24 часа 5000 деца без ясла в София Над 13

...
24 часа 5000 деца без ясла в София Над 13
Коментари Харесай

5000 деца без ясла в София, Преговаряме с ЕК за млякото и лютеницата

24 часа

5000 деца без ясла в София

Над 13 000 са свободните места за ясла и детска градина в София. Първото класиране бе осъществено в петък под цивилен надзор, а резултатите ще бъдат оповестени в събота.

Отсега обаче е ясно, че за ясла не стигат 5000 места. За да наваксаме 25% от всички нови групи, в детските заведения, които ще се строят тази година, ще са яслени, изясни зам.-кметът по обучение доцент Тодор Чобанов.

С над 15 000 са се нараснали местата в детските градини и ясли в столицата от 2006 година до момента. В момента 48 400 деца посещаватясла или градина, посочи доцент Чобанов. Той акцентира, че сред 80 и 100 души дневно се преселват да живеят в столицата.

Труд

Преговаряме с Европейска комисия за млякото и лютеницата

България договаря с Европейска комисия за дерогация, с цел да обезпечи европейска отбрана на българското кисело мляко и други 12 млечни продукта, като географски означения, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов на въпрос в Народното събрание. Проблемът лъсна преди месец, когато стана ясно, че регистрациите на тези храни в Българското патентно ведомство не дават отбрана на европейско равнище, защото още след 2007 година е трябвало да бъдат вписани в европейските регистри. За да получат съответния патент, браншовите организации би трябвало да минат двугодишни инспекции и да внесат нови такси.

Монитор

Абитуриентският бал гълта 3,5 бона от фамилния бюджет

4 хиляди лв. ще са нужни на всяко семейство, в което тази година има зрелостник, с цел да приготви отрочето си за бала. В тази сума влизат както всички елементи от визията на зрелостника, по този начин и бюджет за почерпка на близки и родственици и спомагателни по-дребни разноски като автомобил, фотограф, дарове, които обаче надуват сметката в допълнение.

Стандарт

Ще избавят Боян Петров през уикенда

Бурен вятър и неприятно време са спрели интервенцията по издирването на Боян Петров през днешния ден. Очаква се по-хубаво време на 13 май /неделя, б.р./, осведоми китайският дипломат в България Джан Хайджоу на специфична конференция.

Той сподели фотография от базовия лагер, получена към 14 ч. " Там китайската страна е събрала към 100 души, от тях 25 са спасители, останалите са медицински и логистични екипи ", сподели посланикът.

Той посочи, че избавителният екип е управителен от прочут китайски планинар, шеф на Бюрото за спорт в Тибетски самостоятелен регион. " Той е като главнокомандващ на първата фронтова линия ", разясни.Джан Хайджоу.

Сега

За работещите българи данъчната независимост настава в края на юни

За работещите българи така наречен Ден на данъчната независимост ще настъпи в края на юни, пресметна Института за пазарна стопанска система. Датата е алегорична и демонстрира по кое време държавната хазна ще се попълни, в случай че всичко направено бъде неотложно изземвано - ние я назоваваме Ден на данъчна независимост, а по-света е известна като Tax Freedom Day ", А когато сметката се разпредели върху всички български жители (включително деца, пенсионери и т.н.), денят е 13 май.

Капитал дейли

Защо си потеглят западните вложители

Те си отиват. Скандинавците от Telenor и MTG, фрeнската Societe Generale, даже чешката CEZ... Няколкото огромни покупко-продажби от последните месеци чертаят ясна наклонност - западни компании напущат България. Общият знаменател в българското им евакуиране е, че бизнесът им е бил локален и е зависил от дребния пазар и (поне донякъде) от страната. В аргументите има нюанси - при някои (Telenor) просто на различен континент като Азия или Африка маржовете на телекомите са по-високи, при други (Societe Generale) решението е районно и е тъй като банката не е измежду водачите. Смяна на модела и излизане от Източна Европа пък е повода за напускането на западните вложители в малките екрани. Най-тревожно е ситуацията в енергетиката - там един след различен си потеглят и дребното пристигнали европейски компании. А повода е, че страната с непрекъснатия си напън е направила бранша нетърпим.

Дума

Парламентът безпомощен пред банките за ЧЕЗ

Временната комисия за ЧЕЗ в Народното събрание, основана по искане на Българска социалистическа партия, не съумя да разкрие действителния покупател на най-голямото ЕРП в България. Причината е отводът на Булбанк и държавната ББР да дават кореспонденцията си по финансовите договаряния с купувача " Инерком " на Гинка Върбакова. Банките се позоваха на " професионална загадка ", което съгласно шефа на комисията Желю Бойчев е неприемливо. " Без отговор на въпроса кой и по какъв начин финансира договорката за ЧЕЗ не можем да бъдем сигурни кой е купувачът ", съобщи той след последното съвещание на комисията през вчерашния ден. Бойчев призна, че не са изпълнени огромните публични упования да се отговори на въпроса кой всъщност купува активите на ЧЕЗ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР