24 часа 15-годишните ни ученици слаби по природни науки По

...
24 часа 15-годишните ни ученици слаби по природни науки По
Коментари Харесай

15-годишните ни ученици слаби по природни науки, Риба от фризера за Никулден

24 часа

15-годишните ни възпитаници слаби по естествени науки

По четене и математика българските възпитаници не престават да са на ниско равнище, а по естествени науки резултатът им пада, регистрира интернационалното проучване на Организацията за икономическо съдействие и развиване PISA. Това стана ясно при представянето на резултатите в МОН.

Повечето от тях са 9-класници. Извадката се изготвя на интернационално равнище от консорциум, основан за проучването, и се прави посредством инцидентен асортимент. Изследването е извършено сред 10 април и 18 май предходната година. ОИРС е избрала да изследва знанията на 15-годишните, тъй като в доста от страните от организацията това е краят на наложителното обучение и са сметнали, че това е възрастта, в която обществото на дадена страна би трябвало да знае бъдещите жители доколко имат умения за живота, изясни Неда Кристанова. Малка част от проучването е обвързвана с образователните стратегии, главното е до каква степен предстоящ жител може интензивно с умения да се оправя с разнообразни обстановки. През 2018 година главната област беше четивна просветеност. Участват 79 страни. В теста са включени 273 въпроса за оценяване на грамотността по четене, 65 от които правят оценка процеса " безпрепятствено четене ".

Труд

Риба от фризера за Никулден

Рибата се скри преди Никулден. Рибари от селището Ченгене скеле обясниха, че времето е неприятно и няма да влизат към този момент за прясна риба. Тук там по някоя лодка опитвала, само че морето не давало риба.

За Никулден търговците ще вадят замразена риба от фризера.

На рибната борса " Краснодар " в Бургас шаранът върви по 6 лв.. И предходната година цената за празника беше същата, само че след Никулден падна с 2 лв..

По сергиите на търговците в града има и сафрид по 5 лв., зарган по 12 лв. килото и чернокоп - по 10 лв. за кг. Рибарите от Поморие преди няколко дни наловили много сафрид, и го продали по 10 лв. килото.

На рибната борса във Варна шаранът се предлага по 7 лева, като цената му се увеличи с левче, а таранката- неин първи братовчед, върви по 3,50 лева./кг.

Монитор

Бивша служителка източи 3 милиона лв. от Национален осигурителен институт

Схемата за източване на Национален осигурителен институт е била разрушена от Икономическа полиция. Това оповестиха на конференция през вчерашния ден районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, старши комисар Йордан Рогачев, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи - Пловдив, и Димитър Пехливанов, прокурор в районната прокуратура.

62-годишната жена напуснала Националния застрахователен институт през 2009 година. Преди това обаче а е съумяла да открадне над 260 досиета и други документи, с които да изготвя фалшификатите.

Капитал дейли

PISA 2018: Българските възпитаници покоряват ново дъно

България е на последно място в Европейския съюз по общи резултати на учениците на интернационалния тест PISA, който беше показан във вторник от Организацията за икономическо съдействие и развиване (OECD).

За разлика от предходни години, в които точките на българските деветокласници са се увеличавали, въпреки и нищожно, този път изследването записва съществени спадове по всички индикатори. Особено обезпокоителен е резултатът при естествените науки, където България е записала втория максимален спад от всички 79 страни, обхванати от PISA.

Дума

" На ръба " избраха Сачева за министър

Въпреки разпоредбите на Народното събрание, ръководещите вмъкнаха в дневния ред на вчерашното изключително съвещание точка за приемане на оставката на министъра на труда и обществената политика Бисер Петков и назначението на Деница Сачева. След двучасов спор 114 депутати от ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ гласоподаваха " за " рокадата, 106 от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Атака " бяха срещу, а трима от " Воля " се въздържаха, с което постът на Сачева бе подсигурен от едвам 5 гласа допълнително. Кандидатурата на бъдещия обществен министър сбито бе показана от вицепремиера Томислав Дончев.

Какво значение имат кадровите промени, когато е сгрешен моделът, попита от парламентарната естрада Корнелия Нинова. Председателката на Българска социалистическа партия напомни, че промяната на здравните министри по този начин и не обезпечи промяна в бранша.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР