24 часа Строителните войски - създадени от Стамболийски, закрити от

...
24 часа Строителните войски - създадени от Стамболийски, закрити от
Коментари Харесай

Сняг, вятър и преспи, У нас учат над 4000 деца без родители

24 часа

Строителните войски - основани от Стамболийски, закрити от Бакърджиев

Преди няколко дни вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов разгласи, че концепцията му за разрешаване на казуса с несоциализираните цигански групи е подготвена. В нея той предложи и възобновяване на Строителните войски.

В изявление за " 24 часа " Каракачанов разясни концепцията си: " Ще дам съответно предложение. В Министерството на районното развиване се намира компанията ГУСВ (Главно ръководство " Строителство и възобновяване " - бел. ред.). Със съдействието на общественото министерство може в техните образователни бази всички тези хора да са задължени да учат поминък и да работят. В тези трудово-учебни заведения усвояваш трудови привички, ограмотяваш се и компенсираш пропуските си до този миг... "

Какво представляваха Строителните войски, чието в началото име е Трудова тегоба?

Труд

Сняг, вятър и преспи

Обилен снеговалеж, мощен вятър и преспи засипаха област Монтана в нощта против събота. Зимният щорм прекъсна далекопроводи и остави без електричество част от селищата в района. През нощта навеища затвориха пътя Монтана - Лом, само че до сутринта платното бе разчистено и придвижването възобновено.

Снежната вихрушка се изви още преди среднощ в петък, поривите напразно, носещ по едно и също време дъжд и сняг доближиха 65 -70 км в час, оповестиха синоптиците. Бързо насъбрани преспи блокираха пътя от Монтана към Дунав, скъсаха проводници и оставиха на мрачно част от обитаемоте места в общините Якимово, Вълчедръм, Брусарци и Лом.

Монитор

Депутатите отхвърлиха ветото за персоналните данни

" Тези деца имат потребност от нашата поддръжка, само че освен от страната, а и от приемане от обществото. Те не трябва да бъдат белязани с виновност за това, че нямат родители и за това, че са изоставени като дребни ", акцентира Сачева.

Домакин на днешното събитие, на което деца от няколко столични община и от новите обществени услуги изработваха обичайния български мартеници, бе Националния етнографски музей при Българска академия на науките.

" Това е една от главните ни политики, образованието да не се организира единствено в класната стая. Миналата година една от най-успешните национални стратегии беше " Музеите стават класни стаи ". Тази година програмата продължава и се уголемява с галерии и театри. Образованието и културата са пътя, по който ние можем да се променяме като общество и са доста значими за нашия общ разцвет ", счита просветителният зам.-министър.

Стандарт

500 лв. над заплатата за даскали в сложни школа

Учителите, които преподават в сложни учебни заведения, ще получават по 500 лв. над нормалната си заплата, планува един от плановете на МОН за нови национални стратегии. Става дума за преподаватели, които се съгласят да преподават естествени науки или български език в учебни заведения, които до момента са имали ниски резултати по тези предмети.

Предложението е част от програмата " Мотивирани учители ", според която би трябвало да бъде основан самобитен корпус за бързо реагиране от опитни преподаватели, които да влязат тук-там, където резултатите на учениците от изпитите са на извънредно ниско равнище. Те би трябвало да имат най-малко 8 години стаж в просветителната система.

Сега
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР