24 часа Обвиняват бивши шефове на АПИ за пътя край

...
24 часа Обвиняват бивши шефове на АПИ за пътя край
Коментари Харесай

Смъртоносен капан от скорост, дъжд и мантинела, Уволнение и оставки в НИМХ

24 часа

Обвиняват някогашни шефове на АПИ за пътя край Своге?

Бившите шефове на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) Дончо Атанасов и Лазар Лазаров са призовани да се явят на следващия ден в 10 ч на разпит в Националната следствена работа (НСлС), научи " 24 часа ". Те ще бъдат разпитвани за некачествения ремонт на пътя край Своге, където на 25 август при злополука на рейс починаха 17 пасажери.

Очаква се екипът от следователи и прокурори да им повдигне обвинявания.

Лазар Лазаров съобщи пред " 24 часа ", че по времето, когато са подписвани договорите, когато е полаган асфалтът и когато е одобряван акт 16 на обекта, той не е бил началник на пътната организация.

Договорът за строителство е подписан на 3 август 2011 година, а за строителния контрол - на 19 август същата година. Лазаров е назначен на 11 септември.

Труд

Смъртоносен капан от скорост, дъжд и мантинела

Превишена скорост при неприятни атмосферни условия, неналичието на отводняване на пътя, декоративна мантинела, видът асфалт, кривата на съдбовния завой и инстинктивната реакция на водача на рейса край Своге са заформили смъртоносна композиция, която приключи трагично с цената на 17 човешки живота. Това излиза наяве от мненията на пътни специалисти с дълготраен опит пред " Труд ".

Според Владимир Жиянски, който има компания за строителен контрол и е изграждал едни от най-сложните магистрални уреди у нас, аргументите за случая са най-малко 5. На мостовото оборудване, на което е почнала злополуката, има обилни условия за " аквапланинг ", изясни Жиянски. Липсва уместно отводняване на трасето, а поставеният бордюр в допълнение пречи на водата да се излива в река Искър. Според локалните на мястото на злополуката при дъжд се образува локва с дълбочина до 8 см.

Монитор

Онлайн ясновидци ни вършат милионери против 90 лв.

Продажбите се реализират от профил на " сляпата баба Гинка ", чиято фотография е на съветска астроложка. Описанието в уеб страницата пък е необразовано, само че все пак задоволително в детайли за всяка зодия. Като бонус искащите могат да си смъкват фотография на продаваните амулети, които до момента в който седят на компютрите им, ще им носят пари. Ако желаят обаче да стигнат до милионите, то те би трябвало да си го закупят. За по-голяма тежест под публикациите в уеб страницата има нереални мнения от сякаш удовлетворени хора, които единствено за седмица са натрупали пачките.

Стандарт

Уволнение и оставки в Национален институт по метеорология и хидрология

Ръководството на Българска академия на науките приключи мандата на професор Христомир Брънзов като шеф на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Пред БНР той уточни, че това решение е било предстоящо, както и че управлението на института също ще се отдръпна в символ на взаимност.

Професор Брънзов беше безапелационен, че отстраняването му е обвързвано с неговата поддръжка за митинга на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те упорстват Национален институт по метеорология и хидрология да се отдели от Българска академия на науките.

В сряда синоптиците излязоха на митинг с искане за неотложно обособяване от Българска академия на науките. Решение за Национален институт по метеорология и хидрология към момента няма, макар че в средата на месеца министър председателят подреди до 22 август казусът да бъде решен. Синоптиците провеждат няколко митинга и заплашват да спрат да изготвят прогнозата за времето.

Сега

Българите пишат тройка на пътищата

Българите правят оценка като ниско качеството на пътищата у нас. Оценката им за пътищата е междинен 3.15 - по шестобалната система, демонстрира изследване на " Галъп интернешънъл ". Анкетата е извършена при започване на август, седмици преди нещастието край Своге от 25 август. Това значи, че в случай че бъде извършено през днешния ден, проучването евентуално ще даде още по-лоша оценка на положението на републиканската пътна мрежа.

38% от интервюираните считат, че пътищата у нас в последните няколко години стават по-лоши. 30% не намират смяна, 27% споделят, че пътищата стават по-добри, а 5% не могат да преценяват. Всичко това обрисува по-скоро отрицателна картина. Оказва се, че тези, които виждат отрицателна смяна във връзка с пътищата у нас в последните години, са повече.

Капитал дейли

Просрочените отговорности на общините понижават до 138 млн. лева

Просрочените отговорности на локалната власт не престават да понижават и през второто тримесечие на годината. Докато към края на юни 2017 година общата сума беше 160.3 млн. лева, в този момент тя пада до 138.2 млн. лева, от които 9 млн. са отговорности по европрограми. Същевременно размерът на общинския дълг се покачва, като към средата на годината нарастването е с 9.5% до 1.345 милиарда лева Растат и поетите задължения за бъдещи разноски. Добра вест е, че средствата за вложения леко се усилват - от 7.9% до 9.7% от общите разноски. Това демонстрират данните за финансовото положение на общините, които Министерството на финансите разгласява на всеки три месеца.

От разбора излиза наяве, че от началото на годината не са контрактувани нови безлихвени заеми от държавния бюджет по процедурата за финансово излекуване. Така общините с сходни заеми остават 10, а сумата на дадените средства е 27.9 млн. лева

Дума

Само Българска социалистическа партия отбрани болничното заведение в Нова Загора

Мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет на Нова Загора съумя да пробута приватизацията на общинската болница. Само Българска социалистическа партия отхвърли да поддържа решението и опита да се опълчи на превръщането на лечебното заведение в частно.

Пред ДУМА общинският консултант от Българска социалистическа партия Димитър Бънов съобщи, че социалистите неведнъж са упорствали да се купува нова техника и инсталация, с цел да се усилят клиничните пътеки, а оттова и болничното заведение да генерира повече доходи. " Наляха се 2 млн. лева за пътища, по които никой не върви. Нямало обаче пари за болница, от която всички ние имаме потребност ", възмути се Бънов.

Крайният резултат от възраженията на Българска социалистическа партия се показва в това, че в комисията по продажбата на болничното заведение няма представител на социалистите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР