237 322 е броят на безработните, регистрирани в бюрата по

...
237 322 е броят на безработните, регистрирани в бюрата по
Коментари Харесай

Ето кои са най-търсените професии в бюрата по труда

237 322 е броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда през първия месец на 2018 година Това е най-ниската бройка на регистрирани безработни през януари от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 година
Равнището на записаната безработица през януари е 7,2%. Сравнението с предходния месец регистрира минимално повишаване от 0,1 процентни пункта, до момента в който годишният паралел демонстрира доста понижение от 1 процентен пункт. По данни на Агенцията по заетостта през първия месец на годината безработицата обичайно нараства, заради присъщата за сезона по-слаба икономическа интензивност.
Новорегистрираните безработни през януари са 30 446. От тях 900 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. В началото на годината посредниците и техните сътрудници са задействали 7 048 лица.
Освен към безработни, услугите, предоставяни в бюрата по труда, са ориентирани също към заети, учащи и пенсионери. 434 лица от тези групи са регистрирани като търсещи работа през месеца.
Месечните данни сочат, че на работа през януари са постъпили 17 270 лица. Значителен е делът на устроените в действителната стопанска система – над 85% от общо постъпилите на работа. В резултат на осъществяване на дейните ограничения за поощряване на заетостта, през месеца в субсидирана претовареност са включени общо 2 358 лица.
Работодателите са декларирали 13 879 работни места на първичния пазар на труда, като над 2/3 от тях са от частния бранш – 71,4%. Най-голяма нужда от работна мощ се следи в следните стопански действия: преработваща индустрия (30,4%), държавно ръководство (13,6%), търговия (13,5%), административни и спомагателни действия (7,3%), хотелиерство и ресторантьорство (5,2%).
Най-търсените специалности по декларирани работни места в бюрата по труда в страната са: личният състав, грижещ се за деца, както и полагащ здравни грижи за хората; машинните оператори; продавачите в магазини; квалифицираните служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродните на тях; служащите в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; личният състав, ангажиран в областта на персоналните услуги.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР