239 учени от 32 страни написаха отворено писмо до Световната

...
239 учени от 32 страни написаха отворено писмо до Световната
Коментари Харесай

239 учени от цял свят: COVID-19 се пренася по въздуха

239 учени от 32 страни написаха отворено писмо до Световната здравна организация (СЗО), в което молят управлението да премисли методите на заразяване с COVID-19. Според специалистите новият ковид се предава и по въздушен път, като доказателствата за това са от ден на ден, написа „ Ню Йорк таймс “.

С близо 12 млн. инфектирани от новия ковид по целия свят и над 500 хиляди смъртни случая, нови и нови клъстери на болестта на появяват тук-там, където се смяташе, че болестта е овладяна. Това, както и други научни данни сочат, че хората могат да се заразят с COVID-19 по въздуха – нещо, което СЗО към момента твърди, че не е допустимо.

Според организацията основният метод, по който COVID-19 заразява е посредством огромни респираторни капчици, които попадат в дихателните пътища. Те се отделят при диалог, кихане, кашляне, пеене и дишане.

СЗО: Най-лошото може би занапред следва във връзка с COVID-19 Над 10 милиона инфектирани са регистрирани по света

От началото на световната пандемия от здравната организация не са отричали, че е допустимо по-малки капчици да се носят във въздуха и по този начин да заразяват, само че съгласно тях „ доказателствата за това са пренебрежимо малко “.

СЗО са провеждали и опити с въздух от болнични стаи на пациенти с COVID-19, като досега не са открити задоволителни количества от ковид, че да могат да заразят здрав човек.

Въпреки това редица специалисти считат, че данните не демонстрират цялата картина.

Според Бил Ханаге, епидемиолог от учебното заведение за обществено здраве „ Харвард Т. Х. Чан “, всеобщото схващане за въздушно предаване е остаряло и неуместно.

Експерт от СЗО промени мнението си за асимптоматичните носители на COVID-19 По-рано доктор Мариа Ван Керкхов разяснява, че болните от новия ковид, които нямат признаци, в действителност доста рядко заразяват близките си

„ Хората считат, че въздушното предаване значи капчици, които стоят във въздуха с часове, носят се по улици, минават през процепите на пощенските кутии и влизат в домовете на всички места по света “, разяснява той.

В същото време Ханаге е безапелационен – най-голяма опция за болест има при нескончаем непосредствен контакт с болен или притежател на COVID-19, най-често в затворено пространство. Има, обаче, и случаи на супер-разпръсквачи на вируса – един притежател заразява доста повече хора от нормално.

Според Ханаге и доста други учени това е образец за въздушно разпространяване.

Снимка: Ройтерс

Схващанията на СЗО

„ Те ще умрат, защитавайки разбиранията си “ – по този начин дълготраен съветник на СЗО, който остава неизвестен в материала на „ Ню Йорк таймс “, разяснява вътрешните разбирания на организацията във връзка пандемията.

Световната здравна организация има извънредно строги правила, по които вкарва нови способи на разпространяване на разнообразни заболявания, признаци, протичане и други Конкретно за COVID-19 от организацията желаят безапелационни доказателства за въздушно предаване на вируса – нещо, което би забавило въвеждането на животоспасяващи нови ограничения за предварителна защита, настояват учените.

Още при започване на април група от 36 специалиста по качество на въздуха и аерозоли приканиха СЗО да премислят опцията COVID-19 да се предава въздушно. Агенцията бързо се провежда и направи среща с тях.

Според участници полемиката била доминирана от разбиранията на СЗО, че миенето на ръце е най-важно – даже по-важно от предварителната защита при въздушно разпространяване.

Водещи специалисти от целия свят считат, че организацията би трябвало да одобри „ предпазен принцип “ – даже и да няма задоволително доказателства, да включи като вероятен метод на предаване въздушното заразяване.

СЗО към този момент предлага носенето на маски против COVID-19 Според специалистите покриването на носа и устата е “бариера против евентуално инфекциозни капки "

В началото на пандемията от СЗО твърдяха, че защитните маски не правят работа за COVID-19, поради размера на новия ковид, който елементарно би минал през тях. С течение на времето от здравната организация трансформираха вижданията си и обявиха, че в действителност маските могат фрапантно да понижат предаването на болестта и е добре да се носят.

Какво значи въздушно предаване?

В отвореното си писмо учените са безапелационни, че има задоволително данни за преместване на COVID-19 по въздуха. Това значи, че престой в затворено помещение с неприятна вентилация, да вземем за пример, даже и при добра обществена отдалеченост отново е доста опасен.

Ако в действителност COVID-19 се предава по въздуха, тогава носенето на маски в закрити пространства – с и без вентилация – е от извънредно голямо значение за преодоляването на пандемията.

Обществени места като учебни заведения и университети, банки, лечебни заведения, заведения за хранене, питейни заведения и други евентуално могат да бъдат огнища на болест.

Това би трансформирало и рекомендациите към болничния личен състав, който наложително ще би трябвало да носи маски със отбрана N95.

За други обществени места положителната вентилация би била основна – монтирането на пречиствателни филтри на системите, постоянна им стерилизация и честото проветряване биха понижили фрапантно риска от въздушно предаване на COVID-19.

Това, обаче, не трансформира фактът, че от СЗО би трябвало да излязат с рекомендация към целия свят маските да станат наложителни в закрити и публични пространства най-малко за прочут интервал от време.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР