24 часа Затвориха два цигански квартала в София след 6

...
24 часа Затвориха два цигански квартала в София след 6
Коментари Харесай

Затвориха два цигански квартала в София, Инфлацията за март е отрицателна

24 часа

Затвориха два цигански квартала в София след 6 мъртви и 12 инфектирани

Жителите на циганските квартали " Филиповци " и " Факултета " няма да могат да излизат от тях от четвъртък с изключение на с записка от шеф, че отиват на работа. Изключения се позволяват и за извършване на покупки на храна или медикаменти.

Това разпореди столичният спешен щаб в сряда.

Двата квартала са се трансформирали в огнище на болест, стана ясно сутринта през вчерашния ден, откакто от националния щаб оповестиха огромно тестване. Причината е, че досега има 6 смъртни случая в циганските махали поради COVID-19, още 12 души са в лечебни заведения, като двама са в реанимация, оповестиха пък от районната здравна ревизия.

В двата квартала няма да се позволяват събирания на повече от двама души по улиците и в междублоковите пространства. Няма да се организират и фамилни тържества.

Ограниченията ще важат до второ разпореждане. Запознати обаче не изключиха даже налагането на цялостна карантина по сходство на тази, през която мина Банско и каквато бе оповестена за старозагорското село Паничерево. Такава е общоприетата мярка при гнездо от повече случаи, изясни източник от щаба.

Фандъкова е издала и заповед за налагане на наказания на всички почистващи компании, чиито чиновници не носят защитни маски и ръкавици, до момента в който чистят столицата..

Труд

Инфлацията за март е негативна

Инфлацията за месец март е негативна - минус 0,6%, оповестиха от Национален статистически институт. Това е най-ниската инфлация за последните девет месеца. Причината е в поевтиняването на бензина, пониженията на облекла и обувки, както понижението на цените на туристическите услуги в края на зимния сезон.

През март всеобщият бензин А95Н поевтиня с 5,1% като причина за това беше пониженото ползване на горива по света и понижението на цената на петрола на интернационалните пазари.

Дрехите и обувките през март са поевтинели с 1,5%, а цените на туристическите пътувания са се намалили с 6,4%. В резултат годишната инфлация към края на март е 3%, което е най-ниското равнище за последните четири месеца. Инфлацията обаче остава много по-висока от лихвите по депозитите, което значи, че спестяванията на хората и компаниите в банките действително се топят.

Монитор

Застраховат против COVID-19 служителите на реда на първа линия

" В днешната комплицирана обстановка, в която се намира всеки от нас в персонален и професионален проект, единствено дружно можем да преодолеем следствията от изключителното състояние ", декларират донорите. Двете компании дават за потребностите на Министерството на вътрешните работи като безплатна помощ 5000 шлема, 10 000 маски от нетъкан текстил с тройна мембрана, както и гратис особено покритие за събития, настъпили в резултат на зараза с COVID-19. Специалното покритие ще бъде включено изцяло гратис към груповата " Рискова застраховка живот " за всички чиновници на Министерство на вътрешните работи. Общият размер на предоставената помощ е 348 692 лв..

Сега

Това не е пъкъл. От мухата вършим слон

Всяко нещо има математическа форма, само че е изцяло неуместно да се чертаят криви по време на пандемия, да се приказва за чукове, за натискане и така нататък, в случай че не знаем основни неща - това съобщи доцент Росен Люцканов в предаването " Тук и в този момент със Светла Петрова ".

В модела SIR е значимо да сме наясно с броя на податливите на един вирус - какъв брой хора може да бъдат наранени, и ние знаем отговора - всички. Но ние нямаме отговор на другите три основни въпроса от модела - какъв брой са инфектираните в този момент, какъв брой са прекарали заболяването и какъв брой души заразява един човек, т.е. какво е базовото репродуктивно число на ковид, подсети Люцканов..

Капитал дейли

Въпросът с връщането на парите от " Газпром " още веднъж влиза в Народното събрание

Повече от седмица откакто бизнесът изиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова поради разногласия към възобновяване на надвзетите от " Газпром " над 150 млн. лева за интервала 5 август 2019 - 31 март 2020 година, към момента не е ясно по какъв начин ще работи този механизъм. Той е заложен в поправките в Закона за енергетиката, който преди десетина дни бе гласуван на първо четене в отрасловата комисия в Народното събрание, само че от този момент тематиката е обгърната в мъгла.

Според работодателите страната се пробва да ощети промишлеността с 45 млн. лева, които са платени от предприятия за по-скъпия газ. Причината - компаниите ще получат надвзетите суми, само че единствено за интервала до 1 януари тъй като официално се счита, че със основаването на газовата борса от 2020 година бизнесът е излязъл на свободния пазар.

Дума

Парното може фрапантно да нарастне

Рекордно повишаване на топлоенергията от 1 юли оферират топлофикациионните сдружения, излиза наяве от заявките им, подадени в Комисията за енергийно и водно контролиране. За доста градове желаното повишаване е двуцифрено. Предложенията за покачването на цените на парното по отношение на 1 април 2020 година стартират от 9,5% във Варна, минават през 20% за Плевен, София и ЕВН Топлофикация (Пловдив) и доближават 45% за Бургас, 52% за Разград и 62% за Враца и цели 140,5 на 100 за Велико Търново.

За новите нараствания първа заяви някогашният омбудсман Мая Манолова. От заявките излиза наяве, че са изпратени на регулатора в края на март, само че са оповестени на уеб страницата на КЕВР едвам преди няколко дни.

Новината за умопомрачителния скок на цената на топлоенергията идва на фона на новите договорености с " Газпром ", които доведоха до внезапно поевтиняване на природния газ и до обвързване на цената му с котировките на синьото гориво на интернационалните тържища. Според новото съглашение цените на газа бяха преизчислени със задна дата - от 5 август насам, и съветският снабдител възвърне надплатени близо 200 млн. лева на " Булгаргаз ". Той от своя страна би трябвало да върне надвзетото на своите клиенти, измежду които са и топлофикациите.

Стандарт

Областните градове под ключ от петък до понеделник

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пуска нова заповед, според която няма да се разрешава напускането на регионалните градове от Разпети петък до понеделник. Това заяви в Банско министър председателят Бойко Борисов.

" На Разпети петък не работят. Не могат да напущат регионалните градове ", аргументира решението за стягането на пропускателния режим Борисов. Пазарите ще работят и на следващия ден, а по-късно ще отворят чак в понеделник след Великден. " Разпоредих на министъра да отпуснем и четвъртък, по тази причина за три дни ще устоят. Ще изсъхне ли за нощ лукът? Всеки взел по една връзка и вика - изсъхна ми лукът ", възмути се Борисов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР