24 часа 3,9% ръст на икономиката - оптимистична прогноза, песимистичната

...
24 часа 3,9% ръст на икономиката - оптимистична прогноза, песимистичната
Коментари Харесай

Милиарди изгоряха за циганската интеграция, Купуваме Ф-16

24 часа

3,9% растеж на стопанската система - оптимистична прогноза, песимистичната е за 3,1

Оптимистичната прогноза за българската стопанска система през 2019 година е за растеж от 3,9%, демонстрира разбор на Уникредит Булбанк.

" Очакваме растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира до 3,9% през 2019 година по отношение на 3,5% през 2018 година Водещите фактори за ускорението включват сдържан фискален тласък, ускорение на вложенията и по-ниски цени на енергийните първични материали. Отслабването на отрицателните резултати от рецесията в Турция също ще помогне за възобновяване на износа през 2019 година ", се показва още в отчета. От компанията предвиждат закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт до 3% през 2020 година поради предстоящото сензитивно закъснение на развитите стопански системи и на утежняването на изискванията на финансиране. Според данните се чака средногодишната инфлация да се увеличи от 2,8% през 2018 година до 2,9% през 2019-а, а през 2020 година да се намали до 2,6%.

Труд

Милиарди изгоряха за циганската интеграция

По 1 милиард лв. годишно заплаща хазната единствено за " обществено включване " на ромите, съобщи пред " Труд " депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов. Той бе безапелационен, че никой не може да каже какъв брой пари на българските данъкоплатци са изхарчени за интеграция на ромите, само че сигурно са десетки милиарди лв.. Сметки и статистика по тематиката няма. През февруари 2017 година тогавашният длъжностен министър по еврофондовете Малина Крумова разгласи, че страната ще заплати 1 млн. лв. за мониторинг на ромската интеграция, който в края на годината ще даде изясненост какъв брой средства са изхарчени за ромите и какъв е резултатът. Това по този начин и не се случи.

Монитор

Купуваме Ф-16

Министерски съвет предлага на Народно събрание да утвърди на собствен ред отчета, да им разпореди да стартират договаряния с американците, както и да приготвят контракта. Наред с това министър председателят Бойко Борисов ще би трябвало да образува преговорния екип от 4-ма министри - на защитата, стопанската система, финансите и външните работи. Основна точна от решението е Народно събрание да позволи отклоняване от плана.

След като се получи мандат от Народно събрание, външно министерство ще би трябвало да уведоми другите две страни - Италия и Швеция за нашето решение и по този начин на процедура диалозите с тях завършват. Ако не се реализиран положителни условия в диалозите със Съединени американски щати, то въпросът още веднъж ще стигне до Народното събрание, който на собствен ред би трябвало да реши дали процедурата да стартира изначало или да стартират договаряния с другите две страни.

Стандарт

Валери Симеонов изиска нов конкурс за изтребители

Процедурата по желание на бойни самолети за авиацията ни да бъде прекъсната и да се организира нов конкурс. За това прикани някогашният вицепремиер и водач на Националния фронт за избавения на България Валери Симеонов в предаването " Свободна зона " в ефира на телевизия Европа.

Сега

Братя Пакетови остават в ареста поради побоя над командоса

Най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража " постанови през днешния ден Районен съд-Пловдив за 17-годишния Борис Насков Пакетов и 21-годишен Асен Насков Пакетов, упрекнати за побоя над Валентин Димчев на 6 януари тази година в село Войводиново, община Марица, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Двамата братя са упрекнати в причиняване на междинна телесна щета по хулигански подбуди.

Капитал дейли

Преговаряме за Ф-16

Правителството ще изиска от Народното събрание да утвърди започване на договаряния с държавното управление на Съединени американски щати за придобиване на нови изтребители F-16, както и да направи промени във към този момент гласувания план за капиталов разход. Това разгласи пред публицисти военният министър Красимир Каракачанов след днешното закрито съвещание на Министерския съвет, на което бе прегледан и утвърден отчетът за придобиване на нов вид военен аероплан за Военно-въздушните сили, в който се предлага изборът да е сред F-16 и шведските " Грипен ".

На брифинга участваха още минисъра на стопанската система Емил Караниколов, началникът на защитата ген. Андрей Боцев и командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков. На съвещанието министрите са одобрили отчета на междуведомствената работа група за придобиване на новия военен аероплан.

Дума

Шефът на АПИ подаде оставка

Оставка подаде шефът на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Светослав Глосов. Тази заран, преди съвещанието на Министерски съвет, министър председателят го е извикал в кабинета си и е изискал оставката на Глосов. Причината - проблемите с въвеждането на Тол системата и електронните винетки.

Инж. Глосов към този момент е подал оставката си пред районния министър Петя Аврамова.

Гафовете с елекронните винетки взеха първите си " жертви " в АПИ още в събота. Трима души от организацията бяха уволнени по предписание на Борисов. Тогава си потеглиха шефът на Националното тол ръководство Антон Антонов, съветникът на районния министър Владислав Николов и Веселин Давидов, член на Управителния съвет на АПИ.

Само преди няколко дни Бойко Борисов обясняваше на хората, че би трябвало да са спокойни и че проблемите с електронните винетки са нещо обикновено. Трябвало да сме търпеливи, веднага като " се минава от хартия на електронен притежател ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР