24 часа Мониторингът за България може да падне още през

...
24 часа Мониторингът за България може да падне още през
Коментари Харесай

Без лимит за преки роднини на пострадалите, Печалбата на бензинджиите лъсва в касовите бележки

24 часа

Мониторингът за България може да падне още през лятото!

Виждаме прогрес в България. Ако тази позитивна наклонност в България поддържа темпото на промени, комисията е уверена, че процедурата за надзор ще завърши преди края на тази комисия.

Добрата вест разгласи преди малко в Страсбург зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс след съвещание на Европейска комисия. Той показа 12-ия отчет за напредъка на страната ни по механизма за съдействие и инспекция на Европейска комисия - финален за комисията " Юнкер ". Мандатът е до края на октомври 2019 година, само че след изборите в края на май има временен интервал по съставянето на нова Европейска комисия.

Труд

Без предел за директни родственици на потърпевшите

ГЕРБ се отхвърлиха от концепцията да вкарват таван от 20 000 лв. обезщетение на околните при умрял член на фамилията за нанесени неимуществени вреди - болежка и страдалчество. " Горна граница няма да има за родители, деца, брачен партньор и брачна половинка на жертвите на пътнотранспортни катастрофи. Ще има таван до 5000 лева на всички родственици отвън тесния кръг, " разгласи ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова, внесла поправките в закона. Юристи разясниха пред " Труд ", че въвеждането на какъвто и да е таван опонира на Закона за отговорностите и договорите. Чл. 52 на този закон гласи следното: Обезщетение за неимуществени вреди се дефинира от съда по правдивост.

Монитор

Печалбата на бензинджиите лъсва в касовите бележки

" Има 3 стълба които дефинират цената на горивата - първият е цената на суровия нефт, на което държавното управление не може да въздейства. Оттам би трябвало да проработи пазарът. Смятам да предложа промени, обикновени на пръв взор, които ще допринесат за по-голяма бистрота - да задължим всеки търговец на горива да показва комерсиалната надценка в касовата записка на всеки покупател на бензиностанция - какъв брой е за страната и какъв брой - за търговеца. Акцизът на течните горива у нас е най-ниският вероятен. В този смисъл ръцете на държавното управление са вързани ", сподели още Горанов. Според първичните информации измененията ще бъдат подложени на публично разискване преди да бъдат приведени в деяние.

Стандарт

И земеделците в митинга

Още сутринта земеделци предизвестиха, че ще се включат в шествието поради нова разпоредба. Становището на Асоциацията на зърнопроизводителите е, че тя е създадена от Министерството на стопанската система, обвързвана е със закона за горивата, само че вкарва тежки бюрократични условия, които са неизпълними при потреблението на горивата в земеделието. Земеделците считат, че наредбата е умишлена провокация към тях и, в случай че не бъде изменена, стартират всеобщ митинг.

Сега

Надценката ще е на касовата записка при продажба на гориво

В касовите бележки, издавани при продажбата на горива, да се записва разбивка каква част от цената е Данък добавена стойност, какъв брой е акцизът и каква е надценката на търговеца, предложил през днешния ден на премиера Бойко Борисов финансовият министър Владислав Горанов. Идеята е с новото условие да се разсеят довелите до митинги подозрения за непазарно държание на търговците и нереално високи цени. " С изменение в наредбата за касовите апарати да задължим всеки търговец на дребно с горива да показва акциза, Данък добавена стойност и цената без тях, както и комерсиалната надценка. И пазарът ще сработи ", сподели Горанов пред Би Ти Ви и подсети, че по сходен метод потребителите виждат детайлите на ценообразуването в сметките си за ток.

Капитал дейли

Европейска комисия най-сетне видя влошаващата се медийна среда в България

Състоянието на медийната среда в България е един от новите акценти в мониторинговия отчет на Европейска комисия за правосъдната промяна и битката с корупцията. " Способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от напън, съставлява значима основа за реализирането на промените, обхванати от Механизма за съдействие и инспекция, и като цяло е основа за по-добро ръководство ", се споделя в документа. При представянето му в Страсбург зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс също подчертава върху тази констатация.

Дума

Президентът с несъгласие против новия налог за старите коли

Президентът Румен Радев изиска от депутатите да размислят и да анулират по-високите налози за старите коли. Държавният глава наложи несъгласие върху измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане. Именно посредством тях се вкара екологичен детайл при изсисляването на налога за колите. Румен Радев акцентира, че с ветото си цели да даде опция на болшинството да премисли този си ход преди да бъде признат дефинитивно и Бюджет 2019.

Президентът, също така прикани ГЕРБ първо да изясняват ходовете си пред българския народ, с цел да не се основава напрежение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР