24 часа 4 дни Борисов изследван за коронавирус Първи проби

...
24 часа 4 дни Борисов изследван за коронавирус Първи проби
Коментари Харесай

4 дни Борисов изследван за коронавирус, Пикът на кризата предстои

24 часа

4 дни Борисов проучен за ковид

Първи проби за ковид дадоха министър председателят Бойко Борисов и целият Национален действен щаб, отпред с ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Те са обработвани през последните 4 дни и посредством двата метода - PSR и бързи кръвни проби. Резултатите са негативни.

Труд

Пикът на рецесията следва

Пикът на рецесията следва, ще се задълбочават проблемите, чакат 60% от компаниите у нас. Това демонстрира анкетно изследване на Българска стопанска камара измежду 727фирми от всички райони на страната (най-много от Североизточен регион) и от съвсем всички стопански браншове (най-много в областта на туризма, хотелиерството и ресторантьорството).

Едва 19% от фирмите чакат стабилизиране до 2-3 месеца, а съгласно 15% това ще стане в границите на 1 месец. Налице са и упования рецесията да продължи една година и повече, демонстрира анкетата.

Монитор

МОН със 7 разновидността за наваксване на материала след пандемията

Просветният министър уточни, че обстановката, в която се намира просветителната система сега, е рискова. " Повече от 20% от една година не може да се компенсира, тогава е належащо да се приказва за удължение на годината, нужни са и други решения. С дните до 29 март приблизително ще имаме 22 неучебни дни, това надвишава границата на опциите за преструктуриране. ", съобщи Вълчев. Той изясни, че към момента не е ясно дали стартиралото през днешния ден отдалечено образование за учениците няма да продължи и след 29-ти март. Затова и от МОН все не знаят на кой вид ще се спрат.

Сега

Държавата налива 500 млн.лв. в ББР за подкрепяне на засегнатия бизнес

Държавата ще налее 500 млн. лева в Българската банка за развиване, с които да бъдат подкрепени изпадналите в усложнение поради ковид компании. Това заяви финансовият министър ВладиславГоранов на брифинг в Министерски съвет, на който участваха също министрите на стопанската система Емил Караниколов и на туризма Николина Ангелкова.

Със сумата от 500 млн. лева ще бъде повишен капиталът на държавната банка, като Горанов посочи, че парите няма да се дават под формата на фирмени заеми. " Подпомагането ще бъде посредством два инструмента. Единият - издаване на портфейлни гаранции към комерсиалните банки, което ще им разреши да бъдат по-гъвкави към своите клиенти с заеми. Вторият - назад изкупуване на капитал от сдружения, които са клиенти на комерсиалните банки. Това значи краткотрайно да им се обезпечи безлихвено кредитиране с опция за назад изкупуване ", изясни Горанов.

Капитал

Битката с ковид: " изглаждане на кривата " или " стаден имунитет "

" Изглаждането на кривата " (flattening the curve) е един от характерните термини в епидемиологичния речник, които станаха изключително известни към световната пандемия от ковид. Във време на епидемии това е главната стратегическа цел и с елементарни думи значи намаляване на ударната вълна и закъснение на експоненциалния напредък на заболеваемост измежду популацията, с цел да се избегне централизация на огромен брой заболели за малко време - обстановка, на която не би издържала и най-хубавата здравна система в света, както за жал демонстрира горчивият опит в Италия.

Моделите на епидемиолозите са красноречиви - оставена безотговорно, зараза, сходна на сегашната, води до удвояване на случаите на всеки два или три дни.

Дума

" Арсенал " спря, затварят курорти и санаториуми

Коронавирусът постепено сковава страната, откакто най-голямото дружество у нас, " Арсенал " Казанлък, в което се трудят 8 600 души, спря работа. Новината удостовери пред БНР шефът на сдружението Николай Ибушев. Ски зоните в огромните зимни курорти Банско, Боровец и Пампорово също затварят поради изключителното състояние, оповестиха концесионерите. Заради него ще бъдат затворени и държавните санаториуми. Няма да работят и почивни бази на военното министерство. От през днешния ден се прекратява придвижването на всички интернационалните влакове през граничните пунктове на България, оповестиха от " Холдинг БДЖ ". Композициите, които обслужват интернационалните влакове, ще продължат да пътуват из страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР