24 часа София сви бюджета с 23 млн. лв. Кметът

...
24 часа София сви бюджета с 23 млн. лв. Кметът
Коментари Харесай

София сви бюджета с 23 млн. лв., Строители вадят страната от криза

24 часа

София сви бюджета с 23 млн. лева

Кметът на София Йорданка Фандъкова предложи бюджетът да се свие с 23,4 млн. лева и предизвести, че през юли ще има нова актуализация.

Сметките се ревизират поради спадналите доходи в общинската хазна след болестта и въвеждането на изключителното състояние - 90 млн. лева по-малко са влезнали през първите 4 месеца на годината по отношение на 2019 година Очаква се част от тях да бъдат наваксани през втората половина на годината поради удължените периоди за заплащане на налози и такси.

С 12,1 млн. лева се понижават предстоящите данъчни доходи, а с 11,3 млн. лева - тези от такси. С 12,8 млн. лева по-малко ще са парите за настоящи разноски и с 13,3 млн. лева - средствата в капиталовата стратегия.

Фандъкова акцентира, че не става дума за прекъсване, а за закъснение на планове. Втората онлайн сесия на локалния парламент утвърди свиването на бюджета с гласовете на ГЕРБ, Съюз на демократичните сили и " Патриоти за София ".

Труд

Строители вадят страната от рецесия

Строителството може да е моторът на стопанската система в миг на рецесия. Един огромен визионер през предишния век зад океана е споделил, че положителната инфраструктура основава богата страна, а не противоположното, съобщи зам.-председателят на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Калин Пешов след среща на сектора с премиера Бойко Борисов. От бизнеса благодариха на кабинета, че схваща тази визия.

Чрез ограничения като обновяване на националната стратегия за саниране може да се подтиква стопанската система и да се понижи безработицата, безапелационен бе изпълнителният шеф на КСБ Валентин Николов. Затова от сектора оферират да се откри ново финансиране за енергийното възобновяване на домове. Италия приготвя сходни ограничения за бранша благодарение на еврофондовете. У нас също обмислят рестарт на програмата, съобщи зам. строителният министър Николай Нанков. За да бъдат санирани 3250 блока, които са утвърдени още през 2016 година, са нужни 1,6 милиарда лева

Ако програмата стартира още веднъж, това ще даде работа на близо 150 хиляди души в бранша, ще се понижи безработицата, а директните изгоди ще са за близо половин милион души, изясни зам.-председателят на КСБ инж. Николай Николов.

Монитор

Борим COVID-19 с плазма вместо ваксина

Антитела от излекуван са инжектирани на болен с тежка симптоматика на COVID-19 във Военномедицинска академия в сряда. Новият способ на лечение може да се окаже по-успешен даже от ваксина против болестта, считат медици.

Лечението с плазма се счита за новаторско и към този момент е приложено в няколко европейски страни. То дава вяра за оздравяването на мнозина и в Европа се разисква като един от методите за лекуването на засегнатите от новия ковид.

" Пациентът с ковид беше в тежко положение и беше инжектиран с кръвна плазма. Лечението се опитва за първи път у нас ", изясни началникът на ВМА и началник на оперативния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на утринния брифинг в четвъртък.

Сега

Да си поръчваш закони като тройка кебапчета

Ситуацията след нещастието с журналиста Милен Цветков не направи изключение. Веднага по-късно министър председателят си поръча по-високи санкции за дрогираните водачи.

" Трябва да се намерения за доста по-тежка глоба за използвалите опиати. Досега те минаваха в друга доктрина ", уточни министър председателят. По думите му от случилото се би трябвало да се изведат поучения, защото постоянно е имало проблем с водачите, които карат дрогирани. " Особено в случай че са смесвали опиати ", добави Брисов. Така и не стана ясно нито за каква друга доктрина става дума, нито каква тъкмо разлика би трябвало да направи законът сред надрусания с един опиат и този с коктейл от упойващи. Часове по-късно се появи план за промени в Наказателния кодекс, който даже беше импортиран в Народното събрание. Най-абсурдното беше, че създателите и вносителите обясниха в претекстовете си, че от сходни промени в действителност изгода може би няма да има.

Първо, правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи, че и в този момент са свръхвисоки наказванията за пътно-транспортни катастрофи след приложимост на опиати, само че все пак ГЕРБ ще предложи тяхното нарастване. После обясни, че юристите на ГЕРБ са обсъждали въпросите " цели 4 часа ". Като оставим настрани по какъв начин се написа закон единствено за няколко часа, да казваш, че то така и така в този момент са високи наказванията, но като е споделил министър председателят....

Капитал

Карантината не устоя. И в този момент?

Само преди три седмици изглеждаше, че карантината в България е толкоз строга, колкото в най-засегнатите елементи на Европа. Почти всички магазини бяха затворени, улиците - пусти, а дребното хора се разминаваха по тротоарите отдалече и се гледаха един различен със боязън и съмнение. Това беше, до момента в който се стопли. Пролетта на рамото ни кацна - жива и зелена, както пее класикът, и улиците последователно са изпълниха. Задръстванията се позавърнаха, малко по малко започнаха да се отварят магазините, Бойко Борисов се пусна във facebook по какъв начин кара самичък сред две пилотни коли по празната автомагистрала през нощта и във очевидно положително въодушевление на фона на македонския шлагер " Корона довиждане ".

Дума

Близо 1,6 млн. българи претърпяват с по-малко от 413 лв. на месец

Под линията беднотия, т.е. с по-малко от 413,04 лева месечно, е трябвало да се оправят 1,586 млн. българи през 2019 година Това е 22,6% от популацията на страната, сочат данни на Национален статистически институт. Бедните напълно малко понижават спрямо миналата година. Системата за обществена отбрана има значително значение за съкращаване на бедността и в случай че от приходите на хората се извадят другите типове обществени помощи, то бедните биха били над 29,5%, разясняват от статистиката. Относителният дял на бедните е най-голям измежду безработните (58,9% за 2019 г.), а рискът от беднотия при безработните мъже е с 14,2 процентни пункта по-висок спрямо дамите. С 4 пъти по-висок е рискът от изпадане в беднотия при хората, които работят на повърхностен работен ден, спрямо работещите на цялостен работен ден.

От 2016 година делът на работещите небогати понижава от 11,6% на 9%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР