24 часа след убийственото земетресение хората продължават да бъдат в

...
24 часа след убийственото земетресение хората продължават да бъдат в
Коментари Харесай

Сеизмолози плашат с нов мощен трус! 24 часа след убийственото земетресение хората на остров Кос продължават да бъдат в паника

24 часа след убийственото земетресение хората не престават да бъдат в суматоха защото съгласно сеизмолозите вторичните земетресения на остров Кос, които са над 200 към този момент ще продължат до края на месец юли. Очаква се нов второстепенен мощен земетръс от 6-та степен по Рихтер. Това надлежно усилва оптимално терзанията измежду популацията и туристите, написа " Български вести ".

Категорично туристическият сезон който е в разгара си е провален. Масово се отхвърлят от през вчерашния ден направени резервации, а намиращите се там туристи се изтеглят. От туроператорските компании, както и притежатели на хотели се пробват да успокояват туристите, само че безрезултатно. Целият остров е потопен в парчета от разрушени здания, хората към момента не смеят да се приберат по домовете си. Земята продължава да се тресе. Очевидци на остров Кос описват по какъв начин след труса морето като че ли набъбнало пред очите им. Властите предизвестиха за заплаха и от малко цунами.

Засегната е средновековна цитадела на рицарите от Ордена на св. Йоан, известни като хоспиталиери, която е издигната на остров Кос през 14-16 век за отбрана от османските завоеватели и изиграва решаваща роля в битката с тях. Повредено е също и минаре на джамия. Има доста извънредно доста вреди. Затворени са съвсем всички археологически обекти. В момента е възобновено работата на летището и полети към този момент се правят към острова, само че огромният проблем е централното пристанище на Кос – което съставлява и портал на Шенген.

Възстановена е активността на по-малкото пристанище. С решение на кмеството гостите и жителите на остров Кос се могат да употребяват превоза вътре на острова гратис. В момента потребностите на острова се обслужват от военни хеликоптери. Изпратени са екипи с лекари от Атина, защото локалният здравен център няма потенциал с цел да поеме всички потърпевши.


Ранени хора са настанени в здравния център на прилежащия остров родос, има изпратени и на остров Крит. Епицентърът е бил на 10 километра югоизточно от крайбрежния турски град и курорт Бодрум и на 16,2 километра източно от гръцкия остров Кос. Освен на гръцките острови, трусът е мощно усетен и по западното егейско крайбрежие на Турция, най-вече в град Бодрум. Загиналите са туристи – 22-годишен швед и 39-годишен турчин. Има и много други които са съществено ранени измежду тях е норвежки жител, който загуби и двата си крайници.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР