на гъбарството и развиващия се в последно време с бързи темпове бизнес със събиране на трюфели, огромна част от който е концентриран точно в най-тежко потърпевшата от африканската чума Североизточна България. " Ситуацията се отразява доста съществено и на доста хора ", описа ръководителят на асоциация " Български трюфел " Димитър Димитров. По думите му в последните години със събирането на трюфели се занимават хиляди хора, само че естеството на работа има своите специфики - събирачите излизат в горите главно след дъждове и на процедура не знаят по кое време сезонът за този артикул ще " секне " поради мощната взаимозависимост от времето. Затова и напрежението от сегашните забрани в този отрасъл е високо, като преди две седмици се стигна и до митинг на гъбари и събирачи на трюфели в Добрич - хората недоволстваха против условието да не влизат в региони от 20 километра към свинекомплексите. Все още не са правени точни оценки на пропуснатите изгоди, защото обстановката е динамична и ограничавания се вкарват през няколко дни.

Дума

Протести за боклука нервираха властта

Протести на жителите на созополските села Атия, Черноморец и Присад нервираха властта. Хората недоволстваха през вчерашния ден против построяването на 3 депа за рисков отпадък. Те се построяват на повърхност от 60 дка в предпазената околност Бакарлъка, на 300 метра от къщите на Атия. Те ще са за инертни и строителни материали, за непотребни електроуреди и за рискови битови боклуци.

Протестиращите блокираха пътя към селото и настояха за локален референдум за намиране на по-подходящо място за сметищата. Нено Димов се опита да залъже недоволните, че няма да се построява хранилище, а единствено площадка за депозиране на боклуци. Екоминистърът беше посрещнат със събаряне на шапки в респект към умиращата природа.

Земя

Сателити ще наблюдават фермерите

България ще вкара изпреварващо стопроцентов мониторинг на земеделските площи, какъвто Европейската комисия ще изисква от началото на идващия програмен интервал. Това заяви за Българска национална телевизия шефа на фонд " Земеделие " Васил Грудев. Идеята е обработваните площи и развиването на културите да се наблюдават със сателитни фотоси с огромна резолюция - по десетина на месец, вместо с посещаване на служители на място и попълване на голям брой документи.

Tова ще става посредством данни от европейската сателитна система " Коперник ".

Стопаните би трябвало да знаят, че ще бъдат непрестанно и непрекъснато следени като повърхност. Контролът ще става без да ги тормози администрацията, без да им се постанова да си губят времето, да съпровождат специалистите и да се срещат с контролни листа. Това е една от ограниченията за бистрота на работата на администрацията и превъзмогване на корупционните практики, които Грудев възнамерява. Друга концепция е да се електронизира напълно обменът на документи сред бенефициентите и чиновниците във фонда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР